Cum ieşim din postul Paştelui. Trecerea bruscă la proteina de origine animală vă poate trimite la urgenţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul nutriţionist Lavinia Bratu oferă câteva sfaturi utile pentru cei care ies din postul Paştelui şi vor avea pe mese foarte multă mâncare.

Creştii care au ţinut vreme de 40 de zile post, se pregătesc acum de bogata de masă de Paşte. Tentaţia de a consuma preparatele specifice sărbătorilor este mare, însă, cu încă puţină voinţă, poate fi gestionată. 

Atenţia trebuie să se îndrepte spre plăcerea de a savura masa în familie, spune medicul nutriţionist Lavinia Bratu.

„E o perioadă frumoasă, pentru că vine o mare sărbătoare. Pentru unii dintre noi, cei care am ţinut post, a fost o perioadă mai restrictivă. Indiferent ce şi cum am făcut, e clar că mâine mesele vor fi pline. La noi, la români, ospăţul e ospăţ, nu glumim cu lucrurile astea. Mâncatul e un act social. Vă îndemn să vă uitaţi mai mult în ochii celorlalţi, să zâmbiţi mai mult, să râdeţi mai mult decât să mâncaţi. Să vă bucraţi mai mult cu sufletul, decât cu trupul”, spune Lavinia Bratu.

Când ieşiţi din post, trebuie să ţineţi cont de o regulă. Atunci când mâncaţi proteină animală, respetcitv ouă, carne sau brânză, să nu combinaţi cu alte proteine animale, ci doar cu legume. 

“Asta înseamnă că atunci când ciocnesc oul, mă bucur de ou, la care pot să adaug o ceapă verde sau două ridichi. Dacă mănânc brânză, atunci alături pun legume, ustoroi verde şi altele. La friptură mânânc o salată. Pe lângă un tip de proietină animală, întotdeauna să mâncaţi foarte multe verdeţi şi legume”, a mai spus Lavinia Bratu.

“Atunci vrem să mâncăm ouă, să mâncăm unul şi atât"

Chiar dacă sărbătorile vor continua cu a doua şi a treia zi de Paşti, cei care au ţinut post nu trebuie să se îmbuibe cu tot soiul de bunătăţi. Trecerea bruscă la proteina de origine animală îi poate duce pe oameni la urgenţe. Aşa că se recomandă în continuare cumpătare.

“Atunci vrem să mâncăm ouă, să mâncăm unul şi atât. Dulciurile se mănâncă separat. Dacă vreţi să mâncaţi cozonac sau o prăjitură, faceţi un ceai bun, o limonadă bună şi bucuraţi-vă ca şi cum ar fi o singură masă. Eu întotdeeauna, a doua zi, a treia zi de Paşti, dimineaţa, la micul dejun, îmi fac un ceai cald, şi mănânc o bucată de cozonac. După o oră, două, ciocnesc un ou, cu ceapă verde şi ridichi. Încerc să fiu cumpătată şi eu. Vă îndemn şi pe voi să fiţi”, a mai declarat Lavinia Bratu. 

Ce să facem să ne fie mai uşor după ce am mâncat prea mult, după perioada de post, ce ar trebui să avem în casă? Ne recomandă medicul Lavinia Bratu. 
 

“Neaparat să avem ceaiuri digestive, din plante. Poate e bine să avem nişte pastile cu enzime. Dar neapart să avem şi grapfrut, ajută foarte mult sistemul enzimatic. Încercaţi să aveţi la îndemână limonadă, apa cu lămâie, ajută foarte mult, sporeşte digerstia, accelerează arderile”, a adăugat Lavinia Bratu.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite