Cine este Simona Neumann, femeia din spatele proiectului Timişoara Capitală Culturală Europeană 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simona Neumann poate fi fericită
Simona Neumann poate fi fericită

Simona Neumann, cea care a coordonat proiectul prin care oraşul de pe Bega a câştigat, vinerea trecută, titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021, a explicat, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, care sunt paşii pe care Timişoara îi va face în continuare pentru străluci pe scena culturii europene.

De câteva zile, de când Timişoara a fost desemnată Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, numele Simona Neumann se află pe buzele multor timişoreni. Mai toată lumea vorbeşte despre ea, femeia din spatele proiectului desemnat câştigător de juriul European Capital of Culture , în lupta finalizată, vinerea trecută, cu succesul Timişoarei, în faţa celor trei contracandidaţi: Cluj-Napoca, Baia Mare şi Bucureşti.

Puţină lume ştie, însă, ce muncă s-a depus la Asociaţia „Timişoara Capitala Culturală Europeană”. Iniţial, Simona a primit un birou în Infocentrul Turistic al Primăriei, însă s-a luptat pentru ca Asociaţia să primească un sediu pe măsură. După un an, s-a rezolvat. Apoi, s-a zbătut ca Asociaţia să obţină finanţare alternativă, în condiţiile în care Curtea de Conturi considera că Primăria finanţează ilegal acest ONG, pe care de fapt ea a dezvoltat-o. Au fost multe momente în care Simona a vrut să renunţe, însă nu s-a mulţumit cu un job călduţ la Bruxelles, şi a preferat să meargă mai departe.

„A fost un drum lung, de patru ani pentru mine şi de cinci ani pentru Asociaţie. În cinci ani poţi să faci foarte multe lucruri temeinic. Cel mai important lucru este că, în cinci ani, ajungi să implici toată comunitatea, ceea ce, de fapt, e şi spiritul acestei competiţii. În ultimii doi ani, competiţia s-a concretizat prin două momente. Anul trecut a fost preselecţia, când s-au anunţat cele patru oraşe finaliste din cele 14 candidate, iar anul acesta a fost etapa finală, care s-a concretizat prin dosarul de candidatură, propunerea juriului şi vizita juriului. Toate au fost probe complicate, am avut competitori serioşi, practic a trebuit să convingem juriul că Timişoara poate să pună în aplicare acest titlu. Mai mult, că Timişoara are nevoie în acest moment de acest titlu”, ne-a declarat Simona Neumann.



Pregătirile încep în 2017

Asociaţia „Timişoara Capitala Europeană a Culturii” va avea de făcut un plan detaliat cu ceea ce se va face în fiecare an, având în vedere că dosarul de candidatură cuprinde un set de programe-umbrelă. Timişoara va avea la dispoziţie patru ani de pregătire a anului cultural 2021, pregtiri care vor începe în 2017.

Simona Neumann

„Trebuie să ne apucăm să pregătim proiectele care au fost scrise în dosar. Avem un set de proiecte, ele sunt multianuale, nu sunt concepute doar ca proiecte-eveniment, pentru că atunci nu poţi să asiguri durabilitate. Sunt proiecte diverse, de la întărirea capacităţii profesionale în cultură, care presupune, de exemplu, pregătirea unui masterat în management cultural, sau traininguri pentru producători în artele spectacolului, proiecte de schimburi de manageri culturali din Timişoara cu cei din Europa. Avem nevoie de manageri culturali, de jurnalişti de cultură, de critici de artă. Sunt proiectele mari din 2021, care trebuie pregătite din timp, cu parteneriate laborioase, cu parteneri din Europa, astfel încât ele să fie antamante pentru anul 2021. Marile instituţii şi marii artişti din lume au agenda stabilită cu ani înainte. Dar important este că nu ne vom baza doar pe artiştii internaţionali, ci vom crea noi spectacole, care să rămână ale Timişoarei şi după încheierea anului cultural 2021”, a afirmat Simona Neumann.

Următorul pas al Asociaţiei „Timişoara Capitală Culturală Europeană” este realizarea programului în detaliu. Va fi o altă muncă laborioasă, în care totul trebuie realizat după precizia de ceas elveţian.

„Urmează să ne apucăm să facem noul program. Apoi, trebuie să strângem fonduri. Banii nu vor veni de facto, banii trebuie atraşi prin proiecte, trebuie să pregătim instituţiile astfel încât să poată atrage fonduri. Fondurile europene trebuie atrase prin aplicaţii competitive, respectând toate regulile, va fi o muncă de foarte mulţi ani. Nimic nu va veni de la sine”, a explicat Simona Neumann.

Parteneriate cu ţările vecine

Din păcate, România e pe cale, şi de această dată, să se facă de râs. Este singura ţară care va avea capitală culturală europeană care nu a anunţat un buget pentru acest statut. „Nu am discutat cu Guvernul. În mod normal, Ministerul Culturii ar fi trebuit să facă acest anunţ. Probabil că o va face cât de curând. Sigur că ne-ar fi ajutat în etapa de prgătire să ştim cuantumul sumei cu care va contribui Guvernul, dar lucrurile nu sunt pierdute. Putem discuta de acum încolo cu ei. Zilele acestea, premierul Dacian Ciolos a anunţat, pe reţeaua de socializare a domnisi sale, că este deschis să sprijine Timişoara în aplicarea proiectului cultural”, a mai declarat Neumann.



Pentru Sibiu, Capitală Culturală Europeană în 2007, acest titlu a însemnat o dezvoltare extraordinară. Simona Neumann crede că succesul oraşului de pe Bega va depinde de timişoreni. „Sibiul a stabilit deja un standard şi trebuie să face tot posibilul să ne ridicăm la nivelul acestui standard. Cred că Timişoara are o forţă foarte mare, nu doar prin dimensiunile sale, ci şi prin diversiunea multiculturală, prin parteneriatele pe care le va stabili cu oraşe din toată regiunea, atât cu cele din Banat, cât şi cu cele din Serbia şi Ungaria. Am realizat acum un parteneriat şi cu croaţii de la Rijeka. Vrem să ne extindem în euroregiune. Vom avea sprijin de la Belgrad, Pancevo, Kikinda, Novi Sad, Szeged, Budapesta, Rijeka. În cazul Timişoarei puterea de iradiere va depăşi cu mult regiunea propusă de Sibiu”, a mai spus Simona Neumann.

Experienţă vastă peste hotare

Simona Neumann a revenit la Timişoara din Cipru. În perioada 2009 - 2012, a lucrat la Comisia Europeană de la Bruxelles, la Directoratul General pentru Extindere, fiind detaşată la Nicosia. Aici a gestionat un program complex de reconciliere, măsuri de încredere şi dezvoltare a societăţii civile şi unul de informare cu privire la politicile Uniunii Europene pentru comunitatea turcilor din Cipru, într-un context politic foarte sensibil. A acumulat o experienţă de 16 ani în Relaţii Internaţionale şi afaceri europene, poziţii ocupate în execuţie, coordonare şi management în diferite organizaţii româneşti şi de peste hotare.

Simona Neumann

Şi-a început cariera în Timişoara, în 1995, la Institutul Intercultural, unde a lucrat timp de aproape un an, iar apoi s-a angajat la Universitatea de Vest, unde a fost, pe rând, referent de Relaţii Internaţionale, coordonatoare a filialei din Timişoara a Programului Leonardo da Vinci şi a Centrului de Informare privind Oportunităţile de Studii în SUA.

Experienţa internaţională a început în cadrul celui mai proeminent program de diplomaţie publică al Departamentului de Stat din SUA, şi anume Programul Fulbright, la Consiliul pentru Schimburi Academice Internationale din Washington, în vara anului 2001. A urmat un stagiu petrecut la o companie de consultanţă în domeniul fondurilor europene din Florenţa, Italia. În perioada 2004-2009 a lucrat la ONU în Bucureşti, în cadrul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, unde a gestionat un proiect în domeniul reformei administraţiei publice din România.

Simona Neumann este o reprezentantă a spiritului multicultural din Banat, vorbind în română, engleză, italiană şi maghiară.


 
 

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite