De ce a fost achitat fostul primar al Timişoarei în dosarul „Poli”. Motivele pentru care singurul condamnat din dosar a fost Ioan Cojocari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu FOTO Adevărul
Fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu FOTO Adevărul

Tribunalul Timiş a redactat motivarea primei sentinţe din dosarul „Poli” în care toţi cei trimişi în judecată, cu excepţia fostului secretar al Primăriei, Ioan Cojocari, au fost declaraţi nevinovaţi.

Dosarul finanţării echipei de fotbal Poli Timişoara din perioada în care echipa era patronată de Marian Iancu a ajuns la Curtea de Apel Timişoara. Judecătorul Tribunalului Timiş, care i-a achitat în primă instanţă pe toţi inculpaţii din dosar, cu excepţia fostului secretar al Primăriei Timişoara Ioan Cojocari, şi-a motivat decizia.

În sentinţa pe fond, judecătorul reţine lacune ale anchetei DNA prin care fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, fostul viceprimar Adrian Orza, fostul secretar Ioan Cojocari şi mai mulţi funcţionari au fost trimişi în judecată fiind acuzaţi de finanţarea ilegală a echipei de fotbal Poli, printr-un contract de asociere.

Practic, judecătorul arată că „ancheta nu este completă în ceea ce priveşte identificarea şi stabilirea tuturor persoanelor care au avut atribuţii în legătură cu încheierea şi executarea contractului”. Concret, judecătorul reţine că în anchetă nu au fost incluşi consilierii locali, initiative asocierii şi decizia de asociere aparţinând Consiliului Local.

„Încălcarea atribuţiilor de serviciu nu se poate determina corect  decât prin  stabilirea în mod corelat a  atribuţiilor fiecăror persoane, autorităţi implicate şi a interdependenţei între aceste atribuţii. Tribunalul observă că, deşi în expunerea stării de fapt , procurorul reţine că,  aprobarea  contractului de asociere este nelegală,  nu a efectuat cercetări cu privire  persoanele care au avut atribuţii de aprobare a contractului, respectiv  reprezentanţii consiliului local, rezumându-se la concluzia că aceştia nefiind specialişti în domeniul supus reglementării  s-au bazat in exprimarea votului pe  rapoartele de specialitate întocmite de personalul primăriei”, se arată în sentiţa Tribunalului Timiş.

În continuare, judecătorul a arătat că procurorul ar fi trebuit să investigheze implicarea unor consilieri locali în aprobarea hotărârii de finanţare a clubului de fotbal. „În cauză nu au fost efectuate investigaţii în vederea elucidării posibilităţii implicării unor consilieri locali în activitatea de aprobare deşi acest  organism colectiv a pronunţat  mai multe hotărâri în legătură cu acest contract, şi,  aşa cum a reieşit din cercetarea judecătorească, prin comisiile  constituite,  a avut chiar  iniţiativa proiectului. În aceste condiţii, se impunea efectuarea unor investigaţii pentru a se stabili dacă în calitate de persoane care au aprobat efectiv contractul erau într-o totală  necunoştinţă de cauză  cu privire  la legalitatea acestuia sau şi-au asumat încheierea un contract nelegal. Din analiza declaraţiilor date de consilieri, reiese că  aceştia au cunoscut elementele de nelegalitatea  invocate de acuzare la momentul adoptării hotărârilor de mai sus”, se mai arată în sentinţa Tribunalului Timiş.

De ce au fost achitaţi Ciuhandu şi subordonaţii lui

Judecătorul care a emis prima sentinţă din dosarul Poli a mai arătat că fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, şi funcţionarii din subordinea sa nu se fac vinovaţi de acordarea ilegală a finanţării în condiţiile în care atât primarul, cât şi subordonaţii săi au pus în aplicare o hotărâre iniţiată şi aprobată de Consiliul Local.

„Procurorul nu şi-a întemeiat acuzaţia pe exercitarea de către primar şi personalul administrativ a atribuţiilor  în legătură cu procedura aterioară adoptării HCL, deşi, după modul în care a fost prezentată starea de fapt, doar o astfel de analiza era justificată”, se arată în sentinţă. Tot aici, judecătorul arată că Ciuhandu şi subordonaţii săi nu se pot face vinovaţi nici de semnarea ordonanţărilor de plată prin care banii au fost viraţi în contul clubului de fotbal.

„Nu a  fost  indicat  în rechizitoriu care sunt atribuţiile de serviciu încălcate de către primar în legătură cu  semnarea ordonanţărilor de plată, iar  instanţa nu poate reţine, la modul generic o încălcare a atribuţiilor sale în contextul verificării formale a conţinutului ordonanţărilor de plată. (…) Semnarea de către primar a acestor ordonanţări nu presupune o reanalizarea legalităţii  acestora, era o operaţiune formală şi nu se poate fi  asimilată unei  acţiuni ilicite de natură penală”, se mai arată în sentinţă.

De ce a fost condamnat Cojocari

În condamnarea singurului inculpat din dosar, Ioan Cojocari, care a primit trei ani cu suspendare şi a fost obligat la plata prejudiciului, judecătorul a arătat că fostul secretar era responsabil de verificarea legalităţii hotărârii de Consiliu Local prin care s-a aprobat finanţarea echipei de fotbal Poli.

Judecătorul a reţinut şi starea de incompatibilitate a lui Cojocari, care în calitate de secretar a făcut parte şi din comisia de negociere a contractului de asociere dintre Primăria Timişoara şi clubul de fotbal. „Se poate observa nu numai împrejurarea că inculpatul Cojocari Ioan a acceptat să participe la lucrările comisiei  instituite în baza HCL 445/2007 care a fost iniţiator de proiect contrar limitelor instituite de statutul său de funcţionar public dar , în concret,  aceasta  este autorul de fapt al propunerii  normative,   expunând în cadrul şedinţei   Comisiei din  06.03.2008 forma contractului,  modalitatea de asociere,  clauzele contractului contribuţia Municipiului  la plata   sumei de bani ce urma a fi plătită din bugetul local  local, precum şi durata contractului”, arată judecătorul.

Tribunalul Timiş a mai reţinut că suma de 9.000.000 de lei, aprobată pentru finanţarea clubului de fotbal, este opera lui Ioan Cojocari. „În timpul cercetării judecătoreşti au fost intrebaţi atât inculpaţii cât şi martorii, consilierii locali, cum s-a ajuns la concluzia că această sumă este  adecvată. Nici unul din martori nu a fost în măsură să expună când s-a desfăşurat negocierea, în ce mod s-a stabilit această sumă. Observând însă  conţinutul procesului verbal de mai sus  instanţa reţine că propunerea aparţine inculpatului Cojocari Ioan, fapt ce duce la concluzia că acesta a purtat şi alte discuţii, neoficiale, cu reprezentanţi a echipei de fotbal sau cu alte persoane în legătură cu cuantumul, ulterior prezentând comisiei rezultatul acestor discuţii”, se mai arată în sentinţa Tribunalului.

Instanţa reţine că rolul inculpatului a fost determinant în formarea opiniei membrilor  comisie de mai sus  pe care  i-a asigurat de legalitatea contractului şi că,  prin conduita sa,   nu s-a limitat la  activitatea de  consultanţă în ceea ce priveşte aspectele de legalitate  ci a desfăşurat manopere  de natură a se  asigura  de reuşita demersului său  prin obţinerea unanimităţii de voturi  în cadrul comisiei.

Judecătorul a considerat relevant şi faptul că Adrian Bodo, singurul membru al comisiei de negociere a contractului care s-a opus finanţării reclamând ilegalitatea sa, nu a mai fost convocat la ultima şedinţă a comisiei care a avut loc în biroul secretarului Ioan Cojocari. „În acest  context,  instanţa consideră  că este demonstrat faptul că această omisiunea  de convocare a martorului Bodo Adrian este  rezultatului conduitei  deliberate a inculpatului Cojocari Ioan”, se mai arată în sentinţa care a fost atacată cu apel la Curtea de Apel Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite