Focare de pestă porcină africană în România. Ce recomandă medicii veterinari pentru crescătorii de suine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe focare de pestă porcină africană au fost descoperite, recent, în ţară. Direcţia Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş recomandă crescătorilor de suine să respecte măsurile de reducere a riscului apariţiei acestei boli.

În jur de 20 de focare de pestă porcină africană au fost descoperite în judeţul Bihor. Din acest motiv, Direcţia Sanitar-veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş a ţinut să-i pună în gardă pe crescătorii de suine din zona de vest, în cazul extinderii unui eventual focar de infecţie.

Virusul este extrem de contagios şi duce la moartea animalelor contaminate. Medicii veterinari spun că omul poate transmite virusul prin încălţăminte, îmbrăcăminte, mâini sau alimente. Totuşi, pentru oameni nu există pericol de contaminare, în cazul în care carnea de porc este gătită la 80 de grade Celsius.

Timişul nu a avut niciodată pestă porcină africană. La ora actuală boala evoluează în două zone, nord-vestul şi sud-estul ţării. Cele mai apropiate de Timiş sunt judeţele Satu Mare, Sălaj şi Bihor, unde au fost depistate focare la mistreţi şi porci domestici din gospodăriile populaţiei. Numărul focarelor se poate extinde sau se poate reduce. În sud-estul ţării, sunt afectate judeţele Tucea, Constanţa, Călăraşi, Ialomţia şi Galaţi. Mistreţii şi porcii din gospodărie, dar din păcate şi din două ferme mari din zonă”, a spus Adrian-Radu Popa, directorul DSVSA Timiş.

Pentru evitarea acestei boli, specialiştii recomandă să nu lase porcii domestici să umble în afara gospodăriilor, a spaţiilor neamenajate, pentru a evita contactul cu porcii mistreţi. Veterinarii recomandă, de asemenea, hrănirea din surse sigure.

Recomandăm crescătorilor de porci să nu achiziţioneze animale din surse necontrolate. Porcii să fie cu documente sanitare veterinare. Trebuie să fie indentificaţi prin numere matricole, prin crotaliere în urechi. De asemenea, să nu aducă furaje din zona pădurilor. Mai ales acolo unde au fost animale bolnave chiar şi lemne de foc pot să fie contaminate. Să nu hrănească porcii cu resturi alimentare obţinute în afara gospodăriei. Orice caz de suspiciune de boală sau moarte este obligatoriu conform legislaţiei să fie anunţat medicilor veterinari”, a mai spus Adrian-Radu Popa.

Proprietarii de suine bolnave vor fi despăgubiţi de stat conform legislaţiei, dacă vor sesiza medicul veterinar de circumscripţie, ori Direcţiile Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene.

În Timiş sunt aproximativ 560.000 de porci, cea mai mare parte în ferme. De asemenea, se apreciază că populaţia de mistreţi este de 2.700 de animale, în zona forestieră a judeţului. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite