Dezvăluirile unui lider de sindicat despre poliţiştii omorâţi de stres pe fondul politizării Poliţiei: „Suntem puşi să facem tot felul de raportări idioate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul de sindicat al poliţiştilor din Timiş reclamă influenţa excesivă a politicului în Poliţie FOTO optm.ro
Liderul de sindicat al poliţiştilor din Timiş reclamă influenţa excesivă a politicului în Poliţie FOTO optm.ro

Accidentul în urma căruia poliţistul Bogdan Gigină a murit a provocat o serie de reacţii din partea liderilor sindicali din Poliţie. Unii dintre lideri au reacţionat dur împotriva ministrului Gabriel Oprea, alţii i-au luat apărarea. Liderul de sindicat al poliţiştilor din Timiş a adoptat o poziţie rezervată, dar a atras atenţia asupra unui fenomen grav din Poliţie.

Contactat de „Adevărul” pentru a exprima un punct de vedere referitor la cazul poliţistului mort în timp ce însoţea coloana oficială a lui Gabriel Oprea, preşedintele Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Timiş, Doinel Malcoci a evitat să aibă o poziţie tranşantă susţinând că nu cunoaşte toate detaliile cazului. Malcoci a atras, însă, atenţia asupra unei situaţii extrem de grave cu care se confruntă colegii săi: politizarea Poliţiei. Malcoci susţine că influenţa politicului asupra Poliţiei are efecte dramatice asupra poliţiştilor, această situaţie provocând un stres care le este unora fatal.  

„Poate sunt în asentimentul majorităţii colegilor. Politizarea excesivă şi a instituţiei noastre duce la ceea ce se întâmplă în fiecare clipă în instituţia noastră. Este o instituţie în care politicul nu are ce să caute. Se politizează pe verticală într-o primă fază după care fiind puşi pe scaune anumiţi şefi, care profesional şi uman nu au ce să caute acolo, reprezentând anumite grupuri de interese, ajung să numească şefi şi pe orizontală”, a declarat Malcoci.

Liderul de sindicat al poliţiştilor din Timiş a mai declarat că politizarea Poliţiei duce la o birocraţie excesivă, ceea ce îi împiedică pe poliţişti să lucreze cu adevărat în slujba cetăţeanului. „Am ajuns la aşa o birocraţie încât nu mai există fond. Unde este Crimă Organizată sau infracţiuni cu violenţă se face treabă, dar sunt anumite chestiuni în care noi ca poliţişti suntem atât de stresaţi  încât poliţiştii mor din cauza stresului. Sunt poliţişti care au murit prematur din cauza unor boli cauzate de stres. Sunt poliţişti care se pensionează pe caz de boală tocmai din cauza stresului. În loc să ne consumăm energia pentru cetăţeanul care ne plăteşte, noi ne-o consumăm în interior ca să raportăm tot felul de situaţii”, a spus Malcoci.

Liderul de sindicat a dat şi un exemplu de birocraţie excesivă la care sunt supuşi poliţiştii.  „Spre exemplu, o direcţie de la Bucureşti cere ceva, o altă direcţie cere acelaşi lucru şi te trezeşti raportând în 10 locuri aceeaşi chestiune. Sunt raportări idioate. Noi dorim să ne facem treaba, să fim în stradă să facem lucrurile pentru care suntem plătiţi. Pe noi nu ne interesează numărul rezolvărilor, cât ne interesează calitatea actului”, a mai spua Malcoci.  

Comisarul-şef a mai spus că se va ajunge în situaţia în care Poliţia va ajunge să funcţioneze pe regim de avarie după ce mulţi poliţişti vor profita de noua lege a pensionării  şi vor ieşi din sistem. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite