Deputata care reprezintă minorităţile acuzată că s-a „înfruptat” cu sute de mii de euro din banii Uniunii Bulgarilor: „Am mai mulţi aşi în mânecă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputata Uniunii Bulgarilor din Banat-România, Mihaela Csokany, este acuzată că în calitate de contabil-şef al uniunii şi-a transferat în conturile personale sume importante de bani şi nu a plătit contribuţiile sociale ale angajaţilor.

Două controale realizate de inspectorii ANAF şi de Secretariatul General al Guvernului la Uniunea Bulgarilor din Banat – România (UBB-R) au scos la iveală lucruri grave, de care este acuzată deputata Uniunii, Mihaela Csokany, fostă contabilă – şefă a UBB-R. Timp de mai multe săptămâni, „Adevărul” a încercat să obţină un punct de vedere din partea Mihaelai Csokany, dar aceasta a refuzat, amânând un răspuns.

În februarie 2018, la aproape o săptămână de la data la care Uniunea Bulgarilor a făcut public raportul ANAF şi acuzaţiile aduse Mihaelei Csokany, deputata a transmis un comunicat în care arată că nu contestă rapoartele de control, este pregătiră să îşi asume partea sa de vină dacă organele de anchetă o vor găsi vinovată, dar consideră că nu e singura responsabilă de ce s-a întâmplat la Uniune, arătând cu degetul spre actualul preşedinte al UBB-R, Nicolae Markov. „Am mai mulţi aşi în mânecă”, a declarat Mihaela Csokany pentru „Adevărul”, susţinând că prin tot ceea ce face nu vrea să aibă de suferit Uniunea pe care o reprezintă în Parlament. Mai jos puteţi citi, integral, comuncatul deputatei bulgare:

Întrucât în ultimele zile, în presă au apărut mai multe materiale care aduc atingere imaginii mele, dar şi Uniunii Bulgare din Banat – România, doresc să fac unele precizări legate de acest subiect.

Activitatea UBB-R a fost supusă recent unor controale din partea Secretariatului General al Guvernului şi respectiv ANAF. Au fost constatate mai multe deficiente şi nereguli în activitatea contabilă a Uniunii, subsemnata îndeplinind funcţia de contabil-şef în perioada februarie 2008 – decembrie 2016, după validarea mea in funcţia de deputat, contractul de muncă fiindu-mi suspendat.

Fără a contesta majoritatea aspectelor semnalate în rapoarte, doresc să subliniez câteva aspecte legate de persoana mea, deoarece modul în care domnul Markov Nicolae, fostul preşedinte UBB-R,  a prezentat situaţia este unul în mod vadit tendenţios şi de rea-credintă. Cu această atitudine, domnul Markov doreşte probabil să ascundă rolul său şi partea sa de vină, în cazul neregulilor semnalate, acesta îndeplinind permanent funcţii de conducere în cadrul Uniunii. În toată această perioadă, el a îndeplinit funcţiile de casier şi secretar, iar începând cu februarie 2017, cea de casier şi preşedinte interimar şi, deci, ordonator de credite.  De altfel în ambele rapoarte sunt menţionate mai multe persoane responsabile pentru neregulile semnalate, printre care evident şi domnul Markov. Spre exemplu, în raportul ANAF se precizează că în perioada 01.01.2008 – 31.08.2017 din totalul de 4.318.692 lei retraşi prin 109 tranzacţii, doar două au fost efectuate de mine, restul de 107 fiind efectuate de domnul Markov. În mod evident cele afirmate de el, cum că numai eu aş fi avut semnătură la bancă este un neadevăr, şi nu singurul. 

În ceea ce priveşte neregulile de care domnul Markov neagă că ar fi ştiut, în raportul S.G.G. este evidenţiat faptul că 4 membri au semnalat, lui si fostului preşedinte interimar, aceste aspecte, ca urmare 3 dintre aceştia fiind excluşi.

Doresc să precizez că nu am participat cu nici o notă scrisă sau verbală la cele două controale, deşi a fost controlată perioada în care am îndeplinit funcţia  de contabil şef, domnul Markov şi echipa sa fiind unicii reprezentanţi ai Uniunii în faţa organelor de control. În nici un caz nu contest actele îndeplinite de către inspectori, dar fac precizarea că în perioada de început a controlului domnul Markov a spart pur şi simplu uşa cabinetului meu parlamentar, motivând că ar căuta documente. În mod evident am consultat mai mulţi avocaţi care mi-au recomandat să fiu foarte atentă in speţă, precum şi să depun plangere penală, lucru pe care l-am facut de altfel. În momentul în care m-am prezentat la şedinţa de Consiliu director convocată în data de 12.01.2018, acesta a refuzat să o mai ţină, fără vreo explicaţie statutară, spre stupoarea celor prezenţi.

Nu în ultimul rând doresc să semnalez şi faptul că, deşi conferinţa Uniunii la care domnul Markov a fost ales preşedinte a avut loc în data de 05.03.2017, acesta a solicitat validarea acesteia la Judecatoria Timisoara abia în cursul lunii noiembrie, scop în care a fost autentificat spre înregistrare un statut fals, care nu a fost dezbătut şi votat în timpul conferinţei. Subsemnata, am contestat în instanţă acest aspect, motiv pentru care domnul Markov nu a fost validat ca şi preşedinte, rămânând valabil statutul Uniunii din 2011. De asemenea, în dorinţa de a fugi de răspundere, acesta a incălcat în mai multe rânduri prevederile statutare, acest lucru ducând la excluderea sa de catre Consiliul director. Fac precizarea că acest lucru a fost făcut pentru modul dezastruos în care a condus Uniunea şi modul în care a sfidat prevederile statutare şi că s-a petrecut înaintea publicării acuzelor în presă şi independet de acest fapt.

În concluzie, doresc să precizez că am luat legatura cu organele de control pentru a clarifica rolul meu în această situaţie neplăcută. Vreau să asigur că le voi da tot concursul pentru a face lumină în cauză şi a nu prejudicia Uniunea. Regret mai ales faptul că UBB-R, membrii de bună credinţa a acesteia şi minoritatea bulgară din România au fost târâţi într-un scandal pentru care nu poartă nici o vină. Personal sunt pregatită să îmi asum intreaga răspundere în cazul în care organele în drept mă vor găsi vinovată, dar mă aştept ca toate persoanele implicate să facă acelaşi lucru şi să nu se ascundă in spatele unor neadevăruri, prejudiciind imaginea bulgarilor în România.

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite