FOTO Începe reamenajarea bălţii Lămâiţa din cartierul Freidorf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reconstrucţia ecologică a bălţii de pe strada Lămâiţei este unul dintre obiectivele principale al Primăriei Timişoara în 2015.

Execuţia lucrării costă peste 2 milioane de lei şi va fi suportată de Primăria Timişoara. Lucrările se vor desfăşura pe o perioadă de opt luni, termenul de execuţie fiind 11.11.2015.

“Balta are în prezent o formă relativ regulată, dreptunghiulară. În propunerea noastră forma se va modifica, pentru a obţine o formă neregulată, ceea ce va permite desfăşurarea funcţională pe marginea apei”, susţine primarul Nicolae Robu.

Principalele lucrări de amenajare a terenului şi a bălţii, pe o suprafaţă de 9.218 metri pătraţi cuprind: Curăţarea luciului de apă şi a albiei bălţii prin dragare; Realizarea de umpluturi pe perimetru cu nisip curat, reconfigurarea formei bălţii prin umplerea, taluzarea şi stabilizarea taluzurilor create; Reconstrucţia ecologică peisagistică a bălţii; Mobilarea zonelor sociale cu mobilier urban, bănci, pergole, coşuri de gunoi; Crearea unui ponton la malul bălţii; Crearea unei fântâni de apă si a a unei cişmele de cartier; Montarea de corpuri de iluminat fotovoltaice; Crearea de alei şi platforme de promenadă.

De asemenea, va fi creat prima zonă unde se aplică principiul de management de apă de ploaie în Timişoara, prin colectarea apelor meteorice de pe 30% din blocurile cu şarpantă din jurul bălţii şi descărcarea acestora în baltă. În acest mod, se va evita supraîncărcarea canalizării municipale cu ape pluviale.

„Interacţiunea cu balta este mijlocită de ponton. Realizat din lemn reciclat, cu pardoseală din traverse de cale ferată, acesta este locul cel mai animat al amenajării. Situat pe o porţiune unde apa este de mică adâncime (din motive de siguranţă), pontonul va găzdui vizitatorii ce vor să interacţioneze cu fauna ecosistemului recreat. Din dozatorul de mâncare, vizitatorii vor putea să achiziţioneze hrană pentru peştii şi păsările bălţii”, a mai explicat Robu.

Şezlongurile folosite în amenajarea locului de relaxat sunt realizate din lemn refolosit. Tratat şi finisat, acesta va oferi relaxarea necesară celor ce vor să petreacă câteva ore liniştite pe malul apei.
 

Apa este tema principală a amenajării, aşa că nu au cum să lipsească din amenajare sursele de apă potabilă. Alimentarea cu apă va fi asigurată pentru următoarele funcţiuni: pentru irigarea şi întreţinerea spaţiului verde; apă de băut de la o cişmea şi o fântână publică; apă pentru împrospătarea apei din baltă.

Iluminatul din cadrul amenajarii va fi în întregime asigurat de surse de lumină independente de reţeaua oraşului. Dotate cu panouri fotovoltaice şi având leduri, nu becuri cu filament incandescent, acestea contribuie la protejarea mediului prin faptul că nu consumă energie electrică. 


Citeşte şi:

Balta din spatele blocurilor din cartierul Freidorf se transformă într-o zonă de agrement şi recreere

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite