A început cu succes cel mai mare festival unguresc din Timişoara. Primarul Robu: “Ce se întâmplă aici este normalitatea”
0Prima ediţie a Zilelor Maghiare se dovedeşte un real succes în Timişoara. Mii de timişoreni au savurat evenimentele din Piaţa Victoriei.
Zilele Maghiare din Timişoara au început, vineri, în centrul oraşului de pe Bega cu discursurile oficiale, momente ecumenice şi o prezentare de arme şi echipamente din perioada Revoluţiei Maghiare din 1848-1849, oferită de o asociaţie din Szeged.
Nicolae Robu, primarul Timişoarei, a fost cel care a deschis cel mai mare festival unguresc din capitala Banatului.
„Cred că trebuie să înţelegem cu toţii, din fericire, ce se întâmplă aici în Timişoara este normalitatea, nu ceea ce vedem pe la alţii. Avem un oraş minunat cu moşteniri însemnate de la înaintaşii noştri comuni şi cu realizări ale noastre, împreună. Împreună suntem cu toţii cu drepturi egale să ne bucurăm de tot ce avem, să simţim fiecare că ne aparţine în egală măsură. Sunt mândru că pot fi primarul unui oraş cu asemenea oameni. Cu oamenii care se respectă între ei, care îşi apreciază diferenţele, care învaţă unii de la alţii şi îşi împărtăşesc fiecare valorile. Timişoara este mai bogată pentru că fiecare etnie îşi are valorile specifice. Comunitatea maghiară din Timişoara este importantă şi printr-un număr mai mare de mebri ai săi. Aveţi respectul meu total şi sprijinul meu total pentru ca dumneavoastră să vă puteţi manifesta aşa cum vă simţiţi bine, să puneţi în valoare specificul cultural, lingvistic, să vă puteţi învăţa copiii aşa cum credeţi, să vă simţi la Timişoara 100 la sută acasă”, a declarat primarul Nicolae Robu.
S-a amintit şi de faptul că Timişoara a câştigat titlul de Capitală Cultural Europeană pentru anul 2021, o realizare comună a tuturor timişorenilor, indiferent de etnie, limba maternă sau confesiune.
„Pe acest proiect am ştiut să fim uniţi, am ştiut să punem umărul pentru a ieşi victorioşi. A contat armonia noastră în diversitate, promovarea tuturor specificităţilor”, a mai spus Robu.
La deschidere au fost prezenţi numeroase oficialităţi din Ungaria, reprezentanţi ai Guvernului de la Budapesta, dar şi primarul oraşului Nyiregyhaza, oraş care are un stand de prezentare în Piaţa Victoriei.
Evenimentul principal de pe scena din faţa Operei, în prima seară, a fost opereta „Regina Ceardaşului (Silvia)”, oferită de Teatrul de Operetă din Budapesta, care a fost următiră de mii pe persoane.
Seara s-a încheiat pe ritmurile muzicii populare maghiare. Pe scenă au evoluat ansambluri folclorice maghiare din judeţul Timiş cât şi din Ungaria, Germania şi Serbia.
Târgul meşteşugarilor care se desfăşoară pe alea pietonală Mărăşeşti oferă numeroase produselor tradiţionale realizate handmade. Mai mult, pot fi văzute şi meşteri care confecţionează la faţa locului diderite obiecte. Este altceva decât obişnuitele chinezisme şi kitchuri care se găsesc de obicei în cadrul festivalurilor şi bâlciurilor din urbe.
În parcarea de la Modex este amenajată zona de gastronomie maghiară. Printre cei care vând marfă se află şi cei de la Szigeti Gril din Szeged, care au venit cu două standuri de 15 metri. Se poate cumpăra şi bere artizanală făcută în Ungaria, celebrele Kurtus Kalacs, ori caşcavalul de la Rimetea.
Astăzi, pe tot parcursul zilei, vor avea loc numeroas ateliere de creaţie, prezentări de arte marţiale tradiţionale maghiare, teatru de păpuşi, lansări de carte.
Concerte vor începe de la ora 17 cu formaţia Alma din Ungaria, iar de la ora 18.15 cântă timişorenii de la Quo Vadis, trăpă de blues care s-a reunit după mulţi ani de pauză.
Începând cu ora 20.00, pe scena din Piaţa Victoriei are loc concertul susţinut de Republic, una din trupele de rock foarte apreciate în ţara vecină.