Nutriţionist, despre regulile alimentaţiei sănătoase: „Dacă vrem să îmbătrânim devreme, mâncăm înainte de culcare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lavinia Bratu, cunoscut medic nutriţionist din Timişoara, ne oferă câteva sfaturi pentru o alimentaţie sănătoasă.

Se spune că alimentaţia sănătoasă ţine de cum este gestionat numărul zilnic de calorii permise. Mai exact, al calculării indicelui de calorii şi nutrienţi necesari zilnic pentru o bună sănătate şi o greutate constantă.

Lavinia Bratu, cunoscut medic nutriţionist din Timişoara, susţine că teoria caloriilor este complet greşită. Ea propune să ne oprim din a face calcule şi speculaţii pe seama cifrelor şi calculelor matematice în nutriţie.


“V-aş îndruma ca atunci când vă calculaţi caloriile să vă gândiţi că nu numărul de calorii e mai important, ci ce fel de calorii sunt. Goale sau pline. Când vorbim de produse cu calorii goale, acestea au indice ridicate, dar nu au nutrieţi. Aici intră napolitane, biscuţi, patiserie, fast-food, nu consumaţi aceste calorii. Ele vin doar să ne îngraşe. Căutaţi calorii pline. Chiar dacă au un număr mare de calorii, au şi foarte mulţi nutrienţi. Cum ar fi de exemplu un pumn de nuci. Este caloric, dar e şi plin de grăsimi esenţiale bune, de microelemente care ne fac bine”, afirmă Lavinia Bratu. 
 

Nu ciuguliţi între mese

Medicul susţine că aportul alimentar trebuie făcut pe parcursul a două sau trei mese pe zi. 
 

“Trebuie să vă gândiţi că stomacul nostru nu trebuie să stea plin. Trebuie să-l lăsăm să digere mâncarea, să treacă trei-patru ore în care bem doar apă, ceaiuri. Trei-patru ore după o masă nu se mai consumă alimente. De foarte multe ori ciugulim între mese, e un obicei care ne încetineşte procesul metabolic, ne îngraşă şi ne face să avem dorinţa să mâncăm în permanenţă, întrucât zahărul care intră în sânge ne crează această dependenţă de a ronţăi ceva”, a afirmat Lavinia Bratu.

Beţi ceai în loc de apă
 

Un alt punct important este hidratarea înainte de masă. Este bine să beţi apă cu o jumătate de oră înainte de masă. “Apa nu se consumă în timpul mesei pentru că îngreunează şi diluează sucurile gastrice. Apa se consumă cu jumătate de oră înainte sau cu o oră-două după masă. Vă este sete în timpul mesei? Perfect, puteţi să vă faceţi un ceai cald, din plate, care ajută procesul de digestie”, a adăugat Bratu. 
 

Importanţa fibrelor alimentare

Pentru o dietă sănătoasă, trebuie mărit consumul de fibre alimentare. Fibrele alimentare înlătură din intestine substanţele toxice şi cancerigene, contribuie la tranzitul rapid al alimentelor prin intestine, scurtând timpul în care cele dăunatoare, rezultate din descompunerea aimentelor, se află în contact cu pereţii intestinali.


“Fibrele le avem din cereale inegrale. Mă gândesc la făina integrală, făina de secară, fibre găsim în toate rădăcinoasele, în toate leguminoasele, în toate fructele şi legumele. Fibrele ajută la detoxifierea corpului, împiedică apariţia diabetului de tip doi. Realmente avem noie zilnic de aceste fibre alimentare. Vă îndemnă să consumaţi fructele în prima parte a zilei. După ora 14-16 să nu mai mâncăm fructe”, a mai spus Lavinia Bratu.

Nu în cele din urmă, cina trebui servită cu trei ore înainte de somn, afirmă Lavinia Bratu. 
 

“Ora 19 este ideală pentru a termina cu cina. Se spune că dacă vrem să ne îmbolnăvim, vrem să îmbătrânim devreme, atunci să mâncăm înainte de culcare”, a adăugat Lavinia Bratu. 

Consumaţi alimente cu vitamina A şi C

Medicul mai recomandă să mancaţi multe alimente bogate în vitamina A: roşii, morcov, spanac, salată, pătrunjel verde, mărar, adica legumele portocalii şi cele verde închis. Betacaroteul din ele reprezinta, alături de resveratrol, cei mai buni antioxidanti ce luptă pentru o bună stare şi functionare…cât mai mult timp!

De asemenea, consumaţi cât mai multe produse ce conţin vitamina C, aceasta reprezintă vitamina ce susţine longevitatea trupurilor noastre.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite