Povestea celor două regine moarte la Timişoara în decurs de opt ani. Cum a grăbit purtarea scandaloasă a regelui sfârşitul Mariei Piast

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două dintre soţiile Regelui Carol Robert de Anjou au murit la Timişoara: Maria Piast de Beuthen şi Betarix de Luxemburg.

În anul 1316, Regele Ungariei Carol Robert de Anjou avea să se mute la Timişoara, în palatul de reşedinţă care i s-a construit. Capitala regatului maghiar se mută astfel la Timişoara, până în 1323. 

Carol Robert a pregătit fortificaţiile şi refacerea cetăţii de pământ de la Timişoara încă din 1307. Apoi a ridicat un casetel. În 1316 a fost destul de strâmtorat în centrul Ungariei, la Buda. O parte din marii oligarhi nu l-a acceptat ca rege. Aşa că a ales un loc mai sigur. Cetatea a fost apărată de mlaştini şi de cumani, de care s-a înconjurat şi Carol. Cumanii erau credincioşii lui. Carol Robert a făcut reforme serioase în Ungaria, pe plan fiscal, a ridicat o nouă nobilime. În perioada lui, Timişoara s-a dezvoltat enorm, practic a fost adusă viaţa în cetate”, a declarat istoricul timişorean Ioan Szekernyes. 

Cu meşteri italieni pricepuţi, zideşte un palat regal, luxos şi solid întărit. Deodată cu regele vine la Timişoara şi o parte din nobilimea mai de seamă, partizană regelui. Prin Timişoara trec, în aceste zile de splendoare, o mulţime de episcopi, călugări, notabilităţi, nobili. Fastul de la curtea regală mistuie o sumedenie de bani, ceea ce face ca regele să confişte de la capitulii episcopali veniturile numite <vita canonica>”, a scris Nicolae Ilieşiu, în “Timişoara- Monografie istorică”.

Carol Robert a avut patru soţii. Prima a fost Maria Halics, care avea să moară în 1309. Următoarea regină era Maria Piast de Beuthen, cea cu care Carol Robert se mută la Timişoara. 

Maria-pricipesa de Silezia şi regina a Ungariei, neputând suporta clima de la Timişoara, moare în 15 decembrie 1317. 

“În Cronica Pictată de la Viena, se pune că doamna Maria, fiica ducelui Casimir, şi-a sfârşit fericită zilele la Timişoara şi a fost băgată în sânul pământului în Alba Iulia. Ceea ce contribuie la grabnicul sfârşit al reginei a fost şi purtarea scandaloasă şi necredinţa lui Carol Robert faţă de soţia Maria, necredinţă care a mers atât de departe, încât în timpul în care era regina bolnavă, regele aduce la palatul din Timişoara pe Elisabeta fiica lui Csaaki, o femeie de-o frumuseţe răpitoare”, a mai scris Nicolae Ilieşiu.

A treia soţie al lui Carol Robert avea să fie Betarix de Luxemburg, fiica împratului Henric al VII-lea, prinţesă a Sfântului Imperiu Roman, pe care o aduce la Timişoara. Şi aceasta se stinge din viaţă la numai un an de la căsătorie, în 11 noiembie 1319. Ea a fost înmormântată în Catedrala de la Oradea. 

Cea de a patra soţie al lui Carol Robert a fost Elisabeta Piast, fiica regelui polon Vladislav Lokietek I, mama regelui Ludovic I. Aceasta şi-a petrecut doar puţin timp în palatul regal de la Timişoara, Carol Robert mutânu-se la Visegrad, apoi la Buda.

Citiţi şi:

Vizite regale la Timişoara. De la Carol Robert, împăraţii Iosif al II-lea şi Franz Iosef la regii Ferdinand şi Mihai I

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite