"Bucureştiul" refuză să accepte steagul şi heraldica Timişoarei: “Trebuie arborat cu mândrie drapelul oraşului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul istoric al Timişoarei
Steagul istoric al Timişoarei

În cadrul şedinţei Consiliului Local de marţi, consilierul local Bogdan Herzog, membru al Ligii Bănăţene, a supus atenţiei plenului dreptul timişorenilor de a arbora şi promova însemnele heraldice

Consilierul Bogdan Herzog îngroaşă rândurile care de-a lungul anilor au încercat, în zadar, să rezvolve problema oficializării steagului şi a heraldicii Timişoarei. De fiecare dată au existat bariere din partea Comisiei de heraldică, geneaologie şi sigilografie a Academiei Române. 

"Pentru a respecta trecutul şi istoria oraşului nostru, trebuie nu numai să încercăm salvarea şi conservarea patrimoniului istoric şi cultural, trebuie să arborăm cu mândrie drapelul şi să promovăm şi însemnele sale heraldice.Timişoara are un steag, Timişoara are şi blazon, chiar dacă acesta nu estea probat de Comisia de heraldică, genealogie şi sigilografie a Academiei Române, din motive pe care nu le cunoaştem”, a declarat Bogdan Herzog.

În opinia consilierilor locali, data de 3 august, când se sărbătoreşte Ziua Timişoarei, ar fi normal ca pe străzile oraşului să fie arborate steagul şi blazonul oraşului. 

“Solicităm Primăriei Timişoara si Consiliului Local Timişoara să ia măsurile necesare pentru ca acest lucru să devină realitate, iar începând cu acest an să ne sărbătorim oraşul şi prin onorarea gloriosului său trecut”, a mai spus Herzog.

Stema Timişoarei

Vechea stemă a Timişoarei

"Vorbim de modele europene, dar noi urmăm tot sistemul comunist"

Primul steag şi prima stemă locală apare în secolul XIV, când Carol Robert de Anjou mută la Timişoara, timp de opt ani, capital Regatului Ungar. Steagul Timişoarei este reprezentat de o cruce albă pe fundal roşu. Cei care sunt în măsură să facă ceva în promovarea drapelului au fost simtlegaţi de mâini, datorită centralismului de la Bucureşti. 

“Acest steag este votat în Consiliul Local, dar o comisie de heraldică nu vrea să îl oficializeze. Este de neacceptat ca o altă instituţie, care nu a fost votat de timişoreni, să ia decizii pentru timişoreni. Bine că nu ne spun ei ce heraldică trebuie să folosim, să ne oblige să le punem pe tricouri. În România, care se consideră europeană şi se pregăteştre de regionalizare şi descentralizare, nu se respectă reguli elementare. Încă fentăm noţiunea de europenizare.

image

Stema Timişoarei de pe pecetea din 1781


Există o Hotărâre de Consiliu Local care trebuie aplicată şi fără acceptul Academiei. Altfel, vorbim de modele europene, dar noi urmăm tot sistemul comunist. Nu avem însemne fasciste sau să deranjeze interesele unora. Trebuie arborat drapelul Timişoarei”, a spus Adrian Orza, fostul viceprimar al Timişoarei.


"Tot timpul a fost opoziţie de la Bucureşti, nu înţeleg din ce cauză"

Nici Primăria şi nicio altă instituţie publică din Timişoara nu are arborat steagul istoric al oraşului, aşa cum se mândresc mai toate localităţile, fie ele şi minuscule, din Uniunea Europeană. Nici măcar stema actuală a oraşului nu este definitivată. 

“Este al cincelea Consiliu Local pe care-l trăiesc şi care încearcă acest demers. Sper ca până ies la pensie să se întâmple şi treaba cu steagul. Tot timpul a fost opoziţie de la Bucureşti, nu înţeleg din ce cauză”, a spus Ioan Cojocari, secretarul Primăriei Timişoara.

image


 

Mai mulţi consilieri din partea PDL au propus ca de Ziua Timişoara, în vechile port drapele din Piaţa Unirii să fie arborate steagul şi blazonul Timişoarei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite