Maşinile, casele şi banii principalilor candidaţi pentru funcţia de primar al Timişoarei: „Eu pot trăi şi cu 100 de lei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primaria Timisoara

Nicolae Robu (PNL), Florică Bârsăşteanu (PSD), Adrian Orza (independent), Marius Dugulescu (PMP), Adrian Borugă (M10) şi Petrică Folică (PND) se bat la alegerile locale din acest an pentru funcţia de primar al Timişoarei. „Adevărul” a realizat o analiză a bunurilor şi veniturilor pe care le deţin candidaţii.

Actualul primar al Timişoarei, Nicolae Robu, înscris în cursă pentru un nou mandat, a declarat în repetate rânduri că salariul de primar este prea mic raportat la responsabilităţile pe care le are. În acelaşi timp, Robu face un titlu de glorie din faptul că, după o carieră universitară în care a fost şi rector al Universităţii Politehnica, încă locuieşte la bloc şi deţine o maşină Renault Laguna din anul 2001, primarul precizând inclusiv în declaraţia de avere că maşina este „second hand”.

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, primarul Timişoarei deţine, în Timişoara, un teren de 1000 de metri pătraţi, cumpărat în 2005, împreună cu soţia. Nicolae Robu şi soţia sa mai deţin două apartamente de 85 şi 94 de metri pătraţi, primul cumpărat în 1991 şi al doilea în 2004. La capitolul autoturisme, în declaraţia de avere a primarului Nicolae Robu figurează un Cielo din 2003 şi Renault-ul Laguna 2 din 2001. Maşina de serviciu a primarului este un Mercedes E Classe, pus la dispoziţia edilului de compania de salubritate din Timişoara, în care Consiliul Local are 50 la sută din acţiuni.

Robu, plătit de Universitatea Politehnica de două ori mai mult decât la primărie

Nicolae Robu are depozite bancare de 38.000 de lei şi nu are datorii. În declaraţia de avere a lui Robu este trecută şi drona primită cadou de la „un grup de invitaţi la ziua onomastică”, mai exact, angajaţii Primăriei Timişoara. Recent, Robu a declarat că drona scăpată de sub control cu ocazia unei filmări aeriene s-a pierdut şi nu a mai fost găsită.

Nemulţumit de salariul de primar, care este de aproximativ 5.700 de lei lunar, Nicolae Robu compensează prin veniturile încasate din activităţi didactice şi de cercetare la Universitatea Politehnica. Profesorul univeristar Nicolae Robu îl bagă în buzunar pe primarul Nicolae Robu la capitolul venituri, edilul câştigând ca profesor universitar aproximativ 12.000 de lei lunar. Iar toate acestea se întâmplă în condiţiile în care, potrivit unui calcul făcut de şoferul primarului, Vasile Paraschiv, orele suplimentare lucrate de Robu pentru primărie cumulează nouă luni de zile.

Candidatul PSD, casă de 320 mp

Partidul Social Democrat îl aruncă în lupta pentru Primăria Timişoara pe medicul Florică Bîrsăşteanu, fost director al Spitalului Judeţean Timişoara, proprietar al unei clinici private şi deputat în Parlamentul României, unde a intrat în locul Mariei Grapini, aleasă europarlamentar. Declaraţia de avere a lui Bîrsăşteanu arată că acesta deţine împreună cu soţia două terenuri în Timişoara şi unul la Poiana Mărului. Fiul lui Florică Bîrsăşteanu deţine un teren 358 de mp la Giroc, cumpărat în 2014 cu credit ipotecar.

Candidatul PSD la Primăria Timişoara mai deţine împreună cu soţia sa o vilă de 320 de metri pătraţi, construită în 2004. Două fotografii realizate la „Bîrsăşteanu’s Home”  de soţia candidatului PSD şi postate pe Facebook, scot la iveală şi modul în care este amenajată în interior vila candidatului PSD la Primăria Timişoara.

Potrivit ultimei declaraţii de avere depuse de deputatul care vrea să fie primarul Timişoarei, acesta deţine un Mercedes C 200 din 2007, nu are niciun ban în bancă şi are un credit de 50.000 de euro scadent în 2029. Florică Bârsăşteanu este unic asociat al CRB Dr. Bîrsăşteanu SRL şi 64 la sută din acţiunile clinicii private Telescan.

În privinţa veniturilor, Florică Bârsăşteanu a declarat în ultima declaraţie de avere, care se referă la veniturile din 2014: 35.000 de lei câştigaţi anual din postura de conferenţia universitar la UMF Timişoara, 50.000 de lei câştigaţi din postura de director al Spitalului Judeţean Timişoara, 39.000 de lei indemnizaţia de deputat şi 24.000 de lei din cursurile predate la Universitatea de Medicină din Arad. Clinica privată în care este acţionar i-a mai adus lui Florică Bîrsăşteanu aproximativ 10.000 de lei în 2014, iar soţia candidatului PSD, medic stomatolog, a câştigat aproximativ 42.000 de lei.

Candidatul independent Adrian Orza, fost viceprimar al Timişoarei în „epoca Ciuhandu”, în prezent consilier local, deţine o casă de 70 de metri pătraţi în localitatea Şag, un cont de 20.000 de euro şi unul de 10.900 de dolari şi nu are datorii. La capitolul venituri, Orza a declarat 8.731 de lei câştigaţi anual, de la Consiliul local Timişoara şi venitul anual de 8.500 de lei realizat de soţia candidatului.

Consilierul local Petrică Folică, de profesie detectiv particular şi candidat din partea PND are pe numele său doar un hectar de teren moştenit în Alexandria şi o maşină din 1995. Folică realizează venituri anuale de aproximativ 20.000 de lei, 12.000 de lei din postura de consilier al europarlamentarului Cristian Buşoi şi 8.500 de lei din postura de consilier local. „Nu am alte venituri. Nu am nevoie. Eu sunt militar. Pot să trăiesc şi cu 100 de lei”, a spus Folică, potrivit căruia activitatea sa de detectiv „constă în altceva”.  

Candidatul M10, Adrian Borugă este contabil-şef al Teatrului Maghiar de Stat din Timişoara şi deţine, potrivit propriei declaraţii de avere un teren de 468 de metri pătraţi şi o casă de 170 de metri pătraţi, construită în 2012. De asemenea, Adrian Borugă mai deţine un Audi A4 din 1996 şi un Opel Vectra din 2008. Candidatul M10 are un credit de 90.000 de euro la Alpha Bank şi 37.000 de lei la Banca Transilvania. Salariul lui Adrian Borugă la Teatrul Maghiar este de 25.766 lei. Soţia lui Adrian Borugă câştigă 24.409 lei.

Marius Dugulescu, candidatul PMP la Primăria Timişoara a fost deputat până în 2012, când a ieşit din viaţa publică, revenind în politică pentru a candida la Primăria Timişoara. Potrivit ultimei declaraţii de avere depuse de Dugulescu când era deputat, candidatul PMP deţine în cotă parte un teren agricol de un hectar şi unul intravilan de 584 de metri pătraţi. Dugulescu mai deţine un apartament,  şi cotă parte dintr-o casă din Timişoara şi o casă de vacanţă la Petrovaselo. Marius Dugulescu  este şi proprietarul unui autoturism Audi A6, an de fabricaţie 2008. Candidatul PMP mai avea în 2013 credite de 70.000 de dolari şi 25.000 de euro. „Declaraţia de avere a suferit modificări. Spre exemplu, maşina am vândut-o. O să depun declaraţia de avere odată cu candidatura”, a declarat Dugulescu. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite