Cum se schimbă rapid roata de la maşină. Operaţiunea simplă care nu se învaţă la nicio şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Schimbarea unei roţi poate dureri de cap şoferilor FOTO Ş. Both
Schimbarea unei roţi poate dureri de cap şoferilor FOTO Ş. Both

Mulţi şoferi nici nu ştiu unde se află roata de rezervă din maşina lor, darămite cum se utilizează sculele din portbagaj.

Orice şofer se poate confrunta, cândva, cu o pană de cauciuc. Deşi pare o operaţiune deloc complicată, schimbarea unei roţi dă destule bătătăi de cap, în special celor care nu au mai avut de-a face cu aşa ceva. Mai cu seamă că schimbatul roţilor nu se învaţă la nicio şcoală de şoferi. Mulţi şoferi nici nu ştiu unde se află roata de rezervă din maşina lor, darămite cum se utilizează sculele din portbagaj şi înlocuirea efectivă a roţilor.

Dar iată cum se schimbă corect şi simplu o roată. În primul şi primul rând trebuie să trageţi frâna de mână! Puneţi schimbătorul automat de viteze în poziţia P.

Pregătiţi apoi sculele şi roata din rezervă. Acesta trebuie să fie mereu în stare bună, aşa că merită să vă uitaţi din când în când după ea. Roata de rezevă este amplasată în diferite locuri, în funcţie de modelul maşinii, dar în cele mai multe cazuri aceata se află într-un locaş din portbagaj.

Folosiţi levierul pentru a scoate capacul roţii, iar apoi desfaceţi puţin (slăbiţi) piuliţele care prin roata. Li se spune şi prezoane.

Schimbatul roţilor presupune şi un pic de efort fizic. Mulţi nu reuşesc, pur şi simplu, să slăbească prezonale cu care sunt prinse roţile. Pentru asta este nevoie totuşi de puţină forţă.

Plasaţi apoi cricul sub locurile marcate pe caroserie. Nu faceţi greşeala să o puneţi sub tabla maşinii. Ridicaţi maşina pe cric. Când roţile sunt deja în aer, deşurubaţi de tot prezoanele care prin roata.

Urmează aceaşi operaţiune, invers. Puteţi pune roata de rezervă, înşurubaţi piuliţele, coborâţi maşina şi scoateţi cricul. În final, strângeţi bine piuliţele. 

Citiţi şi:

Metoda cea mai simplă să verifici dacă trebuie să schimbi cauciucul uzat. Dezavantajele pneurilor „All Season”


Ştiaţi că şi anvelopele noi au termen de valabilitate? Degeaba le cumpăraţi dacă au expirat: „Nu mai sunt sigure în trafic”

Cauciucurile de iarnă, dilema şoferilor pe timp de vară. Tot ce trebuie să ştiţi despre schimbarea anvelopelor


Germanii de la Continental au investit 1 miliard de euro în 15 ani de activitate în România
 

De la 1 noiembrie intră în vigoare eticheta UE pentru anvelope: afla tot ce trebuie să ştii despre noua regulă

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite