Povestea arhitectului timişorean care a proiectat Domul din Szeged, Poşta din Zagreb şi Seminarul din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domul din Szeged FOTO szentjanoshotel.hu
Domul din Szeged FOTO szentjanoshotel.hu

Foerk Ernő a fost un renumit arhitect maghiar care s-a născut în Timişoara, în anul 1868. În anul 1913 a proiectat Domul din Szeged, una din cele mai frumoase lucrări ale sale.

Foerk Ernő a fost o personalitate apreciată în urmă cu un secol. Arhitectul născut la Timişoara, la 3 februarie 1868, este considerat un specialist al arhitecturii istorice. Foerk a activat la început ca şi sculptor, însă, a decis să plece la Viena, pentru a urma Academia de Arte. 

A fost interesat de arhitectura din nordul Italiei, al Lombardiei. În 1891 a fost asistentul profesorului arhitectului Imre Steindl, cel care a proiectat Parlamentul din Budapesta.

Foerk Ernő a lucrat la amenajarea interiorului Parlamentului din capitala Ungariei. Era considerat un important proiectant de biserici. Din 1891 a devenit profesor la Facultatea Regală de Construcţii, din Budapesta, a cărui director divine în 1920. A ieşit la pensie în 1929. 
 

Cea mai cunoscută operă semnată de Foerk Ernő este Domul din Szeged (foto). De altfel, Foerk a şi fost înmormântat în cripta bisericii romano-catolice din oraşul de pe Tisa. 

szeged

Domul din Szeged
 

A participat la restaurarea numeroaselor clădiri istorice din Ungaria, printre care catedrala de la Kalocsa sau mănăstirea din secolul 13 de la Ocsa. 

image

 
 

A proiectat peste 50 de biserici, iar printre clădirile publice cele mai celebre se numără Poşta din Zagreb (Croaţia), construită în 1903, în stilul Secession Maghiar.

Zagreb


Palatul Poştei din Zagreb

Revine în oraşul natal, pentru a se ocupa de proiectul mai multor clădiri. Acesta semnase un contract cu Episcopia romano-catolică din Timişoara. El a proiectat noul seminar romano-catolic din Timişoara (actualmente găzduieşte căminul Facultăţii de Medicină), care a fost terminat realizat în 1914.

Seminar Timişoara


A proiectat şi ansamblul de clădiri comandate de Episcopia romano-catolice (de pe strada Augustin Pacha nr.2, una din laturi se află pe bulevardul Proclamaţiei de la Timişoara, iar o alta se învecinează cu parcarea din spatele magazinului Bega).

Timisoara

Palatul văzut de pe strada Proclamaţiei de la Timişoara
 

Pleacă apoi la Szeged, unde i se cere să realizeze proiectul Domului. S-a apucat de lucrări în 1913, după ce a modificat proiectul unui alt arhitect, Schulek Frigyes, care proiectase o biserică mult prea scumpă pentru administraţia oraşului.
   

Intervine primul Război Mondial, aşa se face că biserica a fost terminată de abia în anul 1930.

szeged

Biserica de la Szeged 
 

În 1914, a proiectat gimnaziul din Nagyszombat. În perioada 1930-1931 s-a construit Biserica Sf. Mihaly din Budapesta, biserica romano-catolică din Vallaj, cât şi Biserica Sf.Kvirinus de la Szombathely -, ridicat între 1932-1933, acesta fiind ultima sa lucrare. Avea să moară în 1934, la Budapesta.

image


Biserica Sf.Kvirin de la Szombathely

image

Biserica romano-catolică din Vallaj

Citeşte şi:

Clădirile spectaculoase ale Timişoarei au fost opera unui singur arhitect. Cum a schimbat definitiv Szekely Laszlo faţa capitalei Banatului

FOTO Singura clădire cu aspect de arhitectură Gaudi din Timişoara, construită acum 110 ani, îşi poate recăpăta strălucirea

Restaurarea unei clădiri emblematice din Timişoara: „Le spun turiştilor că văd două jivine. Cândva au fost lei“

FOTO Piaţa Libertăţii din Timişoara a căpătat o faţă nouă

FOTO Cum arată cea mai bizară piaţă din centrul istoric al Timişoarei, cu puţin timp înainte de inaugurare

Încep să fie renovate clădirile istorice de pe bătrâna stradă Eugeniu de Savoya din Timişoara
 

Renaşterea uneia dintre cele mai frumoase case din Timişoara: casa cu axul de fier de la carul prinţului Eugeniu de Savoya devine centru de afaceri


FOTO VIDEO Minunata Timişoara - Toate secretele clădirilor-monument şi poveştile uluitoare ale unei cetăţi imperiale

FOTO Casa Brück -  o felie din cea mai frumoasă clădire din Timişoara

FOTO Excepţionala realizare a arhitectului-minune Szekely Laszlo străluceşte din nou în Piaţa Unirii
 

Ruina din plin centrul Timişorei. Imobilul „înfrumuseţează“ strada Eugeniu de Savoya, în timp ce Primăria se judecă cu proprietarii

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite