Aniversarea unei premiere: 129 de ani de lumină electrică la Timişoara
0Pe 12 noiembrie 1884, Timişoara devenea primul oraş din Europa continentală care avea străzile iluminate cu ajutorul electricităţii. Iluminatul public cu ajutorul curentului electric, la scară largă, mai fusese implementat doar în câteva oraşe din SUA şi Anglia.
După ce mai bine de un secol iluminatul stradal s-a făcut cu seu şi, mai apoi, cu gaz (o altă premieră bănăţeană), în 15 decembrie 1882, primăria oraşului de pe Bega încheia un contract de concesionare cu Societatea Anglo-Austriacă Bruch Electrical Company Ltd., pentru construirea unei uzine de producere a energiei elecrice. În octombrie 1884 începeau testele, iar pe 12 noiembrie aveau să fie puse în funcţiune 731 de lămpi incandescente cu filament de cărbune, într-o reţea de 59 de kilometri.
În urma deciziei de a întrerupe contractele pentru lămpile cu gaz, zeci de muncitori au rămas fără loc de muncă. Uzina electrică a trecut în proprietatea administraţiei locale în 1893, şi a fost denumită Uzina Electrică a Oraşului Timişoara, fiind cumpărată cu 200.000 de florini. De-a lungul anilor a alimentat şi necesarul de energie pentru iluminatul stradal şi pentru alimentarea tramvaielor electrice, care până în 1899 erau trase de cai. Iluminatul electric a fost întrerupt în Timişoara doar pentru scurt timp, în timpul celui de-Al Doilea Răboi Mondial, cu excepţia a 63 de lămpi camuflate.
„O lumină alb-gălbuie inundase instantaneu străzile din urbea de pe Bega şi colora clădirile elegant decorate cu arabescuri şi motive ale barocului târziu. Lumea rămăsese surprinsă de absenţa lampagiilor care, cu suliţa, aprindeau felinar după felinar. Dacă aveai răbdare suficientă, puteai vedea cum lumina se întindea în lungul străzilor, ca un val ce avea să spargă misterele nopţii”, scria la vremea respectivă cotidianul „Luminatorul”.
Citeşte şi: