FOTO Luna a muşcat din Soare. Record de participare la Observatorul Astronomic din Timişoara pentru un fenomen deosebit de spectaculos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eclipsa de Soare la Timişoara FOTO Ştefan BOTH
Eclipsa de Soare la Timişoara FOTO Ştefan BOTH

Eclispa de Soare a fost urmărită de peste o mie de timişoreni care au luat cu asalt Observatorul Astronomic. Magnitudinea eclipsei în Timişoara a fost de 60,80%

Vremea excelentă din Timişoara a făcut ca eclipsa de Soare să poată fi urmărită în toată splendoarea ei. Observatorul Astoronomic a devenit neîncăpător. 

Peste o mie de persoane s-au perindat în Piaţa Axente Sever, au venit grupuri de elevi cu profesori, foarte mulţi tineri, numeroşi astronomi amatori, cu echipamente speciale.

Mulţi timişoreni şi-au adus ochelarii pe i-au folosit la eclipsa de Soare din 1999. Alţii au venit pregătiţi cu tot felul de improvizaţii, chiar şi cu măşti de sudură.

“Acest eveniment a atras un număr foarte mare de doritori să privească la această eclipsă. Acest spectacol are loc în <Anul Internaţional a Luminii>, condiţiile meteo sunt deosebit de bune, excepţionale pentru observarea eclipsei. Nu vedem o pată de nori. Sunt toate condiţiile pentru a observa în condiţii bune eclipsa. Am rugat lumea să nu privească sub nicio formă Soarele cu ochiul liber. Nici cu ocazia eclipsei, dar nici cu alte ocazii. Dar nu e bine să privim discul soarelui nici cu intrument optic fără dispozitive speciale de apărare”, a declarat Laszlo Farkas, şeful Observatorului Astronomic din Timişoara. 

În Timişoara magnitudinea eclipsei a fost de 60,80%, ceea ce înseamnă că peste jumătate din discul solar va fi acoperit de umbra Lunii. Ca şi o curiozitate în aceeaşi zi, cam cu 12 ore după eclipsă are loc echinocţiul de primavera, momentul de început al primăverii astronomice.

Eclipsa de Soare la Timişoara FOTO Ştefan BOTH


 

“E un real succes. Sunt extraordinar de bucuros pentru numărul mare de elevi şi de profesori care participă la această activitate. Sper că va inspira mulţi copii să aibă o carieră în domeniile tehnice şi să studieze materiile de ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică. Astăzi este o zi cu adevărat specială din punct de vedere astonomic, pentru că au loc trei fenomene: această eclipsa partial de Soare, echinocţiul de primăvară, un fenomen care are loc în fiecare an pe 20 martie - adică începutul primăverii, dar şi <Super Luna>, aceasta fiind cel mai aproape de Pământ”, a spus Virgiliu Pop, manager la Biroul European Pentru Resurse Educaţionale Spaţiale, filiala România.

Eclipsa de Soare la Timişoara FOTO Ştefan BOTH


 

Eclipsa este totală doar în partea de nord a Oceanului Atlantic şi Oceanul Arctic, iar de pe uscat numai din Insulele Faroe şi Svalbard. Eclipsa este vizibilă ca fiind parţială de pe aproape tot teritoriul Europei, nordul Africii şi nordul Asiei. 

Eclipsa de Soare la Timişoara FOTO Ştefan BOTH

Ziua Porţilor Deschise de la Observatorul Astronomic a avut loc între orele 10-14, la sediul din Piaţa Axente Sever nr 1 (în zona Piaţa Bălcescu). Alături de astrocluburile Antares şi Altair, evenimentul mai are ca organizatori Academia Română, Filiala Timişoara şi Universitatea de Vest din Timişoara, Facultatea de Fizică.

Eclipsa de Soare la Timişoara FOTO Ştefan BOTH


 

S-a discutat despre eclipse, s-au prezentat instrumente astronomice şi s-a observat Soarele cu ajutorul instrumentelor din dotarea Observatorului Astronomic, dar şi ale astronomilor amatori timişoreni. 

Citeşte şi:

Eclipsă de Soare, Super Luna şi echinocţiul, în weekend. Astrologii explică cum ne afectează fizic şi emoţional cele trei fenomene

Eclipsa parţială de Soare, „Super Luna“ şi echinocţiul de primăvară sunt cele trei evenimente astronomice care au loc în acest weekend. Fenomenul rar, întâlnit de doar patru ori în decursul unui mileniu, ne va influenţa starea fizică şi emoţională, afirmă specialiştii în astrologie.

Prima zi a primăverii, 20 martie 2015, şi eclipsa de Soare vizibilă în România

Prima zi a primăverii 2015 este sărbătorită pe 20 martie, Google marcând momentul printr-un Doodle. Această dată este considerată prima zi a primăverii astronomice, căci azi are loc echinocţiul (ziua este egală cu noaptea). Totodată, prima zi a primăverii 2015 coincide cu eclipsa parţială de Soare, vizibilă şi în România.

Fenomen astronomic spectaculos şi destul de rar: Eclipsa de Soare văzută din Timişoara
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite