Cronica unei lansări de carte cu securişti, jandarmi şi revoluţionari. Iulian Vlad, fostul şef al Securităţii, a luat cu el un suvenir straniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aula Academiei Românie din Timişoara a găzduit lansarea cărţii „Factorul intern. România în spirala consiparţiilor”, scrisă de fostul general SRI Aurel Rogojan. Alături de Rogojan s-a aflat şi fostul său coleg de serviciu în perioada 1987-1989, Iulan Vlad, nimeni altul decât ultimul conducător al Departamentului Securităţii Statului (DSS).

La aflarea veştii că la Timişoara urmează să vină Iulian Vlad, fostul şef al Securităţii lui Ceauşescu, revoluţionarii timişoreni au promis că vor fi prezenţi la eveniment, să-l primească cum se cuvine pe invitatul special. 

La ora startului, Aula Academiei Române - filiala Timişoara a fost plină, nu mai era niciun scaun liber. Sala era înţesată de foşti şi actuali securişti. Nu a lipsit nici adjunctul Securităţii Timiş, celebrul Radu Tinu. 

La tribună, alături de cei doi, Aurel Rogojan şi Iulian Vlad, s-au aflat câteva personalităţi cunoscute în oraşul de pe Bega. Prezenţa lor la acest eveniment a reprezentat o surpriză, având în vedere că avea o imagine de reprezentanţi ai societăţii civile timişorene. Este vorba de istoricul Ioan Haţegan, economistul Nicolae Ţăran şi scriitorul Adrian Dinu Rachieru, iar moderator a fost profesorul universitar Ştefan Buzărnescu. Probabil că securiştii, prevăzători, au încercat prin această mişcare să dea o faţă mai prietenoasă evenimetului. 

Aşa cum au promis pe reţelele de socializare, la lansarea de la Academiei au participat şi câţiva revoluţionari. Unii au venit cu pancarte şi mesaje pentru invitatul special. Se putea citi: „Ieri apăraţi un dictator, azi cereţi drept de autor / Mistificând tot adevărul, minţind şi jefuind poporul”, „Iulian Vlad – Timişoara te repudiază, ... dar pubela istoriei naţionale te aşteaptă cel mai curând”, „Timişoara – avangarda civică a României” şi „Mistificare”.

image


Persoane legitmate la intrarea în Academia Română
 

Revoluţionarii au stat în piciare, cu pancartele îndreptate spre oaspeţi de la catedră, într-o linişte mormântală. Se simţea însă tensiunea. Securiştii din sală, învăţaţi cu autocontrolul, au ignorat protestul care se desfăşura în surdină. Iulin Vlad a citit cu atenţie toate mesajele! 

Din această scenă nu putea lipsit nici Jandarmeria, care a trimis un echipaj de intervenţie în civil. Nu sunt multe lansări de carte care să fie păzită de oamenii de ordine. Persoanele „suspecte” au fost legitimate la intrare, o altă noutate pentru un eveniment cultural de acest gen din Timişoara.

image

Ştefan Buzărnescu a deschis balul. Pentru că se aşteapta să vină şi întrebări incomode din public, a spus: „Puneţi întrebări incomode, serioase, nu de băşcălie şi de bulevard”. 

Adrian Dinu Rachieru a vorbit apoi despre cartea lui Rogojan: „Este o radiografie a societăţii post decembriste, care vorbeşte despre o Românie bolnavă, aflată în topul negativismelor, despre chestiunea maghiară...”.

image


Istoricul Haţegan a fost taxat pentru că a greşit anii care s-au scurs de la Revoluţie
 

A urmat Ioan Haţegan, un istoric apreciat de timişoreni. „După 40 de ani de socialism, am aşteptat decembrie ’89, schimbarea. La începutul anilor ’90, când am văzut ce se întâmplă, am zis că era mai bine înainte. Brucan a zis că avem nevoie de 20 de ani de tranziţie, dar el era politolog. Eu am spus  că avem nevoie de 40 de ani, pentru că sunt istoric...Nu am avut probleme nici cu Securitatea nici cu SRI. Dar după 25 de ani, mă întreb...”...

A fost momentul în care liniştea fragilă de la Academie s-a sfârşit. Unul dintre timişoreni a intervenit să-l corecteze pe Haţegan că au trecut 27 de ani de la Revoluţie, nu 25!

„Măcar ca istoric nu ar trebui să greşiţi aceste cifre”, s-a auzit din sală. Spiritele s-au calmat rapid, iar Haţegan, stânjenit de situaţie, şi-a continuat prezentarea. 

image


 

"Nu vă e ruşine să minţiţi?"
 

A venit rândul lui Nicolae Ţăran, un economist cunoscut ca un patriot local, bănăţean. Profesorul a început cu istorisirea unei poveşti trăite de el în timpul Revoluţiei. „...În decembrie 1989, Iulian Vlad a spus să nu se tragă, iar Securitatea nu a tras în demonstranţi!”. Această frază l-a scos din sărite pe profesorul de istorie Adrian Kali, aflat în sală, care a fost ciuruit de două gloanţe în acel decembrie din ’89.

„Nu vă este ruşine să minţiţi? Cum puteţi spune că Securitatea nu a tras în populaţie?!”, s-a auzit strigătul lui Kali din sală. Tensiunea era deja crescută. Jandarmii în civil filmau tot de la uşa salii, alţii se învârteau pe hol ca leii în cuşcă. Până la urmă şi Nicu Ţăran şi-a încheiat discursul. 

image

Aula Academiei a fost închiriată pentru două ore, însă mai bine de o oră au vorbit doar invitaţii. Autorul cărţii şi, în special, Iulian Vlad, nu au ajuns încă la rând.

Asta în condiţiile în care cei prezenţi, mai ales din tabăra ostilă, abia aşteptau să vină momentul în care să poată pune întrebări.

„Este tipic securiştilor, trageţi de timp, să nu mai apucăm să punem întrebări”, s-a auzit din sală. Atunci când Ştefan Buzărnescu se pregătea de încă o cuvântare, unul dintre cei prezenţi la lansare s-a ridicat în picioare şi trecut direct la întrebări pentru Iulian Vlad.


"Dacă aţi fost aşa de patroţi cum spuneţi, de ce nu l-aţi debarcat pe acest tiran?"

A urmat un dialog de la distanţă între revoluţionari şi Iulian Vlad, însă totul a decurs într-o manieră foarte civilizată şi respect. Doar eram la Timişoara. 

„Comunismul a creat omul nou, care trebuia să fie mincinos, hoţ, mitocan. Aceasta este cauza pentru care am ajuns aici. Aţi apărat acel sistem. Dacă aţi fost aşa de patroţi cum spuneţi, de ce nu l-aţi debarcat pe acest tiran care îşi înfometa poporul?”, s-a auzit din sală.

image

„Nu am nimic să-mi reproşez. Mi-am făcut datoria faţă de ţară, pentru că am jurat credinţă poporului român şi patriei. Când Ceauşescu a dispus să se tragă, eu m-am dezis de el. Au fost trei procese împotriva mea, am fost condamnat la 25 de ani de închisoare, am executat patru ani. Când s-a tras la Timişoara am dat ordin ca tot armamentul să fie pus în magazii”, a spus Iulian Vlad.

„L-aţi informat pe Ceauşescu că se trage în Timişoara?”, a venit o altă întrebare.  „I-am spus că se trage, dar securiştii nu au tras. Asta l-a făcut pe Ceauşescu să spună că merit să fiu pus la zid. Nu ştiu cine a tras. Îmi asum ce am ordonat şi am făcut eu. Din ordinul meu nu s-a tras, armamentele celor din Securitate au fost închise.  După ce Ceauşescu a dat ordin să se tragă, eu m-am dezis de el, nu am mai avut contact vizual. Evenimentele care au urmat mi-au salvat viaţa”, a răspuns Iulian Vlad.

image

A urmat apoi un dialog între Iulian Vlad şi Marius Mioc, unul dintre cei mai importanţi cercetători ai Revoluţiei din 1989. Mioc a cerut să i se pună la dispoziţie dosarul prin care a fost judecat fostul şef al DSS. Acesta l-a trimis însă la Arhiva Ministerului Justiţiei, pentru că acolo se află toate aceste dosare.  

Vlad a ţinut să facă pace. „Când o să ne împăcăm? Noi cu noi! Să încercăm să fim oameni, să ne dăm mâna. Cu unii am şi colaborat”, a încheiat într-o notă ironică Iulian Vlad.

Filosoful Aurel Rogojan

În sfârşit, când deja erau trecute cele două ore oficiale de program, i-a venit rândul şi lui Aurel Rogojan să spună câteva cuvinte. Şi a început cu filosofia. „Esenţa libertăţii este să ştii să te autocenzurezi în libertatea pe care o ai. Democraţia înseamnă că eşti liber să cugeţi, să exprimi ce cugeţi, dar şi înţelepciunea de a nu te folosi de primele libertăţi”. 

image

Aurel Rogojan a fost şeful de cabinet al lui Iulian Vlad, până la Revoluţie. Apoi şi-a continuat cariera ca reformator al serviciului de informaţii şi consilier al directorilor SRI. A fost general SRI şi profesor la Academia Naţională de Informaţii până în 2006, când a trecut în rezervă.

La final a rămas timp şi pentru sesiunea de autografe. Securiştii vechi şi noi au stat minute bune la coadă pentru a amintire unică de la Iulian Vlad şi Aurel Rogojan. 

Mesajul suporterilor de la Poli

Între timp, în holul Academiei, unde s-a pregătit o mică gustare pe bază de sărăţele, au ajuns suporterii Politehnicii Timişoara (Druckeria), care, în linişte, au întins un cearşaf de dimensiuni mari, pe care stătea scris: „Fraţii şi părinţii noştri zac acuma morţi / În timp ce criminalii îşi lansează cărţi!. Timişoara nu iartă şi nu uită!”. 

image


 

În timp ce dădea autografe, Iulian Vlad a remarcat pe un perete un carton lipit cu scotch, lăsat de revoluţionarul Corneliu Vaida, pe care scria: „Iulian Vlad – Timişoara te repudiază, ... dar pubela istoriei naţionale te aşteaptă cel mai curând”. Vlad a cerut cuiva din sală să îi aducă acel carton, motivând că doreşte să-l păstreze ca amintire...! 
 

"Zi tristă pentru Timişoara"

Corneliu Vaida, unul dintre revoluţionarii care au participat la evenimentul de la Academia Românână, avea să scrie pe pagina sa de Facebook: "Zi tristă pentru Timişoara... Un personaj de tristă amintire - g-ralul Iulian Vlad - a pătat azi cu paşii săi străzile oraşului şi memoria celor căzuţi în Decembrie '89!... şi toate astea cu concursul filialei locale a Academiei Romane! <Copiii securiştilor noştri vor fi securişti copiilor noştri!>. Asta a fost prima lansare de carte la care am fost legitimat de jandarmi, mi s-au notat datele, am fost filmat, fotografiat şi filat în permanenţă de civili vigilenţi!"...

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite