Afacerile fraţilor Cristescu: De la 100 de mărci germane, la 600 de milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius şi Emil Cristescu
Marius şi Emil Cristescu

Fraţii Emil şi Marius Cristescu sunt printre primii milionari din Timişoara după Revoluţia, iar actualmente sunt cei mai bogaţi timişeni, conform Topurile revistelor de specialitate.

Emil Cristescu s-a născut în 1969, iar Marius, în anul 1970. Tatăl lor a fost profesor şi prorector al Facultăţii de Medicină din Timişoara. Şi Marius a făcut „Medicina”, în timp ce Emil a urmat Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii a Universităţii Politehnica. Cei doi fraţi au început afacerile prin anii ‘90 cu un chioşc în Complexul Studenţesc. Astăzi sunt proprietarii Bega Grup, şi cei mai bogaţi timişoreni din ultimii ani conform topului realizat de revista Forbes, cu o avere  estimată la 580-640 milioane de euro.

Marius Cristescu este preşedintele grupului, iar Emil vicepreşedintele. Imperiul Bega cuprinde un număr de 40 de societăţi comerciale cu capital integral privat, în diverse domenii-producţia de gaze, foraj petrolier, industria chimică, industria extractive, consultanţă, materiale de construcţii, comerţ, industria forestieră, petrolier, industria chimică, industria extractivă, consultanţă, materiale de  construcţii, centre comerciale, turism, imobiliare, soda caustică, componente în industria automobilelor.

Buticul din Complex

Prima asociaţie familială l-a costat pe Marius Cristescu o sută de mărci germane, iar în afacere a mai existat o maşină Fiat, cumpărată în Germania, cu 1.000 de mărci.

“Imediat după Revoluţie am lucrat în Germania şi am strâns vreo 1.000 de marci şi am zis: Eu nu stau acolo pe 500 de mărci pe luna. Sigur în România exista mult mai multe oportunităţi. Am pornit cu o asociaţie familială făcuta în 1990, după ce am umblat vreo trei luni de zile să-mi fac un SRL ca pe vremea aceea se făceau SRL-uri doar la Bucureşti şi cred că pe la sfârşitul anului am ajuns la al doilea sau al treilea SRL. După aceea a urmat un alt magazin. Apoi ne-am dat noi seama că e important să faci angro şi atunci căram cu tirurile”, a povestit Marius Cristescu, pentru Ziarul Financiar.

În Germania, Marius Cristescu a făcut muncă de jos, a făcut curăţeni într-un abantor şi apoi a lucrat într-o pizzerie.

“Ca să punem o rulotă în centru n-a ştiut nimeni ce aprobari ne trebuie şi până la urma am pus-o în complexul studentesc că acolo a fost mai simplu, am facut un contract de închiriere cu facultatea. Primul magazin a fost tot acolo, am închiriat un spaţiu la parterul unui cămin. Când am terminat facultatea aveam deja 300 de angajaţi şi practic mă chemau profesorii şi spuneau: <Marius, ce faci tu n-are niciun viitor. Ocupa-te de medicina că aia e viitorul>. În anul patru deja ştiam ca n-o să mai profesez niciodata pentru că visul meu era cu totul în alte parti”, a mai spus Marius Cristescu.

Primul milion făcut cu televizoare

La început căra marfa cu microbusul. Pleca de la orele de la Medicină şi se ducea cu marfa la Lugoj sau Arad. Apoi a ajuns să care cu camionul. El trimitea marfa acasă, iar Emil se ocupa de distribuţie. 

Cum a făcut primul milion? S-a întâmplat în 1991, când un prieten i-a adus un tir cu televizoare pe care le-a vândut în două zile. Au urmat alte transporturi care s-au vândut la fel de bine. La finalul anului, prietenul îi spune că are zece TIR-uri cu televizoare şi nu are cine să vândă marfa având în vedere că e final de an. Era vorba de 3.000 de televizoare.

“Am avut noroc că în ianuarie s-a introdus vama 30% la ele şi toate erau mai scumpe cu 30%. Am făcut un profit lejer de 15-16%. Aşa am facut primul milion de marci”, a spus Marius Cristescu.

A urmat o afacere cu un lohm de pantofi. Au urmat şi câteva staţii de benzină. Şi într-un final a venit şi prima fabrică, de îmbuteliat ulei. 

“Aveam staţii de benzină.  Pentru că nu era ulei românesc pe piaţă, cumpăram de la rafinării ulei şi-l îmbuteliam”, a afirmat Cristescu, citat de Ziarul Financiar.

Cumpără fabrică după fabrică

Prima fabrica mare pe care a facut-o a fost de adezivi pentru gresie şi faianţă, în 1994. Investiţia a costat un milion de mărci germane şi avea un partener Italian care a venit cu jumătate din bani. 

“Fabrica de adezivi cumpăra nisip de la o fabrică. Când s-a privatizat ne-am dus şi am cumpărat-o. Atunci am intrat pe piaţa carierelor de nisip şi am aflat care erau concurenţii. S-a mai vândut una, am cumpărat-o şi pe aia. S-a mai vândut o fabrică de argilă, am cumparat-o şi pe cealalta. Încet încet am ajuns să cumpărăm ori furnizori, ori beneficiari de-ai noştri din aproape toate ramurile industriale. O parte le-am făcut noi, o parte le-am preluat de la stat, care erau în pragul falimentului şi pe care le-am rentabilizat. De la fabricile de nisip am aflat că erau furnizori pentru industria petrolieră pentru foraj şi exploatare. Aşa am ajuns să cumpărăm societăţi de foraj. Totul a avut o logică şi s-a mers pas cu pas”, a povestit Marius Cristescu.

După achiziţionarea unei fabrici trebuia să scape de datoriile istorice, pentru că acelea aduceau pierderi şi dacă nu erau plătite rapid putea să intre în faliment. 

“La UPSOM Ocna Mureş, în prima zi după ce am cumpărat-o pe Bursă cu 18 miliarde de lei nici măcar nu se transferaseră acţiunile şi vine cineva şi spune că opreşte gazul pentru datorii de două milioane de dolari că e privată. Dacă nu aveai bani să plăteşti te trezeai a doua zi cu 1.000 de muncitori care urlau. Nimeni nu ştie câtă muncă se ascunde în spatele unei fabrici din astea”, s-a confesat Cristescu.

Omul de afaceri a vândut în câştig producatorul de sodă calcinată UPSOM Ocna Mureş.

Cel mai mare business pe care îl au fraţii Cristescu este dezvoltarea de zone industriale, închirierea lor. Faur este cel mai mare parc industrial din România, în care s-au investiti 70 de milioane de euro. Oamenii de afaceri mai deţin în Timisoara o suprafaţă echivalenta cu cea de la Faur. Grupului Bega deţine zeci de hectare de hale industriale.

Arsenal Park, jucăria lui Marius Cristescu

Printre proprietăţile şi afacerile fraţilor Cristescu din Timişoara se numără Shopping Center Bega şi Hotel Timişoara, iar Arsenal Park de la Orăştie este unul din cele mai îndrăzneţe planuri de viitor, aceta urmând să fie transformat în staţiune. 

Arsenal Park de la Orăştie este “jucăria” lui Marius Cristescu, care îşi investeşte toată energia în acest loc. A adunat avioane militare, tancuri, TAB-uri, tunuri şi se pregăteşte să deschidă un muzeu militar. 

Citiţi şi:

FOTO Milionarul timişorean care şi-a făcut armată privată, în fosta fabrică de armament de la Orăştie

Fraţii Cristescu s-au reorientat pe criză: Hotelul Timişoara şi Arsenal Park principalele investiţii

FOTO Fraţii Cristescu şi fondul de investiţii Nepi negociază pentru realizarea unui nou centru comercial la Timişoara

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite