Prima bancnotă din Europa imprimată pe suport de plastic a fost emisă de BNR, cu ocazia eclipsei de soare din 1999

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bancnota de 2.000 d lei din 1999
Bancnota de 2.000 d lei din 1999

Banca Naţională a României a deschis la sediul sucursalei din Timişoara expoziţia „Leul Românesc”, care marchează împlinirea, în 2017, a 150 de ani de la înfiinţarea sistemului monetar naţional.

În 1867, prin „Legea pentru înfiinţarea noului sistem monetar şi fabricarea monetelor naţionale”, leul devine monedă naţională, împărţită în 100 de unităţi numite bani. Iniţial s-au emis monede de aramă, cu valoari nominale de 1,2,5 şi 10 bani. 

Primele monede pe care apare denumirea de „leu” sunt cele din aur (20 de lei) şi argint (1 leu) realizate în 1870. Este una dintre multele informaţii interesante despre istoria monedei naţionale pe care le găsiţi la expoziţia „Leul Românesc”, de la sediul BNR din Timişoara.

"Prima denumire de leu a fost aleasă pe considerentul că moneda olandeză talerul (lowentaler) a fost cea mai circulată monedă în peninsula Balcanică, în secolul XVII-lea. Aşa că toată lumea cunoştea leul de pe spatele talerului. 

Clasa politică din acel moment a ales denumirea de leu ca populaţia să accepte şi să recunoască cât mai uşor moneda noastră naţională. Aşa că de la acest taler orlandez a rămas denumirea de leu”, a explicat Mircea Munteanu, referent de specialitate la BNR.

Expoziţia "Leul românesc" la BNR



În 1860, după unirea Moldovei şi Ţării Româneşti, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, Guvernul a încercat sî înfiinţeze un sistem monetar românesc, după modelul francez, sub numele de "român" sau "romanat". Proiectul a eşuat ca urmare a retragerii sprijinului Franţei, care dorea să evite un conflict diplomatic cu Imperiul Otoman.

"Primii bani româneşti de hârtie au fost emişi în 1877 de Ministerul Finanţelor pentru acoperirea cheltuielilor generate de Războiul de Independenţă", a mai spus Mircea Munteanu.

Puţină lumea ştie că România a fost prima ţară din Europa care a utilizat polimer pentru realizarea bancnotelor. Se întâmpla în 1999, când BNR a imprimat bancnota de plastic cu valoare nominală 2.000 de lei, cu ocazia eclipsei totale de soare. Această eclipsă a avut maximul de vizibilitate de pe teritoriul României. S-au emis un milion e exemplare de 2.000 de lei. 

Bancnota din 1999


 

Începând din 2005, toate bancnotele sunt realizate pe suport polimer. Această tehnologi, utilizată de BNR în premieră europeană, are grad sporit de siguranţă, rezistenţă la circulaţie, costuri mai mici şi procesare automatizată. De asemenea, sunt mai curate decât cele realizate pe hârtie, nu absorb umezeala, uleiurile, bacteriile şi, fiind reciclabile, respectă mediul înconjurător. 

Bancnota din 1999

Cei care vor trece pragul Băncii Naţionale, de pe bulevardul I.C. Brătianu, vor afla multe lucruri despre elementele de siguranţă ale bancnotelor aflate în circulaţie, care sunt prezentate într-o formă atractivă şi interactivă. 

Expoziţia "Leul românesc" la BNR

Sucursala regională Timiş a organizat, în anul 2016, peste 70 de întâlniri la care au participat mai mult de 2500 de elevi, studenţi şi cadre didactice din învăţământul universitar şi preuniversitar din judeţul Timiş şi Caraş-Severin. Expoziţia va fi deschisă publicului în 31 august 2017, de luni până vineri, între orele 10.00 - 14.00. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite