Cine a câştigat conflictul dur dintre medicul Mihai Ionac şi auditorul de la Curtea de Conturi care l-a acuzat pe chirurg de comiterea unor nereguli grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzat că le numeşte pe asistente „vaci” şi „ciori”, medicul chirurg Mihai Ionac a fost acuzat în trecut de Curtea de Conturi de comiterea unor nereguli grave în desfăşurarea activităţii. În urma acelui raport al Curţii de Conturi a fost deschis şi un dosar penal, aflat încă în lucru la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.

Acuzele de comitere a unor nereguli grave de către medicul Mihai Ionac (realizarea unor operaţii estetice în timp ce bolnavii cronici aşteptau intervenţiile chirurgicale pe liste de aşteptare, decontări dubioase sau trimiterea unor pacienţi să cumpere medicamente de la o farmacie anume, deşi medicamentele existau în spital) au început să curgă după două controale ale Curţii de Conturi, realizate în 2014 şi 2015 la Spitalul Judeţean Timişoara. În contextul acestor controale au apărut şi informaţiile despre dosarul penal în care locuinţa lui Ionac a fost percheziţionată.

Dosarul care îl vizează pe Ionac şi care este acum instrumentat de fostul procuror DNA, Lucian Papici, „zace” de aproximativ patru ani la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, fără a primi o soluţie de clasare sau trimitere în judecată. După ce acuzele aduse de Curtea de Conturi lui Ionac au devenit publice, medicul i-a declarat război lui Florin Popovici, auditorul Curţii de Conturi care a realizat controlul, dar şi şefilor direcţi ai lui Popovici, directorul adjunct al Curţii de Conturi Timişoara, Florin Cornel Popovici (ajuns între timp director general) şi fostul director general al instituţiei (în prezent pensionat) Ionel Ştefan.

Împotriva celor trei, Mihai Ionac a formulat plângere administrativă la Curtea de Conturi a României, acuzându-l pe auditorul Popovici că „a încălcat cu bună ştiinţă principiul integrităţii care obligă la corectitudine şi aplicarea întocmai a legislaţiei în vigoare şi a dat dovadă de iresponsabilitate şi rea credinţă”. Sancţionat cu 10 la sută din salariu auditorul Curţii de Conturi, Popovici a contestat decizia de penalizare a sa în instanţă, obţinând o sentinţă definitivă prin care sancţiunea disciplinară este anulată. Sancţionaţi şi ei disciplinar cu o reducere a salariului de 10 la sută, respectiv avertisment, directorul adjunct şi directorul general al Curţii de Conturi Timiş au contestat sancţiunile în instanţă, iar în aceste cazuri procesele sunt încă pe rol.

Plângerea penală formulată de Ionac

După decizia Curţii de Conturi a României de sancţionare a auditorului Florin Popovici şi a şefilor săi, Ionac a formulat împotriva celor trei şi o plângere penală la Parchetul Curţii de Apel Timişoara. În plângerea penală, Mihai Ionac i-a acuzat pe cei trei de abuz în serviciu, divulgarea informaţiilor secret de serviciu sau nepublice şi neglijenţă în păstrarea informaţiilor prin faptul că datele din raportul care îl acuză pe Ionac au apărut în presă.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara i-au declarat nevinovaţi pe Florin Popovici, pe Florin Cornel Popovici şi pe Ionel Ştefan, arătând că cei trei „şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu, cu respectarea eticii şi deontologiei profesionale, împrejurarea că au fost sancţionaţi disciplinar neavând efect asupra documentelor întocmite”. Soluţia a fost contestată în instanţă, care a infirmat soluţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, trimiţând dosarul înapoi la procuror pentru completarea urmăririi penale.

Sentinţa care tranşează războiul

Şi a doua oară procurorii au dispus clasarea dosarului, arătând că faptele reclamate de Ionac nu există. Şi de această dată chirurgul a contestat soluţia Parchetului în instanţă, dar de această data Curtea de Apel Timişoara a confirmat soluţia procurorilor, închizând cazul şi declarându-i nevinovaţi pe auditorul Curţii de Conturi şi pe şefii lui. „Judecătorul de cameră preliminară apreciază că intimatul Popovici Florin, în controlul efectuat, nu a depăşit limitele mandatului, ci a verificat sub aspectul legalităţii şi conformităţii cu starea de fapt activitatea medicală a unităţii sanitare. Auditorul public, Florin Popovici a consemnat neregulile constatate în actele întocmite, iar dovada respectării metodologiei de control şi deontologiei profesionale o reprezintă hotărârea judecătorului de anulare a sancţiunii date acestuia pentru eventuale nereguli în modul de desfăşurare a controlului”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara, pronunţată la sfârşitul anului trecut.

În privinţa acuzaţiilor de scurgere a informaţiilor din raport către presă, instanţa a respins acuzele arătând că după finalizarea controlului, raportul a fost pus atât la dispoziţia Curţii de Conturi Timişoara, cât şi la dispoziţia structurii centrale şi a Spitalului Judeţean, „fără a se putea stabili cu certitudine care dintre acestea l-au furnizat unor reprezentanţi ai mass-media”. Sentinţa este definitivă. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite