Legendara trupă Metropol serbează semicentenarul la Zilele Maghiare Bănăţene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astazi, 3 mai, demarează Zilele Maghiar Bănăţene, un eveniment organizat, cu delicata grijă pentru detalii şi pentru a ispiti un public cât mai divers, de Asociaţia Femeilor Maghiare din Timişoara.

Evenimentele sunt accesibile şi publicului nevorbitor de maghiara (evenimente care sunt traduse în limba română sau care nu au nevoie de traducere).

Iată câteva evenimente din programul extraordinar de dens al ediţiei a 23-a , care se întinde pe zece zile, fac parte:

- Expoziţia Centrului Artistic Transilvănean din Sfântu Gheorghe. vernisaj 3 mai, ora  18, Galeria Helios, cu un recital al band-ului Shake Kvartet.

-  Anatomia timpului,  expoziţia sculptorului timişorean  István Kelemen, vernisaj 4 mai, ora 16, galeria Primariei Timişoara.

- Ridicarea unei iurte ca-n ”vremea descălecatului” şi recital de muzică tradiţională, în curtea şcolii din Tormac, 4 mai, ora 18.

-Guppi, spectacol al Teatrului Maghiar “Csiky Gergely”, 4 mai ora 19, la Casa de cultura din Otelec; 5 mai, ora 19, la Teatrul Traian Grozăvescu din Lugoj: 11 mai, ora 19, la Cherestur.

- Concert Katica Illényi, violonistă şi interpretă la theremin distinsă cu premiile Liszt şi Artisjus, membră a Academiei Ungare de Artă, artistă emerită a Ungariei. Invitat: violonistul Csaba Illényi. Îşi dau concursul Péter Sárik şi orchestra sa (Ungaria). 6 mai, ora 18, sala Capitol.

- Comedia Wiener Walzer, spectacol al Teatrului Maghiar “Csiky Gergely”, regia Szasz Eniko, 7 mai, ora 19, sala Studio.

- În 12 mai, la ora 16, în Piaţa Libertătii, parada ansamblurilor populare, cu taraf, iar de la ora 18, la Casa Studentilor, Gala folclorică maghiară ”În căutarea datinilor”.

- Concert rock, semicentenarul legendarei trupe de hard rock Metropol - Group, 13 mai, ora 20, Club Reflektor.

Cea mai cunoscută formaţie rock maghiară din România

Metropol ocupă un loc semnificativ în istoria muzicii rock din România. Trupa a luat fiinţă la Oradea în 1968, adoptând sonoritatea formaţiilor vestice rock din acei ani. Orădenii au lansat şase albume în intervalul 1979–1995.

Membrii fondatori ai grupului sunt Tibor Vajda (voce), Csaba Elekes (chitară, voce), Attila Virányi (chitară bas, voce) şi Sergiu Cornea (baterie). La scurt timp după debut, Cornea este înlocuit de Béla Ráduly. Timp de doi ani, formaţia cântă preluări la balurile organizate de Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. În 1970 membrii încep să scrie piese proprii, iar un an mai târziu sunt efectuate înregistrări ale formaţiei la Radio şi Televiziune. 

Tot în 1971 grupul obţine premiul U.T.C. la Festivalul muzical în limba maghiară Siculus, desfăşurat la Odorheiul Secuiesc. 
 

În 1973 Vajda şi Elekes ies din formaţie şi sunt înlocuiţi de András Orbán (chitară, voce) şi László Trifán (chitară, voce).

Metropol scrie muzică de scenă pentru piesa “Noile suferinţe ale tânărului W”,  (1972) de Ulrich Plenzdorf, montarea fiind realizată la Teatrul de Stat din Oradea şi având premiera în noiembrie 1973.

Începând din 1974, Metropol are apariţii tot mai frecvente în faţa publicului bucureştean – la Sala Palatului, în Club A etc. 

Imagine indisponibilă

Metropol in 1983. Formula de turneu: Bela Raduly, Ildiko Fogarassy, Andras Orban şi Traian Cosma. 

Primul material propriu semnat Metropol, apare la Electrecord în 1974.

Albumul “Égig érhetne az ének” (Sunetul în zbor), cântat în limba maghiară, apare în 1978 şi conţine piesele de succes ale formaţiei, deja cunoscute publicului de la concerte.

În luna mai a aceluiaşi an, piesa „Atunci e bine” ocupă timp de o săptămână prima poziţie înclasamentul revistei Săptămîna. 

În luna octombrie este înregistrat discul Vouă, lansat în anul următor. Acest album prezintă alături de câteva noi compoziţii o parte din piesele de pe discul anterior, de data aceasta cu versuri în limba română; faţa întâi a materialului este înregistrată din concert, ceea ce constituie o premieră naţională.

Metropol efectuează turnee peste hotare, în Cehoslovacia, Polonia şi Ungaria. 

Virányi se stabileşte în Germania, moment în care formaţia intră în inactivitate. La iniţiativa lui Ráduly, în

Metropol sunt aduşi Ildikó Fogarasi–Iordănescu (chitară bas, voce), Zoltán Stier (chitară) şi Attila Weinberger, iar din componenţa anterioară rămân doar Orbán şi Ráduly. 

În 1986 este lansat albumul “Din nou împreună”. 

În 1990, Ráduly se stabileşte în Ungaria, unde impune grupul pe piaţa muzicală. Formaţia întreprinde numeroase turnee şi pregăteşte lansarea unui nou disc. Ráduly moare într-un accident rutier în decembrie 1994, ceea ce duce la încetarea activităţii grupului.

Puteţi vedea mai jos întregul program:
 

Imagine indisponibilă
Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite