FOTO Actul de construcţie al Domului din Timişoara, semnat de Eugeniu de Savoya şi împăratul Carol al VI-lea, expus în catedrala din Piaţa Unirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu ocazia aniversării a 280 de ani de la punerea pietrei de temelie, Catedrala „Sfântul Gheorghe” din Timişoara găzduieşte o inedită expoziţie.

Domul “Sfântul Gheorghe” din Timişoara este unul din monumentele emblematice ale oraşului. Edificiul a fost construit între anii 1736 şi 1774. Aşadar, în urmă cu 280 de ani a fost pusă piatra de temelie. Pentru a marca acest moment, Episcopia Romano-Catolică din Timişoara a organizat o inedită expoziţie deschisă în dom.

“Expoziţia este împărţită în zece capitole. Începe cu o întrebarea, ce înseamnă o catedrală? Catedrala este biserica episcopului, locul în care acesta predică şi îşi desfăşoară activitatea”, a declarat Claudiu Călin, de la arhivele Episcopiei Romano-Catolice din Timişoara. 

Piatra de temelie a fost pusă în 6 august 1736, la sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului, şi a fost celebrat de episcopul Adalbert von Falkenstein, care era verişor cu Mercy, guvernatorul Banatului. 
 

Documentul semnat de Eugeniu de Savoya, ministrul de război, împăratul Carol al VI-lea şi episcopul Adalbert von Falkenstein se află expus în în catedrală. 

„Este o copie a documentului care a fost aşezat într-o capsulă, sub turnul din Nord. În biserica din Piaţa Unirii sunt expuse numeroase obiecte personale ale episcopilor, printre care şi capătul cârjei episcopale, realizat din argint, în 1732. Din moştenirea episcopală provine şi potirul pontifical”, a mai declarat Claudiu Călin.

Biserica a fost construită în două etape, între  1736-1751 şi 1755-1774.

image

“Lucrările au stagnat din cauza războiului şi a epidemiei de ciumă. Rapoartele de construcţie prezintă evoluţia lucrărilor finanţate de Casa Imperială centrală. Nu erau foarte mulţi bani, se trimitea maxim 5.000 de florini pe an. Biserica avea două variante de proiect. S-a ales cea mai simplă, tot din lipsa banilor”, a mai spus Claudiu Călin. 

Canonicul Tazzoli a fost îngropat în pardosea

Primul înmormântare din catedrală are loc în 1741, când biserica nu era încă terminată. 
 

„Canonicul Carlo Tazzoli, paroh al italienilor din Carani, a fost îngropat într-un loc în pardosea, cripetele nefiind încă terminate. Prima sfântă liturghie din biserică are loc la 8 septembrie 1754 şi a fost ţinută de episcopul Engl de Wagrain. Biserica a fost sfinţită în 1803 de către episcopul Ladislau Koszeghy, care a condus episcopia din Timişoara timp de 28 de ani”, a mai povestit Călin. 

image

În domul din Piaţa Unirii sunt expuse şi o serie de documente rare semnate de Papa Clement al XIII-lea, dar şi documente notariale. Interesant este că capitlul catedral a fost practic primul natariat public din Timişoara, începând din anul 1738. Aici se făceau procese verbale, scrisori oficiale, era un loc de adeveire până în 1913.

Barocul vienez în Piaţa Unirii din Timişoara

Planurile Domului sunt realizate la Oficiul Imperial de Constructii din Viena, oficiu care era condus pe atunci de Josef Emmanuel Fischer von Erlach, iar constructori au fost Kaspar Dissel, Johann Lechner, Carl Alexander Steinlein, Johann Theodor Kostka.

Domul a fost realizat în stil baroc din cărămidă. Turlele au o înălţime redusă, determinată de apropierea zidului cetăţii. Interiorul este bogat şi somptuos, remarcându-se cele nouă altare decorate în stil baroc şi rococo, sculptate de vienezul Johan Müller, împodobite cu icoane vechi, orga în stil Ludovic al XVI-lea, copie a celebrei orgi din biserica Sf. Suplice din Paris.

image

Exponatele sunt însoţite de texte în patru limbi: română, engleză, maghiară şi germană. Expoziţie poate fi vizitată de luni până sâmbătă, între orele 10-12 şi 15-17, iar duminică între orele 15-17. Intrarea este gratuită. 


Citiţi şi:

FOTO Misterioasele catacombe de sub Domul Catolic din Piaţa Unirii

Episcopul timişorean Augustin Pacha, victima unuia dintre cele mai sinistre procese politice din istoria României
 

FOTO Vechea orgă Wegenstein din Domul catolic din Timişoara este restaurată de specialişti din Germania
 

FOTO Sfântul Gerhard de Cenad – un brand cultural bănăţean uitat pe nedrept în România

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite