OK! Ştii cum a apărut cel mai folosit cuvânt din lume? Legătura „OK!” cu un trib indian, cu „All Correct” şi care era varianta rusească folosită de români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
OK este unul dintre cele mai folosite cuvinte universale FOTO  ClassicStock/Corbis
OK este unul dintre cele mai folosite cuvinte universale FOTO  ClassicStock/Corbis

Cunoscutul scriitoror timişorean Mircea Mihăieş a explicat, pentru ”Adevărul,” de unde se presupune că vine etimologia cuvântului OK, una dintre cele mai folosite expresii ale americanilor, împrumutate şi de români!

Una dintre cele mai folosite ”americanisme” pe plan mondial este celebrul OK. Este, poate, cel mia uzitat cuvânt din lume, care descrie starea de bine, arată că totul este în regulă sau acceptabil, în funcţie de context.

“Sunt foarte multe variante şi poveşti despre etimologia cuvântului OK. Pentru mine, una dintre cele mai credibile variante este transcrierea fonetică a cuvântului <All Right>. Sau “All Correct”. Este un cuvânt cu influenţe germanice, din secolul al XIX-lea. <C>-ul s-a transformat în <K>.  Mai există o variantă care spune că vine din limbajul unui trib indian, care folosea cuvântul <choktaw>, care a fost scris <okeh>. Mai târziu, această scriere să fie înlocuită de ortografierea mai modernă <okay>. Prin transcriere fonetică a ajuns <OK>”, susţine Mircea Mihăieş.

Conform dicţionarul de limbă Choctaw, scris de Cyrus Byington în 1915, “okeh” însemna “este aşa şi în niciun alt mod”.

O altă teorie spune că OK este abrevierea pentru jargonul „oll korect”, apărut în 1830.

„Sunt multe cuvinte, printre care şi OK, care sunt incluse în limbajul curent din viaţa de zi cu zi, nu emanate dintr-o variantă oficială cum ar fi academia. Ele întruchipează ceea ce este în practică. Astăzi avem exemplele din limbajul tehnic provenit din IT. Aproape zilnic apare un cuvânt nou, îl adoptăm fără să ne preocupe prea mult. De fapt nici nu mai putem fără ele. Chiar dacă iniţial sună uşor barbar, incorect, strident”, a mai declarat Mircea Mihăieş.

Acesta a dezvăluit că în timpul comunismului, în România se folosea şi o variantă rusească al OK-ului. „Aveam OK şi înainte de Revoluţie, dar ţin minte că în copilărie auzeam şi <OH>, care venea de la rusescul <ocheny horoso>, care însemnă foarte bine”, a mai explicat Mihăieş.

Ipoteză: legătură cu patronul unei oţelării

O altă explicaţie oferită de Mircea Mihăieş este legată de numele patronului unei oţelări, care obişnuia să facă lucrări de bună calitate. “Se spune că O.K. vine de la iniţialele acelui patron. În secolulu al XIX-lea, a existat un slogan electoral în America, pentru preşedintele Martin Van Buren. <OK> era porecla lui şi venea de la Old Kinderhook, localitatea unde s-a născut Van Buren. Sunt multe variante”, a mai spus Mircea Mihăieş.

Cele mai multe surse spun că apariţia OK-ului este de secolul XIX-lea, şi multe limbi l-au împrumutat, fiind astăzi o expresie aproape universală. Nu există un consens cu privire la ortografie: poate fi găsit sub formele „OK”, „O.K.”, „ok”, „okay”, „okee”, „okie”, „kay”, „k” sau „kk”.

Vă mai recomandăm: 

De ce au moldovenii graiul dulce - „lapti, legumi, carni şî altili”? Cum au paralizat în limbajul celor din Moldova consoanele „ş” şi „ţ” - explicaţiile specialiştilor

Din punct de vedere gramatical, moldovenii folosesc cel mai curat limbaj românesc. Nu la fel se pune problema din punct de vedere fonetic. Similitudinile cu limbajul maramureşenilor sau muntenilor par să întărească ideea că accentul e cel care face diferenţa. 

De ce vorbesc oltenii la perfectul simplu? Cum au apărut în limbajul oltenesc celebrele „făcui”, „văzui” sau „dădui” - explicaţia specialiştilor

Faptul că locuitorii spaţiului Olteniei folosesc mai des decât ceilalţi timpul perfectul simplu este de notorietate. Mai puţin ştiut este însă motivul pentru care se petrece acest lucru. Specialiştii întrebaţi de reporterii Adevărul au încercat să dezlege misterul. Una dintre explicaţii este de sorginte istorică şi se referă la o moştenire a limbii latine.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturaţi-vă, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

   

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite