Criză de ciobani în Banat. Vezi de ce refuză tinerii cu un CV sărac un salariu de 1500 de lei şi bonuri de masă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În judeţul Timiş e mare criză de ciobani. Chiar dacă salariul oferit pare mare în comparaţie cu remuneraţia din sistemul bugetar, iar pentru ocuparea posturilor nu e nevoie de prea multe studii, tinerii de la oraş, dar şi de la sate, nu vor să audă de oierit. Ciobanii "din sistem" spun că au mari greutăţi, aşa că se bazează pe ajutorul italienilor.

Gheorghe Trifu, de 31 de ani, din localitatea Bogda, are o afacere prosperă. De unul singur, timişeanul are grijă de 800 de oi. Cât e ziua de lungă, bărbatul are grijă de mioare, iar în fiecare toamnă vinde aproape toate animalele la italieni pe bani frumoşi. Înainte de criza de personal, Gheorghe Trifu obişnuia să câştige mult mai mult de pe urma oilor, angajaţii lui fiind responsabili de producerea de lapte, de vânzarea la kilogram de blană de oi, respectiv de tranşarea animalelor şi vânzarea lor în pieţe. De când l-au părăsit toţi angajaţii, Gheorghe Trifu a ajuns doar să crească şi să vândă animalele.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

image

"Oieritul e o meserie bănoasă. E drept că nu stai toată ziua la birou, dar ai ocazia să îţi petreci timpul în natură. E linişte şi nu te stresează nimeni. Pentru mine e greu să cresc de unul singur 800 de oi. Am încercat să îmi angajez câteva ajutoare, le-am dat şi salariu de 1500 de lei, le-am promis şi prime lunare, le-am cumpărat şi telefoane mobile, de mâncare şi de băut, dar am avut doar ghinioane. Mulţi dintre angajaţi m-au furat, în sensul că după salariu au fugit cu câteva mioare. Eu înţeleg că poate unii se simt ruşinaţi să devină ciobani, dar banul e ban", spune Gheorghe Trifu.Tânărul de 31 de ani a preluat meseria de la tatăl său, care a avut mai multe stâne, în care au fost crescute mii de oi.

Citeşte şi alte materiale scrise de jurnalistul Gerhald Ernst pe blogul acestuia!

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite