FOTO Şmecherie în Primăria Timişoara ca în "vremurile bune”. Autorizaţie de construcţie acordată pe acte falsificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Episcopia Romano-Catolică din Timişoara a decis să rupă tăcerea în legătură cu o şmecherie care are loc pe una din proprietăţile sale, de pe strada Aurora nr.6-8.

Reprezentanţii firmei de construcţii Constructim SA s-au apucat de construit pe un teren care a aparţinut mănăstirii Marienheim a călugăriţelor de Notre Dame, şi care se afla într-un litigiu. Mai mult, Constructim a primit aprobare de construcţie de la Primăria Timişoara pe baza unor documente false.

Episcopia Romano-Catolică susţine că are parte, în 2014, într-un stat de drept, democratic, de metode prin care regimul comunist-ateu a naţionalizat bunurile bisericilor.

Mănăstirea Marienheim, din Timişoara, a fost naţionalizat în anul 1949, în baza Dcretului 176/1948. După Revoluţia din 1989, Episcopia a demarat, în baza legii existente, o serie de revendicări în vederea recuperării bunurilor confiscate. 

Intră ilegal în posesia firmei Servagromec

Printre solicitări, se află şi imobilul de pe strada Aurora nr.6, compus din teren în suprafaţă de 2.890 metri pătraţi. Acest teren, care se află azi în litigiu, face parte integrantă din complexul mănăstiresc Marienheim. 

După Revoluţie, acest imobil a trecut ilegal în proprietatea societăţii Servagromec, care ulterior, în baza unor contracte de vânzare-cumpărare dubioase, a trecut în proprietatea soţilor Constantin şi Cornelia Drăghici, socrii administratorului societăţii Servagromec, Dan Vasile Cristurean. Pentru aceste contracte, administratorul societăţii a fost condamnat definitiv în Dosarul Penal 6913/2003, iar contractele declarate nule.

image

Complexul mănăstirii Marienheim ridicată în anul 1860

Totuşi după toate aceste condamnări şi acte anulate, soarta acestui teren nu se opreşte aici, chiar dacă societatea Servagromec este desfiinţată deja din 2008, conform actelor emise de către Registrul Comerţului Timiş. Conform contractului de Vânzare-Cumpărare nr.2732/2002 proprietar al terenului în discuţie este societatea Servagromec.

Episcopia se judecă din anul 2005 pentru retrocedarea terenului care le-a fost confiscat de către statul comunist. Ca atare, în mod normal, cât timp există un proces, nimeni nu poate face tranzacţii imobiliare pe domeniul revendicat. Acest lucru nu a fost valabil şi în acest caz. 

“În toată această perioadă, când Episcopia Romano-Catolică respectă legea şi procesele aflate în desfăşurare, am aflat cu consternare că numiţii Drăghici Constantin şi Drăghici Cornelia au încheiat un contract de ipotecă imobiliară la notar (la 27 aprilie 2012) pentru datoriile acumulate de către SC Profal Internaţional SRL, societate aparţinând, din nou, ginerelui soţilor Drăghici, Cristureanu Dan Vasile. Numiţii garantează prin acest contract cu terenul în discuţie Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş, Administraţia Finanţelor Publice a Timişoarei, acoperea creanţele datorate de Profal Internaţional SRL. Această societate, neavând niciun interes de a achita aceste datorii faţă de Stat, ANAF execută societatea comercială Profal scoţând la licitaţie terenul litigios, instituţia noastră nefiind înştiinţată deloc în acest sens”, a spus episcopul Martin Roos.


Au început construcţiile peste noapte, fără nicio înştiinţare

Astfel, în toamna anului trecut, mai precis în 13 septembrie 2013, cei de la episcopie s-au trezit la poartă cu o serie de utilaje pe terenul revendicat şi cu gardul spart. Muncitorii au înconjurat terenul cu un nou gard. Cei de la episcopie au făcut sesizări la poliţie, care i-a înştiinţat doar că terenul se află în proprietatea societăţii comerciale Constructim Imobiliare SRL.
 

image

Muncitorii lucrau chiar şi duminică 
 

De la aflarea noului proprietar, Episcopia a făcut notificări către mai multe instituţii prezentând că terenul este litigios, ca atare, conform legii, este imposibil de făcut lucrări, idiferent de cine are această intenţie.

“Am deschis procese şi s-au făcut plângeri împotriva noului proprietar, cât şi împotriva notarului şi funcţionarilor publici pentru întocmirea unor acte necorespunzătoare, procesul civil fiind notat în cartea funciară Nr.429508 Timişoara, cu nr. Top 2135/2/2 a terenului litigios, anunţând şi prezentând Direcţiei de Urbanism a Municipiului Timişoara existenţa şi notarea litigiului în cartea funciară, solicitând ca până la pronunţarea instanţei de judecată să nu se elibereze nici un aviz, acord sau autorizaţie pentru acest teren. După toate eforturile depuse de noi, pentru acest teren, nu am fost luaţi în considerare într-un stat de drept în care ar trebui respectate toate legile de către toate instituţiile”, a mai spus Roos.

Primăria lucrează cu acte false

Primăria Timişoara eliberează în data de 25.03.2014 autorizaţie de construire nr.304 pentru SC Constructim Imobiliare SRL, care au demarat lucrările de execuţie pentru obiectivul “Construcţii învăţământ-construire grădiniţă şi creşă în regim P+M, amenajare loc de joacă în incintă şi împrejmuire teren”. Muncitorii de la Constructim lucrează zi şi noapte, şapte zile pe săptămână, fără pauză. 

image

Gardul tras de SC Constructim-Imobiliare SRL
 

Cei de la Episcopie spun că firma doresc să construiască cât mai mult din proiect, pentru că, se ştie, o autorizaţie de demolare se obţine chiar mai greu decât una pentru construire. 

“Autorizaţia de construire nr.304/25.03.2014 are la bază o carte funciară falsificată, mult mai veche de 30 de zile, emisă în 22 august 2013, pe care s-a aplicat de către cei interesaţi o simplă ştampilă neagră cu o dată actualizată (20 februarie 2014). Acest extras falsificat nu cuprinde notarea procesului intentat de instituţia noastră, motiv pentru care falsul este şi mai evident, făcut cu intenţie vădită de a păgubi şi înşela instituţia noastră. Acest fapt este de o gravitate mare, un fals în baza căruia s-a emis autorizaţie de construire şi care a scăpat neobservat de <vigilenţa> unora din carul Primăriei Municipiului Timişoara”, a concluzionat Martin Roos.

Primarul ştie de ilegalităţi. Se aşteaptă rezultatul controlului

Episcopul Marin Roos, alături de avocaţii Episcopiei Romano-Catolice, au fost în audienţă la primarul Nicolae Robu, luni, 7 aprilie. Primarul a luat actele la control şi s-a convins că a fost vorba de falsuri şi că autorizaţia de construcţie nu se putea elibera pentru acel teren aflat în litigiu. Acest lucru a fost confirmat şi de Sorin Drăgoi, city-managerului Primăriei, care a văzut documentele.

image

Se lucrează intens şi după audienţa episcopului la primarul Robu
   

„Extrasele CF nu le emite primăria. Trebuie să fim atenţi puţin, primăria a emis o autorizaţie pe baza unei documentaţii care e conform cerinţelor. Unul dintre documente se suspectează că ar fi un fals. Prin urmare, pentru că şi mie mi se pare fals, dar nu pot să decretez asta, am dispus să se solicite firmei care execută lucrările să le sisteze temporar, până când se dovedesşte falsul. Nu putem să anulăm autorizaţia de construire pe bază de bun simţ, ci doar când acel fals este demonstrat. Am cerut OCPI să ne comunice dacă documentul care a existat ca piesă la dosar este autentic sau nu. Dacă este un fals, vom anula autorizaţia. Mai departe nu este prerogativa instituţiei primăriei să lămurească lucrurile. Dacă cineva a făcut falsul, trebuie identificată persoana respectivă şi trebuie sancţionată conform legii, indiferent cine este şi din ce instituţie este”, a declarat Nicolae Robu.

În acest timp Constructim Imobiliare SRL continuă lucrările fără ca organele statului să îi oprească. Se toarnă betonul pentru fundaţiile noii locaţii. Roos crede că cei de la Primărie vor tărăgăna cazul până când construcţia va fi ridicată. Însă ei nu vor avea linişte pentru că Episcopia Romano-Catolică a depus documentele şi la Uniunea Europeană.

“Am considerat că este de datoria noastră de a face cunoscut opiniei publice felul cum se desfăşoară şi cum se rezolvă lucrurile de către instituţiile statului. Legea există pentru toţi cetăţenii acestei ţări indiferent de naţionalitate sau confesiune. Considerăm că ni s-a încălcat grosolan dreptul nostrum de proprietate, am fost nevoiţi să apelăm la ajutorul Comisiei Juridice a Uniunii Europene”, a adăugat Martin Roos.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite