EXCLUSIV Gigantul rus Gazprom sondeză terenul în aria Banloc-Partoş. Ecologiştii încep să se agite prin zonă
0Cei de la Gazprom iau în calcul realizarea unui depozit de combustibili şi oleoductul spre Pancevo într-o zonă aflată pe lista siturilor Natura 2000.
Locuitorii din Banloc, Livezile şi Partoş, de la aproximativ 50 de kilometri de Timişoara, au aflat că gigantul petrolier rus Gazprom intenţionează să construiască în zona lor un oleoduct şi un depozit de combustibili.
Deocamdată, reprezentanţii Gazprom nu discută la modul oficial despre acest subiect, dar mai multe ONG-uri pentru protecţia mediului au intrat pe fir şi s-au alarmat, pe motiv că acolo se află o rezervaţie naturală protejată. Acesta se află chiar pe lista siturilor Natura 2000.
„În zonele care fac parte din situl Natura 2000 se protejează fauna, flora, habitatele, după directivele Uniunii Europene. În România sunt aproape 1.000 de zone Natura 2000. Sunt permise activităţi tradiţionale, turism soft, ecologic, şi altele care ţin de ocrotirea zonei verzi. Acestea sunt mici laboratoare. Conform legistalaţiei, orice investitor este obligat să facă un studiu asupra mediului, care sunt autorizate de Ministerul Mediului. Acordul de Mediu se dă foarte greu, dar în acelaşi timp au fost cazuri în care s-au dat şi uşor, vedeţi gazele de şist”, ne-a declarat Virgil Munteanu, specialist în mediu şi fost guvernator al Deltei Dunării în perioada 2004-2008.
Neliniştiţi sunt şi cei de la Mănăstirea Partoş, care, de asemenea, susţin că au auzit despre intenţia celor de la Gazprom de a veni în zona lor.
Titu Bojin, preşedintele CJT, ne-a declarat că nu a fost depus încă niciun proiect al celor de la Gazprom, care să vizeze construcţia de depozit în zona Banloc-Partoş.
Gazprom Neft, divizia petroliera a gigantului rus, şi cei ai NIS, subsidiara lor din Serbia, aveau intenţia să construiască pe platforma Solventul din Timişoara mai multe depozite de ţiţei şi gaz, de unde urmau să fie alimentate staţii de benzină din România şi Serbia.
Au început să răsară benzinăriile Gazprom
Gazprom a şi început să deschidă în zona de Vest benzinării pe bandă rulantă. Primul a fost la intrarea pe Autostrada Arad-Timişoara, a urmat o staţie la intrarea în Timişoara, pe Calea Aradului, iar în acest moment mai sunt în construcţie şi altele pompe, printre care una foarte aproape de Aeroportul Internaţional „Traian Vuia”.
Valoarea proiectului de la Solventul era, în 2011, de aproximativ 20 de milioane de euro, însă totul a fost sistat din cauza litigiilor şi proceselor între Valkiria, proprietara terenului, şi mai multe societăţi comerciale care s-au ocupat de tăierea fierului vechi.
Deocamdată totul a rămas în “stand-by”, însă ruşii s-au apucat să caute soluţii alternative. Ei au fost interesaţi şi de vechea conductă care lega Timişoara de Pancevo, prin combinatul Solventul.
Gazprom vrea să investeasca până în 2015 câteva sute de milioane de euro în România. Acest lucru a fost anunţat chiar în 2011, când reprezentanţii Gazprom s-au întâlnit cu premieul de atunci, Emil Boc.
Bătălie crâncenă la Solventul pentru banii ruşilor de la GazProm