UPDATE Percheziţii la Spitalul Athena din Timişoara. Cum funcţiona fabrica de copii şi cum poţi fi părintele unui copil fără să ştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Percheziţiile sunt făcute de poliţişti şi de procurorii DIICOT. Foto: Arhivă Adevărul
Percheziţiile sunt făcute de poliţişti şi de procurorii DIICOT. Foto: Arhivă Adevărul

Procurori DIICOT şi poliţiştii fac, joi, percheziţii la un spital privat din Timişoara, managerul spitalului, şefa de laborator, ambii cetăţeni greci, şi un medic specialist în fertilizare in vitro fiind suspectaţi de trafic de ovule. Dosarul este instrumentat cu sprijinul SRI Timiş.

UPDATE Procurorul-şef al DIICOT, Mircea Andreş a confirmat că se fac cercetări în dosar cu privire la traficul de ovule recoltate în schimbul unor sume de bani şi cu privire la implicarea unor mame-surogat. Andreş a negat, însă, existenţa unor date care să arate că medicii de la Athena vindeau şi material genetic rezultat în urma unor fertilizări, fără ca pacientul să ştie acest lucru. 

UPDATE Surse apropiate anchetei au dezvăluit pentru "Adevărul" modul în care funcţiona "fabrica" de copii de la Spitalul Athena. Practic, suspecţii din dosar, acuzaţi de constituirea într-un grup infracţional organizat pentru trafic internaţional de ovule, recoltau contracost material genetic de la femei, majoritatea de etnie rromã. 

Ovulele preluate de la românce ar fi fost combinate cu spermatorzoizi preluaţi de la bărbaţi suedezi, iar embrionii rezultaţi erau vânduţi femeilor din Grecia şi Germania care nu puteau sã aibă copii. 

Pe un alt palier, membrii reţelei racolau femei dispuse să fie mame-surogat contra-cost iar în momentul în care apărea o oportunitate femeile erau contactate şi inseminate să nască pentru alte femei. 

Pentru că în România nu există lege în domeniu, practica era permisă în condiţii excepţionale, dar obligatoriu gratuit. În cazul Athena, mamele surogat îşi vindeau, practic, pântecele pentru a naşte în locul altei femei.  

Potrivit surselor amintite, membrii reţelei anchetate de DIICOT au recurs şi la o metodã extrem de gravă: vânzarea materialului genetic prelevat de la cuplurile care apelau la metoda fertilizãrii in vitro. În aceste situaţii, rezultă mai mulţi embrioni, însă doar unul este implantat mamei. Restul embrionilor sunt congelaţi şi nimeni nu ştie ce se întâmplă cu ei. Potrivit anchetatorilor, în aceste cazuri embrionii erau vânduţi, fără ca părinţii donatori să îşi dea acordul. 

Această situaţie implică o problemă socială extrem de gravă, ducând în situaţia în care o familie mai poate avea un copil fără să ştie. Mai mult decât atât copilul rezultat nu va şti niciodată care îi este originea sau identitatea reală, încãlcându-se articolul CEDO care vizează dreptul la identitate şi viaţă privată al persoanei.


UPDATE Managerul spitalul Athena, Giatras Konstantinos a fost dus la audieri, alături de alte două asistente. 

Poliţiştii şi procurorii DIICOT fac percheziţii la Clinica Atena şi în mai multe locaţii într-un dosar de trafic internaţional de ovule. Anchetatorii susţin că medicii au plătit unor paciente câte 300 de euro pentru prelevare de ovule, iar înseminările urmau să se facă în Grecia şi Germania, unor mame care nu puteau avea copii pe cale naturală.

Cuplurile din străinătate plăteau 4.000 de euro pentru a înseminare artificială.

Vizaţi de oamenii legii sunt managerul Spitalului privat Athena din Timişoara, şefa de laborator a unităţii sanitare, ambii cetăţeni greci, precum şi un medic specialist în fertilizare in vitro.

În dosarul, instrumentat cu ajutorul ofiţerilor SRI Timiş, sunt verificate12 mame purtătoare, care au acceptat să fie înseminate cu ovulele fecundate.

Directorul spitalului acuzat că a produs pacienţi fictivi

Anul trecut, pe data de 17 octombrie, la spitalul Athena au descins procurorii DNA. Ei au acuzat unitatea medicală că ar fi „produs” pacienţi fictivi pentru a încasa mai multi bani de la Casa de Asigurări de Sănătate.

Directorul general al spitalului, Dan Szabo a fost iniţial arestat, în timp ce asistenta şefă a scăpat de mandat, decizându-se de către judecători cercetarea ei în libertate. Ulterior, fostul director a făcut recurs şi a obţinut, la rândul său, cercetarea în stare de libertate. El a fost atunci acuzat de înşelăciune în formă continuată. Anchetatorii au spus că spitalul Athena din Timişoara ar fi prejudiciat statul cu 150.000 de lei, bani care au fost încasaţi fără acoperire de la CJAS Timiş.

Citiţi:

EXCLUSIV Finanţele scot la licitaţie o parte din aparatura medicală a celui mai mare spital privat din Timişoara

UPDATE Directorul spitalul Athena a fost arestat pentru 29 de zile. Asistenta şefă va fi cercetată în libertate

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite