FOTO Bazilica Papală Maria Radna se reînoieşte cu 11 milioane de euro. Numărul turiştilor se va dubla în anii care urmează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rebailitarea Bazilicii Papale Maria Radna Foto: Ştefan Both
Rebailitarea Bazilicii Papale Maria Radna Foto: Ştefan Both

Primul proiect european câştigat de Episcopia Romano-Catolică din Timişoara este unul grandios: aproape 11 milioane de euro, pentru reabilitarea şi introducerea în circuitul turistic a Bazilicii Maria Radna (judeţul Arad).

Episcopia Romano-Catolică din Timişoara se poate lăuda cu atragerea celei mai mari finanţări pentru o biserică din România, alta în afara de cea ortodoxă. Este vorba de aproape 11 milioane de euro, pentru reabilitarea Bazilicii Papale de la Radna (judeţul Arad), care se află la Lipova, la vechea graniţă dintre Banatul istoric şi Ardeal.
 

Episcopia are şi ea o contribuţie proprie în acest proiect, deloc neglijabilă, care se ridică la 1,2 milioane de euro. 
 

Bazilica de la Radna este cel mai vizitat loc de pelerinaj al catolicilor din întreaga zonă de Vest a României. Foarte mulţi pelerini vin din Ungaria, cât şi Transilvania. De mai bine de 300 de ani, aici se sărbătoreşte naşterea Sfintei Fecioare Maria.
 

„Suntem la jumătatea timpului cu lucrările şi cred că suntem pe la 45 la sută. Am avut ceva probleme cu vremea. Patru-cinci săptămâni a plouat zilnic şi nu s-a putut lucra. Sperăm însă ca până în 31 mai 2015, termenul de predare al proiectului, totul să fie gata”, a declarat preotul paroh Andreas Reinholz, cel care se îngrijeşte de biserica din Radna.

Reparaţii la Bazilica Maria Radna Foto


Mănăstirea care a aparţinut cândva călugărilor franciscani nu a avut parte de reparaţii niciodată. În timpul comunismului, mănăstirea a fost confiscată de Statul Român, care a transformat-o în azil de bătrâni, însă din lipsa de investiţii acest loc a continuat să se degradeze. 
 

“Mănăstirea va găzdui un muzeu, o bibliotecă, săli de expoziţii, două săli de conferinţe, birouri, ateliere pentru reabilitare de obiecte bisericeşti. Se reface acoperişul, toată zidăria. Se va modifica şi curtea, prin nivelare. De asemenea se reface sistemul de canalizare, iar în jurul bisericii vor exista hidranţi cu pompe sub presiune, pentru că ne aflăm mai sus decât oraşul”, a mai spus Andreas Reinholz.
 

Dezvoltarea turismului în zonă
 

Interiorul bazilicii a mai fost renovat în anii ’70, astfel că proiectul european nu include lucrări şi în biserică. Reabilitarea cuprinde doar exteriorul bisericii şi turnurile.


“În interiorul bisericii se introduce doar încălzire centralizată în bănci şi se schimbă reţeaua electrică. Acum se lucrează şi la cele două cruci noi, care se fabrică într-un atelier din Arad. Înainte a existat doar un ceas, pe un turn, dar nu a mai funcţionat de 20 de ani. Acum însă va fi înlocuit şi vom mai face un ceas şi pe celălalt turn”, afirmă Reinholz.

Reparaţii la Bazilica Maria Radna Foto


 

Intenţia bisericii romano-catolice este ca în urma acestui proiect să dezvolte turismul în Lipova şi în regiunea de Vest. Astfel, dacă până acum veneau anual circa 30.000 de turişti la Radna, după reabilitare, numărul vizitatorilor urmează să se dubleze, prin introducerea obiectivului în circuitul turistic cultural şi ecumenic international. 
 

Construcţia biserici începe în 1756


Prima biserică a fost înălţată aici la 1520. La invazia turcească asupra Lipovei, din 1695, biserica de la Radna a fost arsă din temelii, însă icoana Maicii Domnului a rămas intactă. După ce turcii au fost alungaţi din Banat, o nouă biserică a fost construită. Aceasta a devenit însă prea mică. La data de 7 iulie 1756, are loc aşezarea pietrei de temelie a actualei biserici.

Reparaţii la Bazilica Maria Radna Foto


 

În anul 1992, Papa Ioan Paul al II-lea conferă bisericii de pelerinaj din Maria-Radna titlul de “Basilica Minor”.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite