Evreii din Timişoara sărbătoresc Hanuka: care este semnificaţia sfeşnicului cu opt braţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima lumânare din menoră se aprinde astăzi în casele evreieşti
Prima lumânare din menoră se aprinde astăzi în casele evreieşti

Comunitatea evreiască din Timişoara celebrează, astăzi, la Sinagoga din cartierul Iosefin, începutul sărbătorii Hanuka.

Hanuka (sau sărbătoarea Luminilor) este una din sărbătorile tradiţionale ale evreilor. În fiecare casă evreiască din oraş se aprinde azi prima din cele opt lumânări care vor fi aprinse, pe rând, în următoarele zile.

„În timpul stăpânirii greco-siriene (165 î.e.n) , un grup de iudei numiţi Macabei, au luptat şi au eliberat Templul din Ierusalim. Când au dorit să îl resfinţească, au găsit o căniţă cu ulei şi au aprins sfeşnicul cu şapte lumânări <menora>. Iniţial căniţa cu ulei ajungea doar pentru o zi, dar minunea este că a fost de ajuns pentu opt. Aşa a părut sfeşnicul <hanukia> cu opt braţe. Pe acest sfeşnic veţi vedea nouă lumânări, însă una va fi mereu mai sus sau mai jos, pentru că acela este ajutătorul cu care se aprind celelalte”, a explicat Luciana Friedmnan, preşedintele comunităţii evreieşti din Timişoara.

Menora se aprinde o dată cu lăsarea nopţii, cu excepţia zilei de Şabat când luminiţele de Hanuka se aprind cu circa jumătate de ceas înainte de asfinţit. Luminile trebuie să ardă cel puţin 30 de minute şi să fie amplasate într-un loc foarte vizibil. Ele pot continua să ardă în noapte oricât de târziu.

Obiceiul este de a aprinde o singură lumină în prima seară, două în a doua seara, trei în a treia seara, etc. de la stânga la dreapta, până când, în a opta seară, toate luminiţele sunt aprinse.


Hanuka este totul unul din sărbătorile mai puţin importante, ca atare în timpul ei, în iudaism, munca şi alte activităţi nu sunt interzise. “Această sărbătoare nu se regăseşte în Torah. A început mai mult mai târziu”, a mai spus Luciana Friedmann.

Hanuka


 

Evreii din Timişoara se vor întâlni, astăzi, de la ora 17.00, în Sinagoga din cartierul Iosefin, unde va avea loc aprinderea primei lumânări. Ceremonia va fi condusă de rabinul Zvika Kfir din Israel. La eveniment va participa şi corul comunităţii evreieşti din Timişoara, Shalom. 


Comunitatea iudaică din Timişoara număra în jur de 12.000 de suflete în perioada interbelică. Astăzi, micuţa comunitate evreiască numără doar aproximativ 600 de persoane ţinute în evidenţă. Evreii din Timişoara se luptă din răsputeri să-şi păstreze identitatea şi să menţină vie flacăra credinţei strămoşeşti.

Citiţi şi:

FOTO Povestea sinagogii ortodoxe din Timişoara, singurul loc din capitala Banatului în care se mai roagă evreii
 

Evreii din Timişoara, o comunitate cu trecut prestigios

Cea mai veche piatră funerară din Timişoara aparţine unui evreu care a trăit în Banatul Otoman FOTO

Evreii din toate colţurile lumii s-au întâlnit la Timişoara

Cavoul unui rabin celebru din Timişoara face minuni pentru credincioşi. Vezi ce bileţele lasă oamenii GALERIE FOTO

Micuţa comunitate evreiască din Timişoara a întâmpinat Noul An: „Shana Tova” pentru anul 5774

 

FOTO Evreii din Timişoara au aprins lumânări speciale de Havdalah

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite