Alpinistul Horia Colibăşanu se apropie de vârful Dhaulagiri. Dificultăţi mari pe porţiuni foarte abrupte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Urcarea spre vârful Dhaulagiri (8.167 metri), pe o rută nouă, este o mare provocare pentru Horia Colibăşanu şi cei doi colegi de aventură, Marius Gane şi slovacul Peter Hamor.

Alpinistul timişorean avansează spre vârful Dhaulagiri din Himalaya. Sportivul a trecut deja de 6.000 de metri, iar de aici încep să apară dificultăţile inerente. Ultimele informaţii au fost transmise de Horia Colibăşanu pe pagina oficială de Facebook.

Din cauza porţiunii foarte abrupte, de aproximativ 600 de metri, alpiniştii au putut căra echipament pentru doar două tabere superioare intermediare. 

De la 6.000 de metri altitudine, Horia Colibăşanu, Marius Gane şi Peter Hamor sunt nevoiţi să facă o ascensiune doar cu resursele pe care le pot căra. La mare altitudine, este recomandat să nu ai mai mult de şase kilograme greutate suplimentară pentru a face faţă efortului.

Horia Colibăşanu, alpinistul român care a urcat pe opt dintre cele 14 vârfuri din Himalaya cu altitudine peste 8.000 de metri, consideră că expediţia din 2019, cu obiectivul de a deschide o rută nouă spre vârful Dhaulagiri (8.167m), este cea mai grea de până acum, chiar mai grea decât expediţia din 2004 spre vârful K2 (8.611m).

Imagine indisponibilă

Echipa de expediţie şi-a propus o ascensiune pe creasta nord-vestică, accesibilă după depăşirea unui horn care are un perete de gheaţă foarte tehnic, pe care este nevoie să fie instalat echipament de asigurare. 

Colibăşanu face echipă anul acesta cu Marius Gane (51), sportiv român de performanţă şi alpinist de mare altitudine, şi de Peter Hámor (53), alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi vor avea o ascensiune fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor.

Conform planului de expediţie, în a doua parte a lunii mai, când vremea este favorabilă pentru urcarea la mare altitudine, Horia şi colegii săi vor porni spre vârful Dhaulagiri. Întoarcerea în ţară este planificată la începutul lunii iunie 2019.

Citeşte şi:

Horia Colibăşanu visează la OSCAR-ul alpinismului. Ce înseamnă deschiderea unei rute noi pe Muntele Himalaya

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite