Cum a reuşit un student „sămânţar“ să scape de o amendă de 1.500 de lei. Un poliţist local l-a prins scuipând coji pe jos
0Un student amendat de Poliţia Locală cu 1.500 de lei pentru că a mâncat seminţe şi a scuipat cojile pe jos, a reuşit să scape de plata amenzii, convingându-l pe judecător că-i pare rău de ce a făcut.
Un tânăr din Arad a reuşit să convingă magistraţii Judecătoriei Arad să-i transforme în avertisment amenda de 1.500 de lei primită pentru că a mâncat seminţe şi a aruncat resturile pe jos. Tânărul a arătat în faţa instanţei că în data de 16 august 2019 s-a întâlnit într-un parc din Arad cu un fost coleg de şcoală generală şi au sărbătorit intrarea la facultate stând de poveşti la „o sămânţă”.
Proaspătul student le-a spus judecătorilor că el şi prietenul său „au desfăcut o pungă cu seminţe şi povestind fiecare ce au mai făcut în aceşti patru ani de liceu mai mâncau şi câte o sămânţă, iar o parte din coji le adunau într-o pungă, dar cele mai mărunte le mai arunca şi pe jos”.
Tânărul a mai povestit în instanţă că în momentul în care el şi prietenul lui au fost luaţi la întrebări de agenţii de la Poliţia Locală le-a spus că nu sunt copii cu probleme de comportament, nu fac gălăgie, „dar unul dintre poliţişti cu atitudine arogantă nu i-a înţeles”. Studentul a mai arătat în cererea de anulare a amenzii că el şi prietenul lui „erau dispuşi să meargă acasă după o matură să facă imediat curăţenie (nu erau foarte multe coji pe jos), însă au primit imediat amendă fără să primească mai întâi avertisment”. Studentul s-a mai plâns că abia a intrat la facultate, nu lucrează şi nu are nici un venit deocamdată, iar situaţia financiară nu-i permite să achite această amendă într-un timp atât de scurt.
Poliţia Locală Arad a cerut menţinerea amenzii invocând faptul că „în condiţiile în care organul deliberativ a prevăzut că săvârşirea unei astfel de contravenţii se sancţionează cu aplicarea unei amenzi cuprinse între 1.501 lei şi 2.000 lei, înseamnă că şi pericolul social în cazul unei astfel de fapte nu poate fi decât unul mare, agentul constatator prin atribuţiile ce i-au fost delegate este obligat să aplice prevederile legale”.
Judecătoria Arad a dispus transformarea amenzii în avertisment arătând că studentul „a recunoscut fapta, conştientizând abaterea comisă, este student, nu obţine venituri din muncă şi nu este cunoscut cu antecedente contravenţionale (nefiind probate acestea)”. „În aceste condiţii, aplicarea unui avertisment este o sancţiune suficientă, în măsură să atingă scopul educativ – preventiv al sancţiunii contravenţionale şi să determine petentul să adopte în viitor o conduită în conformitate cu prevederile legale”, se mai arată în sentinţa Judecătoriei Arad.
Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu apel la Tribunalul Arad, unde procesul se află pe rol.