A fost semnat contractul pentru construcţia Centurii Timişoarei. Costul lucrării: peste 58 de milioane de euro
0
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) şi firma italiană Tirrena Scavi au semnat marţi contractul de proiectare şi construcţie a Centurii de Sud a Timişoarei. Proiectul are o valoare de 58 de milioane de euro fără TVA şi va fi realizat din bani europeni.
Contractul de execuţie a uneia din cele mai aşteptate lucrări pentru Timişoara a fost semnat, marţi, la Consiliul Judeţean Timiş. E vorba de Centura de Sud a Timişoarei, pentru care s-a semnat contractul de proiectare şi execuţie. Contractul prevede construirea unei şosele cu câte o bandă pe sens, pe o lungime de aproape 26 de km. Valoarea lucrării este de 58 de milioane de euro, fără TVA, ceea ce înseamnă un cost de peste 2,5 milioane de euro/km, cu TVA inclus.
Potrivit contractului, termenul de realizare a proiectului este de şase luni, iar termenul de execuţie efectivă a lucrării este de 24 de luni. „Traseul proiectului Varianta de ocolire Timişoara Sud se desfăşoară pe teritoriul administrativ al judeţului Timis, pe raza municipiului Timişoara si a localitatilor Sânmihaiu Român, Şag, Giroc, Moşniţa Nouă si Ghiroda”, arată reprezentanţii CNAIR.
Cum se vor face exproprierile
Directorul CNAIR Narcis Neaga a declarat că drumul va avea o lăţime de 10 metri, ceea ce permite să fie o bandă şi jumătate pe fiecare sens. Neaga a mai precizat că din studiul de trafic nu rezultă necesitatea a două benzi pe sens. Şeful CNAIR a menţionat, însă, că exproprierile se vor face în aşa fel încât Centura să poată fi extinsă, la nevoie, la câte două benzi pe sens.
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, a declarat că exproprierile pentru Centura Timişoarei sunt în curs, iar firma care execută lucrarea va intra pe terenurile expropriate, chiar dacă proprietarii sunt nemulţumiţi de valoarea exproprierilor. Dobra a declarat că proprietarii nemulţumiţi pot contesta valoarea despăgubirilor primite în instanţă, fără ca procesul să împiedice realizarea lucrării.
Centura Timişoarei – detalii tehnice
Viteza de proiectare este de minim 80 km/h. În profil longitudinal, varianta de ocolire va urmări terenul natural cu un rambleu cu înălţime medie de 1,50 m. Structura rutieră va fi dimensionată pentru o perioadă de perspectivă de 15 de ani şi va fi comparată din punct de vedere tehnico-economic cu următoarea structură:
• 4 cm beton asfaltic MAS 16 (mixtura asfaltica stabilizata)
• 6 cm beton asfaltic deschis cu criblura BAD 20 (beton asfaltic deschis)
• 14 cm anrobat bituminos AB 31.5 (Anrobat bituminos cu criblură)
• 30 cm piatra sparta
• 30 cm balast
• 15 cm strat de forma din balast
La drumurile intersectate de varianta de ocolire, au fost prevăzute intersecţii la nivel tip giraţie şi intersecţii la nivel tip „cruce”.
- Intersecţiile la nivel tip giraţie au fost prevăzute la următoarele poziţii kilometrice:
- km 0+290 – intersecţie cu strada Freidorf.
- Intersecţiile la nivel tip „cruce” au fost prevăzute la următoarele poziţii kilometrice:
- km 14+110 – intersecţie cu DC 152 (drumul se va clasa ca drum judeţean);
- km 16+510 – intersecţie cu DC 98 (calea Urseni);
- km 22+810 – intersecţie cu drumul care face legătura între localitatea Moşniţa Veche şi localitatea Ghiroda.
Legătura între varianta de ocolire şi reţeaua rutieră a regiunii traversate este prevăzuta a se realiza printr-un sistem de noduri rutiere. În urma consultării autorităţilor locale şi a Direcţiei de Urbanism a Consiliului Judeţean Timiş, cât şi a studiului de trafic a reieşit necesitatea amenajării legăturii variantei de ocolire cu reţeaua rutieră existentă conform tabelului de mai jos:
Poduri / Pasaje pe Varianta de Ocolire: