Ce trebuie să facă victima unui act de violenţă în familie pentru a scăpa de coşmar. Paşii care trebuie urmaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violenţa în familie, un fenomen care ia amploare FOTO Shutterstock
Violenţa în familie, un fenomen care ia amploare FOTO Shutterstock

Una dintre categoriile vulnerabile de persoane este formată din victimele violenţei domestice. Confruntate cu abuzul, aceste persoane nu ştiu de multe ori paşii pe care trebuie să îi urmeze pentru a a dovedi agresiunea la care sunt supuse şi pentru a scăpa de coşmar.

Pe site-ul propriu, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale oferă o serie de sfaturi utile, iar unul dintre domenii vizează violenţa în familie. Un capitol este dedicat paşilor pe care victima unui act de violenţă în familie trebuie să îi urmeze dacă a suferit o agresiune fizică sau sexuală. Astfel, în cazul unei agresiuni fizice, victim trebuie să ştie că trebuie mai întâi să meargă la spital pentru a primi îngrijiri medicale specifice.

„Este important să solicite unităţilor medicale acte medicale care să dovedească că a fost examinat/ă (pe foi cu antet original, datate, cu ştampila instituţiei şi parafa medicului), precum şi rezultatele de la orice alt tip de investigaţie (radiografie, ecografie, etc.), în cazul în care a fost supus/ă la astfel de examinări. Poate cere ea însăşi/el însuşi o consultaţie medico-legală de constatare a vătămărilor corporale sub forma unui certificat medico-legal, acesta fiind eliberat contra cost, în şapte zile”, explică Ministerul Muncii.

Următorul pas este plângerea la Poliţie împotriva agresorului. Această plângere trebuie depusă la secţia de Poliţie pe raza căruia are loc evenimentul. „Dacă din anumite motive victima nu a putut să se prezinte spre a fi examinată/consultată medico-legal şi dacă, deşi nu au trecut 30 zile, leziunile de pe corpul său au dispărut, trebuie să se ducă în mod obligatoriu la poliţie şi să depună plângerea, explicând motivul pentru care a întârziat. Poliţia va desfăşura o anchetă la faţa locului (acasă), la serviciu, în vecini, etc”, se mai arată pe site-ul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

În cazul victimelor violenţei în familie care au suferit o agresiune sexuală (viol, perversiune sexuală) şi/sau agresiune fizică trebuie să ştie că „prioritar este să acorde atenţie propriei stări de sănătate, alterată probabil de agresiunea suferită”. „Va merge la cea mai apropiată unitate medicală şi va solicita un control medical de specialitate. Cadrele medicale, au obligatia legală de a anunţa poliţia.Victima are dreptul la consiliere psihologică şi juridică. Agresiunea sexuală în familie este aspru pedepsită de lege”, mai arată sursa citată.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite