Cum a salvat Înalta Curte cariera unui procuror DNA exclus din magistratură pentru că l-a învăţat pe un vameş acuzat de corupţie să-i fenteze pe procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numele procurorului timişorean Mărioara Sandu a apărut recent într-un scandal mediatic după ce a refuzat, într-o primă fază, să îl ducă la arestare pe un tâlhar foarte periculos. Mărioara Sandu a fost implicată şi într-un scandal de corupţie pentru care a fost exclusă din magistratură. „Adevărul” a intrat în posesia sentinţei prin care Curtea Supremă i-a salvat cariera Mărioarei Sandu.

Unul din cele mai spectaculoase dosare de corupţie ale procurorilor DNA i-a vizat pe poliţiţştii de frontieră şi vameşii de la Moraviţa. Acţiunea de la vămile din Vestul ţării părea desprinsă dintr-un film de acţiune, cu suspecţii „săltaţi” direct din post şi duşi la audieri la Bucureşti cu elicopterul. Pentru că erau atât de mulţi inculpaţi, dosarul „Moraviţa” a fost „rupt” în două, iar stenogramele aflate într-unul dintre dosarele instrumentate de procurorii DNA au scos la iveală un detaliu incredibil. Mărioara Sandu, procuror al structurii centrale a DNA, îl sfătuia pe un vameş cercetat într-un dosar al DNA Timişoara cum să se comporte la audieri.

Din stenograme se poate vedea că procurorul îi spune vameşului să nu declare nimic şi îl asigură că dacă sunt probleme vine personal la Timişoara să vadă despre ce este vorba. „Nu ziceţi nimic, nu scrieţi, nu...nimic!... după ce vă... documentaţi... nici nu ştiu cum să procedăm… că nu pot să zic mai multe... ca să nu vorbim la... la telefon. Mi se pare... aa... că ceva... ceva cam dubios şi să nu fi... să nu fi umblat alţii pe undeva...în orice caz, mergeţi, vedeţi despre ce este, nu scrieţi, nu ziceţi nimic...”, arată stenogramele de la dosar.

O altă discuţie dintre Mărioara Sandu şi Gheorghe Verdeţ arată că procurorul l-a asigurat pe traficant de tot sprijinul: „...daca e o chestie gravă cum ziceţi dumneavoastră, să dau o fugă (n.r. - la Timisoara)... să văd, în funcţie de discuţia cu dumneavoastră, atunci stabilesc dacă se impune să dau sau nu o fugă...să nu vă faceţi probleme, că dacă este să fie vreo chestie urgentă sau grabă, mă fac ca plouă sau că nu-mi ţin promisiunea... stabilim dacă e vreo chestie gravă, gravă, îmi fac o zi şi vin...“, mai arată datele din dosarul corupţiei din vămi.

Procurorul a fost şi cercetat penal, dar s-a dispus neînceperea urmăririi penale, pe motiv că promisiunile sale au rămas doar la stadiul de intenţii. Totuşi, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis excluderea din magistratură a Mărioarei Sandu, considerând că „prin conduita sa, pârâta procuror Sandu Mărioara a confirmat percepţia pe care numitul Verdeţ Gheorghe o avea despre justiţie, în sensul că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie ar putea răspunde solicitărilor sale de intervenţie în soluţionarea unei cauze penale în alt cadrul decât cel legal”. De asemenea, CSM a mai arătat, în decizia de excludere din magistratură a Mărioarei Sandu, că prin conduita sa procurorul a aduns atingere gravă imaginii justiţiei.

„Secţia (n.r. Secţia pentru procurori din cadrul CSM) a avut în vedere împrejurările, gravitatea concretă, precum şi consecinţele faptei săvârşite de aceasta, care în calitate de procuror al unei structuri centrale specializate a creat, prin conduita sa, aparenţa unei lipse de imparţialitate, implicându-se în mod direct, nemijlocit, în construirea apărării unei persoane cercetate penal chiar de către o unitate subordonată celei în care funcţiona, faptă de natură să afecteze prestigiul justiţiei. Totodată, Secţia a reţinut că, în raport cu vechimea în activitate a pârâtei procuror şi cu pregătirea profesională, prin dictarea obiecţiunilor la raportul de expertiză pe care numitul Verdeţ Gheorghe să le formuleze în faţa organelor judiciare, aceasta a prejudiciat activitatea de urmărire penală în acea cauză”, se mai arată în documentul intrat în posesia „Adevărul”.

Mărioara Sandu a conestat în instanţă decizia de excludere din magistratură emisă de CSM, iar un complet de cinci judecători de la Curtea Supremă a decis că măsura excluderii este prea dură, mutarea disciplinară pentru trei luni la Parchetul Judecătoriei Arad fiind suficientă. Astfel, magistraţiii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au înlocuit măsura excluderii din sistem cu mutarea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad pentru o perioadă de trei luni.

În sentinţa emisă, magistaţii Curţii Supreme au arătat că faptele reţinute în sarcina Mărioarei Sandu sunt incontestabile, dar „fapta săvârşită de recurentă, de altfel, gravă şi de natură a aduce atingere prestigiului profesiei de magistrat, este prima din cariera profesională a recurentei şi are caracter singular”. De asemenea, în decizia Curţii Supreme au cântărit greu caracterizările pozitive depuse la dosar de colaboratorii şi colegii procurorului Mărioara Sandu. „ (..)Este de reţinut că procurorul Sandu Mărioara, în întreaga sa carieră de magistrat, a desfăşurat o activitate profesională meritorie, având o solidă pregătire profesională, concretizată într-o diplomă de doctor în drept, în articole publicate în revistele de specialitate, precum şi în aprecieri pozitive din partea colaboratorilor din plan profesional. Semnificative pentru profilul moral şi profesional al recurentei sunt şi aprecierile pozitive ale colegilor, concretizate în caracterizările aflate la dosar”, se mai arată în sentinţa Curţii Supreme prin care cariera Mărioarei Sandu a fost salvată.

În prezent, magistratul, procuror la Parchetul Judecătoriei Timişoara este în proces cu CSM pentru un post de procuror la Parchetul General sau la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite