Poveştile „bisecţilor“, oamenii care-şi serbează naşterea odată la patru ani. „Îmi place să spun că eu sunt încă minor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Jichici mai are până la "majorat" FOTO arhivă personală
Mircea Jichici mai are până la "majorat" FOTO arhivă personală

Persoanele născute pe 29 februarie îşi aniversează ziua de naştere o dată la patru ani. În România, sunt în jur de 12.500 de oameni născuţi în ziua suplimentară a calendarului.

Odată la patru ani, luna februarie are 29 de zile în loc de 28, iar anul 366 de zile, în loc de 365. Acest lucru se întâmplă atunci când avem ani bisecţi. 2016 este unul din aceştia ani, iar cei născuţi în 29 februarie se consideră persoane speciale.


În România, conform statisticilor, sunt înregistrate aproximativ 12.500 de persoane născute, iar în lume sunt în jur de 4,1 milioane de oameni (cu puţin peste 0,05% din populaţia totală) care îşi serbează ziua de naştere odată la patru ani.

Unul din românii născuţi în 29 februarie este artistul timişorean Mircea Jichici. Este născut în 1964. Are 52 de ani, însă, dacă este să calculăm zilele în care şi-a aniversat cu adevărat ziua de naştere, atunci el are doar 14 ani.   

„Îmi place să spun că eu sunt încă minor. Este într-adevăr o zi de naştere mai specială, atât pentru mine, cât şi pentru cei născuţi pe 29 februarie. Tata mi-a povestit următorul lucru. În momentul în care s-a dus la primărie să facă certificatul de naştere, oficialii de la primărie, când au aflat data de naştere, i-au sugerat să mă treacă ori pe 28 februarie, ori pe 1 martie, să nu fie probleme. Cu alte cuvinte, i-au sugerat să schimbe data naşterii, să fiu şi eu normal. Cei de la primărie se temeau că voi avea o problemă psihică. Tata a spus că «Dacă Dumnezeu mi l-a dat atunci, nu pot să îi schimb eu data de naştere». Noi suntem puţin ciudaţi în activitatea pe care o desfăşurăm cotidian. Adică nu suntem cu «toate» la noi. Am mai găsit persoane născute pe 29 februarie, pe Facebook, din America şi Australia. Şi ei sunt artişti, au activităţi din astea foarte năstruşnice, cu imaginaţie foarte bogată“, a declarat Mircea Jichici.

Mircea Jichici FOTO arhivă personală

Artistul Mircea Jichici, în activitatea profesională

Lui Mirea Jichici îi place să se joace cu statistica şi spune că persoanele născute pe 29 februarie, care aniversează această din patru în patru ani, vor sărbători „majoratul“ de abia atunci când împlinesc 64 de ani. „Bisecţii“ care împlinesc 18 ani într-o lună februarie obişnuită, cu 28 de zile, devin majori, în mod legal, fie cu o zi mai devreme, fie cu o zi mai târziu.

Probleme cu zodiacul

În anul în care februarie are 28 de zile, Mircea Jichici afirmă că are un ritual mai special. „Prietenii care ştiu că sunt născut într-o zi aşa de ciudată sunt obişnuţi şi cu o altfel de sărbătoare. Asta pentru că, de obicei, îmi ţin ziua timp de trei zile. O zi e pentru prieteni, pentru familie e altă zi, iar pentru cunoştiinţe a trei zi“, a mai spus artistul. Acesta susţine că a avut ocazia să întâlnească un „frate geamăn“, născut în aceaşi zi şi acelaşi an. „Cred că şi cei care au zile de naştere normale găsesc rar aşa ceva. Eu am fost coleg de liceu cu acest «frate geamăn». E aproape incredibil“, a adăugat Jichici.

Mircea Jichici FOTO arhivă personală

Mircea Jichici este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Timişoara
 

Un alt lucru interesant pentru cei născuţi în 29 februarie este zodiacul; nu se încadrează niciunde. „Nu e nici în prima, nici a doua şi nici a trei decadă a unei luni. E aşa o chestie ciudată. Teoretic suntem în zodia «Peşti», dar nu ne încadrăm ca toţi peştii. Suntem aşa, mai Piranha. Nu ştiu câţi suntem în România, dar prietenul meu, scriitorul Robert Şerban mi-a sugerat să îmi fac un partid. Ar fi cel mai exclusivist partid din lume“, a mai spus Mircea Jichici.

Greutăţile ginecologilor

Ziua de 29 februarie este specială şi pentru medicii care lucează în maternităţi. Aceştia spun că mamele se roagă la toţi sfinţii să nu nască tocmai într-o zi aş rară.

Anul bisect este o raritate. Tot aşa şi ziua de 29 februarie reprezintă o raritate şi în ceea ce priveşte naşterile. Femeile aşteaptă, desigur, naşterile, dar, după cum ştiţi, naşterea naturală nu este un fenomen programabil. Poate avea loc între 37 şi 41 de săptămâni. În funcţie de ceea ce este înscris în gena fiecărei femei, se va produce acel eveniment. Nu avem ce face. Naşterea trebuie înregistrată în ziua în care se produce. Toate femeile care vor naşte pe 29 februarie, vor fi înregistrate cu această dată. Acest lucru nu se poate schimba legal sub nicio formă“, spune medicul Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

Marius Craina FOTO pressalert.ro

Marius Craina, medic specialist în obstetrică-ginecologie FOTO pressalert.ro


Există însă cazuri în care medicii pot programa o naştere, atunci când vorbim operaţiile prin cezariană.

„La acele naşteri la care ştim exact când vor avea lor, numărul de mămici care doresc să nască pe 29 februarie este foarte mic. Chiar ne-am confruntat cu o pacientă care nu doreşte să facă cezariana pe 29 februarie. E drept că, printre cele care au născut pe 29, nu am întâlnit niciodată părinţi să aibă vreun regret“, a mai declarat Craina, medic specialist în obstetrică-ginecologie.

În gardă pe 29 februarie

Medicul Cătălin Tau, de la Clinica de Obstetruică şi Ginecologie „Bega“ din Timişoara, va fi de gardă pe 29 februarie. Pentru el şi colegii săi va fi o zi ca oricare alta. „Noi percepem această zi ca una normală de muncă. E adevărat că mamele au un motiv să evite ziua aceasta. Nu sunt foarte încântate să nască în 29 februarie. Spun că nu în 29! Dacă se poate înainte sau după, dar nu în 29. Dar naşterea naturală nu o poţi alege. E la fel ca pe 31 decembrie, de Revelion. Majoritatea femeilor nu doresc să nască nici atunci. Dar dacă e să iasă, iese“, explică Adrian Tau.

Clinica Bega

Clinica de Obstetrică-Ginecologie "Bega" din Timişoara


În Timişoara există o medie de şapte-opt naşteri pe zi (în tot anul 2015 au fost în jur de 3.000 de naşteri), astfel că şi în 29 februarie sunt aşteptaţi să vină pe lume copii. „Momentan nu putem spune clar nimic. Este o persoană în sala de naşteri care este programată să nască, dar înainte de ora 0.00. Una este ce vorbim acum, iar alta peste o oră. Poate să vină oricând o salvare cu o gravidă care are un debut de travaliu. Marţi vom şti exact câte naşteri au avut loc în 29 februarie“, a adăugat medicul Tau.

Ziua de 29 februarie, adică ziua suplimentară care s-a adăugat în calendar şi care apare odată la patru ani, este determinată de perioada „inexactă“ a rotaţiei Pământului în jurul Soarelui, care este 365,2422 de zile.

Marin Sorescu – poetul „singur printre bisecţi

Celebrul poet s-a născut la această dată acum 80 de ani, în localitatea doljeană Bulzeşti, şi s-a afirmat în mod egal ca prozator şi dramaturg. Prima carte de versuri – „Singur printre poeţi“ (1964) – conţine parodii, fiind distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor. Romanului „Trei dinţi din faţă“ (1977) i s-a acordat Premiul Academiei în acelaşi an. Dramaturgul are parte de recunoaştere de la prima lucrare: „Iona“, din 1968, distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei Române. În 1991, cu sprijinul Ministerului Culturii, înfiinţează revista „Literatorul“. Deţine portofoliul Ministerului Culturii între noiembrie 1993 şi mai 1995. S-a stins din viaţă pe 8 decembrie 1996, în Bucureşti. (Doinel Tronaru)

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite