Cazul omului străzii reabilitat şi „executat“ a deschis Cutia Pandorei: „Sunt cazuri în care s-au dat şi patru amenzi pe zi pentru acelaşi lucru“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Direcţiei Fiscale din cadrul Primăriei Timişoara spune că nu se ţine cont de statutul contravenientului, dar că poliţiştii şi jandarmii că ar trebui să caute alte metode de a rezolva această problemă oamenilor străzii.

Cazul fostului om al străzii de la Timişoara, Arpad Kendi, care a fost pus la plată, după ce şi-a găsit un loc de muncă, scoate la iveală metodele pe care le folosesc oamenii legii când vine vorba de amenzi. Poliţia Locală, Jandarmeria şi cei de la Inspectoratul Judeţean de Poliţie au fost acuzate că îşi fac norma de amenzi, ştiind că oameni străzii nu au de unde să plătească. La rândul lor, poliţiştii şi jandarmii spun că ei aplică legea. 

Poprirea pe salariul lui Arpad Kendi a fost făcută de Direcţia Fiscală a Primăriei Timişoara - care adună banii din amenzile pe persoană fizică, nu de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice – care se ocupă de amenzile de pe persoană juridică.

Şi cei de la „finanţele primăriei“ au fost acuzaţi că au pus poprire pe salariul fostului om al străzii, însă aceştia se apără, la rândul lor, spunând că nu fac altceva decât să respecte codul de procedură.

“Noi nu ne uităm dacă e omul străzii. E debitor, la revedere, punem poprire pe venit! Aşa spune legea. Toate amenzile care vizează persoana fizică se duc la bugetul local al unităţii pe raza căruia îşi are contravenientul domiciliul. Una din metodele de recuperare a banilor este executarea silită. Executarea silită începe cu somaţia, apoi cu poprirea veniturilor, dacă ele există, cu valorificarea unor bunuri care nu sunt protejate. Nu orice bun poate fi executat. Noi nu ne uităm ce calitate are persoana, nu ne interesează asta. Am mai auzit din alea: <Ştiţi, dar ăia din etnia cutare îşi plătesc impozitele?>. Noi nu avem evidenţa pe etnii. Avem evidenţa pe contribuabil, egal ce culoare are, de unde vine, ce etnie sau naţionalitate are. Aplicăm codul de procedură pentru toată lumea în mod egal”, a declarat Adrian Bodo, directorul Direcţiei Fiscale din cadrul Primăriei Timişoara. 

image

Nu poate organul fiscal să dea sarcină agentului constatator să fie rezonabil

Şeful finanţelor de la Primărie susţine că problema pleacă de jos, de la cei care dau amenzile.

„Trist este că cel care aplică sancţiunea nu se apleacă asupra persoanei respective, să vadă, ce posibilităţi are, care e statutului lui economic, social, gradul lui de înţelegere a prevederilor legale. Mai avem şi Legea Prevenţiei. Până la amenzi îi dai avertisment, îi explici despre ce e vorba. Nu te duci să-l iei şi să-l omori. Am văzut cazuri în care s-au dat patru amenzi pe zi, pentru acelaşi lucru. Au fost patru agenţi diferiţi. Dar nu poate organul fiscal să dea sarcină agentului constatator să fie rezonabil. În mâna lui e puterea de a sacţiona sau nu. El o face şi raportează, a dat nu ştiu câte amenzi”, afirmă Bodo.

„E foarte uşor să le tai hârtii şi apoi să le comunici Direcţiei Fiscale”
 

Cazul lui Arpad Kendi, care a fost angat şi realizează venituri, este unul fericit, însă majoritatea oamenilor străzii nu se mai angajează niciodată cu forme legale. 

„De data asta s-a pus poprire pentru că realizează venit. Sunt însă o grămadă care nu realizează venit. Să vorbim şi despre cea mai veche meserie, care nu plătesc amenzile, deşi sunt amendate zilnic. Au mii de amenzi. Noi ne adresăm instanţelor şi se transformă în muncă în folosul comunităţii. Am auzit că în practică ele vin cu certificate medicale că nu sunt apte de muncă. Meseria cea veche, cerşetoria şi călătoria fraudulos sunt aproape imposibil de încasat. Am avut o discuţie cu jandarmii, cu colegii noştri de la Poliţia Locală, că ar trebui căutate alte metode de a rezolva această problemă. Dar nu-i interesează. E foarte uşor să le tai hârtii şi apoi să le comunici Direcţiei Fiscale, ca noi să le încasăm. Şi ne lăudăm că avem activitate, suntem bravi apărători ai legii”, a afirmat Adrian Bodo. 
 

image

Primăria Lupeni nu a vrut să se încurce cu dosarul lui Arpi

Arpad Kendi este originar din Lupeni (judeţul Hunedoara), însă mult timp avea buletinul expirat. În mod normal, amenzile ar trebui să se facă venit pentru unitatea adminsitrativă unde îşi are domiciliul contravenientul. Cazul lui Arpi este unul ciudat şi din acest punct de vedere. Acum el are în documente adresa noii locuinţe din Timişoara. 

„Noi trimitem dosarele la Lupeni, dar refuză să le ia, spun că omul nu mai stă acolo. E complicată treaba. Nimeni vrea să se încarce cu nişte debite pe care nu le poate încasa. Cei de la Lupeni de unde să-l ia?! Sigur că cei de la Lupeni ar fi luat dosarele dacă ar fi ştiut că mai târziu omul stărzii îşi va găsi un loc de muncă”, a mai spus directorul Direcţiei Fiscale a Primăriei Timişoara. 

Amenzile pe persoană fizică: muncă multă- bani puţini

Adrian Bodo susţine că amenzile reprezintă o bătaie de cap pentru direcţie. “Amenzile pe persoană fizică s-au transferat la bugetele locale, pentru că reprezntă muncă multă- bani puţini. Nu doar că nu se plătesc, dar şi cuantumul lor e scăzut. Sunt amenzi de 50 de lei, de 100 de lei… Veniturile din amenzi la bugetul local sunt undeva la 10 milioane de lei pe an. Sunt cam 150.000 de titluri. Ministerul de Finanţe nici nu discută la acest nivel. La ei amenzile de 5.000 de lei sunt la ordinea zilei. Ei dau amenzi şi de 2 milioane de lei, cum a fost cazul unor fabrici, eu mă lupt cu amenzi de 50 de lei. Cele mai mari amenzi sunt cele de la CNARD, 250 de lei, la care se plăteşte în 48 de ore jumătate”, a încheiat Adrian Bodo. 
 

image

Vă reamintim că Arpad Kendi, fostul om al străzii, are de plătit la stat peste 44.000 de lei, bani acumulaţi în contul sutelor de amenzi, amintiri din anii trăiţi pe stradă.

Puteţi citi mai jos povestea lui Arpad Kendi.


FOTO Fostul om al străzii căruia Fiscul i-a pus poprire pe salariu după ce şi-a găsit serviciu. Poliţiştii şi jandarmii, acuzaţi că l-au amendat „fără discernământ“ 10 ani
 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite