Cum a reuşit Pardelian Cârpaci să ignore o sentinţă judecătorească fără să păţească nimic. Primăria „a uitat” să îl execute silit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Timişoara s-a judecat mai mulţi ani cu Pardelian Cârpaci, membru al unui clan de romi din oraş, pentru desfiinţarea unei lucrări ilegale. O parte din lucrarea fără autorizaţie a fost desfiinţată înainte de proces. Judecătorii au dispus, însă, şi mutarea unei uşi. Pardelian a refuzat punerea în aplicare a sentinţei. Primăria a „uitat” să facă executarea silită, iar acum a pierdut dreptul de a-l mai executa silit pe Cârpaci.

Timişoara a devenit faimoasă la nivel naţional pentru modul în care clanurile de romi au reuşit să pună mâna pe clădiri importante din centrul Timişoarei fără o sursă clară a veniturilor, dar şi pentru pentru modul în care proprietarii unor apartamente din zona centrală a oraşului erau terorizaţi pentru a fi determinaţi să plece şi să vândă la preţuri de nimic. Unul dintre cei care deţine o proprietate în zona centrală a oraşului este şi Pardelian Cârpaci.

Mai multe documente intrate în posesia ziarului „Adevărul” arată că Pardelian Cârpaci a făcut lucrări ilegale la un apartament pe care îl deţine pe bulevardul C.D. Loga, nr. 31. Totul a început în noiembrie 2009. Inspectorii Primăriei Timişoara descopereau atunci că, în curtea comună, sub balconul apartamentului pe care Pardelian Cârpaci îl deţine la parterul înalt s-a turnat o fundaţie din beton armat cu lungimea de 3 m şi s-a mutat uşa de acces spre apartament cu circa 1 m spre mijlocul peretelui.

Imagine indisponibilă

Inspectorii l-au amendat pe proprietar şi au dispus sistarea lucrărilor şi intrarea în legalitate prin obţinerea autorizaţiei de construire.  Termen de intrare în legalitate: 18.05.2010. Pardelian Cârpaci a contestat în instanţă procesul verbal de contravenţie, dar a pierdut. Întorşi în 2012 în control, inspectorii primăriei aveau să constate că lucrările ilegale nu au fost desfiinţate. Astfel, s-a deschis un proces prin care Primăria a solicitat obligarea lui Pardelian Cârpaci la desfiinţarea lucrărilor ilegale.

În cadrul procesului, deschis în 2013 şi judecat la Judecătoria Timişoara şi Tribunalul Timiş, Pardelian Cârpaci a făcut dovada că a desfiinţat fundaţia de beton. În proces a mai arătat că refuză mutarea uşii în poziţia iniţială pentru că „această lucrare a fost executată cu mai mult de 3 ani înainte de încheierea procesului verbal de contravenţie”.

Sentinţa pentru Cârpaci: mutarea uşii

În primă instanţă Primăria Timişoara a pierdut procesul, dar l-a câştigat în apel, iar Pardelian Cârpaci a fost obligat ca „în termen de 30 zile de la rămânerea irevocabilă a prezentei hotărâri, să desfiinţeze lucrările ilegal executate, constând în mutarea uşii de acces, cu circa 1 metru spre mijlocul apartamentului nr.1A”. Instanţa a decis ca în cazul în care Pardelian Cârpaci nu readuce clădirea la starea iniţială, Primăria este autorizată să desfiinţeze lucrarea pe cheltuiala lui Cârpaci. În baza sentinţei, Primăria Timişoara i-a cerut în martie 2016 unui executor judecătoresc începerea procedurii de executare silită. Pardelian Cârpaci a deschis un proces de contestare a executării silite, dar l-a pierdut şi pe acesta, judecătorii hotărând că executarea silită se poate face.

În iulie 2017, Pardelian Cârpaci deschide la Judecătoria Timişoara un proces prin care le cere judecătorilor să constate că termenul în care se putea face executarea a expirat, trecând şase luni de la declanşarea procedurilor de executare în care nu s-a făcut nimic. „În cazul în care creditorul, din culpa sa, a lăsat să treacă 6 luni fără să îndeplinească un act sau demers necesar executării silite, ce i-a fost solicitat, în scris, de către executorul judecătoresc, executarea se perimă de drept. Conform actelor din dosarul de executare silită, la data de 20.09.2016 executorul judecătoresc a solicitat intimaţilor (n.r. Primăriei Timişoara) să comunice o serie de date necesare continuării executării silite. Până la data de 19.05.2017 aceştia nu au înţeles să se conformeze solicitării executorului judecătoresc”, se arată în cererea de chemare în judecată a lui Cârpaci.

Judecătorii i-au dat dreptate lui Cârpaci şi au constatat perimată cererea de executare silită din cauză că funcţionarii Primăriei Timişoara nu au răspuns cererii executorului judecătoresc pentru a se putea continua executarea silită. „Prin cererea din data de 20.09.2016, executorul judecătoresc a solicitat creditorilor (n.r. Primăriei Timişoara) să furnizeze mai multe detalii în vederea identificării debitorului …pentru o mai eficientă executare a debitorului, iar de la data acestei solicitări au trecut mai mult de 6 luni fără ca, în cauză, creditorii (n.r. Primăria) să întreprindă vreun demers în acest sens”, se arată în sentinţa Judecătoriei Timişoara, care a fost atacată cu apel la Tribunalul Timiş, unde procesul este pe rol.

Eu am fost informat că li s-a pus în aplicare sentinţa şi s-au făcut toate modificările, că au fost mai multe, doar că nu s-a mutat în termen o uşă. Asta e singura nerealizare, că nu s-a mutat în termen o uşă. Sigur că ar fi trebuit să se acţioneze în aşa fel încât tot ce s-a făcut fără autorizaţie să fie desfiinţat. Dacă s-a ieşit din termen şi nu se mai poate face nimic, ce pot să zic?”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite