Cum pot suna la 112 persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire. Pasul obligatoriu pentru a beneficia de serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale pune la dispoziţia cetăţenilor români cu deficienţe de auz şi vorbire un serviciu de urgenţă prin SMS. Astfel, printr-un simplu apel la 112, persoanele cu deficienţe de auz şi vorbire pot beneficia de aceleaşi servicii de urgenţă.

Sistemul de urgenţă prin SMS 113 permite comunicarea prin mesaje scurte de tip SMS cu persoanele care au deficienţe de auz sau vorbire. Apelarea sistemului de urgenţă prin sms se poate realiza doar în reţelele de comunicaţii mobile Orange, RCS-RDS, Telekom, Vodafone.

Cum funcţionează sistemul

În cazul în care aveţi o urgenţă, sunaţi imediat la numărul 112. Operatorul 112 va prelua apelul, însă nu va iniţia un dialog, ci va închide conexiunea, fiindcă veţi fi identificat automat de către sistem ca fiind o persoană cu dizabilităţi de auz şi/sau vorbire. Veţi primi un SMS cu textul: „TRIMTETI SMS LA 113 CU URGENTA SI ADRESA INCIDENTULUI”

Răspundeţi printr-un SMS la numărul 113, descriind scurt urgenţa şi indicând cu exactitate adresa, inclusiv judeţul. Este indicat sa nu folosiţi diacritice, pentru a urgenta transmiterea. După transmiterea SMS-ului, este posibil să mai primiţi mesaje din partea operatorului 112 cu întrebări suplimentare. Răspundeţi scurt şi cât se poate de exact. Operatorul 112 va transmite apoi datele obţinute de la dumneavoastră agenţiilor specializate de intervenţie (Poliţie, Ambulanţă, Pompieri/SMURD) care vă vor ajuta în urgenţa pe care o aveţi.

Cum se face înregistrarea în sistem

Pentru a beneficia, însă, de acest serviciu e necesară înregistrarea numărului de telefon de pe care se face apelul în baza de date a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU). Înregistrarea în baza de date a numărului de telefon dedicat serviciului de urgenţă 113 se poate realiza atât online, cât şi prin transmiterea unei cereri tip pe adresa Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. După transmiterea cererii, STS verifică dacă cererea de înregistrare respectă condiţiile de formă şi fond, respectiv dacă informaţiile primite sunt complete şi corecte şi efectuează înscrierea în Baza de date SNUAU a solicitantului. Ulterior,  STS notifică solicitantul privind finalizarea înregistrării şi disponibilitatea pentru acesta a serviciului SMS 113. VEZI AICI procedura de înregistrare în sistem şi documentele necesare. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite