Şeful secţiei ATI de la “Judeţeanul” din Timişoara dă lecţii de prim ajutor călugărilor pe Muntele Athos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Dore Săndesc a plecat să se reculeagă pe Muntele Athos
Medicul Dore Săndesc a plecat să se reculeagă pe Muntele Athos

Medicul Dorel Săndesc, şeful secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Timişoara, a plecat din nou pe Muntele Athos

Dorel Săndesc are nevoie o dată pe an de o “dializă” pentru suflet. Astfel, şeful de Anestezie şi Terapie Intensivă  (ATI) a Spitalului Judeţean a plecat din nou pe Muntele Athos pentru a-şi reîncărca bateriile.

Unul din cei mai renumiţi medici din Timişoara a povestit pentru oradetimis.ro, înainte de a pleca din nou pe “Muntele Sfânt”, despre inedita experienţă de anul trecu de pe Athos.
 

“Acolo întâlneşti credinţa exprimată într-o formă deosebită, superioară. Ce m-a impresionat acolo a fost faptul că am realizat ceea ce fac oamenii de acolo, e o formă de racordare la energii superioare. Felul în care practică ei credinţa ortodoxă e o formă de racordare cu nimic inferioară altor tehnici. Pe Muntele Athos orice om are şansa de a ajunge la Dumnezeu. Acolo întâlneşti o comunitate de intelectuali de mare clasă, marea lor majoritate sunt oameni cu studii universitare multiple, cu două-trei facultăţi din domenii diferite. La cea mai importantă mănăstire de acolo, Vatopedu, există a treia bibliotecă din lume de manuscrise şi acestea sunt deja digitalizate într-o proporţie foarte mare, asta din munca unor călugări cu studii de IT. Nivelul intelectual al acestor călugări este unul deosebit.”, a spus Dorel Săndesc.


După ce a stat mai multe zile pe munte a ajuns să viziteze şi “spitalul” călugărilor, care este de fapt o infirmerie. Săndesc le-a predate chiar un curs de prim ajutor călugărilor de pe Muntele Athos.


“Am regretat că nu am mers cu câteva lucruri cu care puteam să contribuim pentru prim-ajutor, aşa că le-am propus să le prezentăm un curs de prim ajutor, de resuscitare, curs pe care noi l-am mai prezentat şi în comunitatea din Timişoara, pornind de la ideea că necazul se poate întâmpla oriunde, şi mai ales acolo într-o zonă izolată e bine să şti să acorzi primul ajutor. Propunerea  noastră a fost primită cu mare interes, am fost invitaţi în bibliotecă. Sala era plină de inteligenţă, din felul cum ne-au urmărit, am prezentat protocoalele de prim ajutor, am făcut şi prezentarea practică, au fost foarte atenţi şi interesaţi, apoi au fost o serie de discuţii pe această temă, ne-a mai povestit medicul despre această experienţă pe care a trăit-o alături de călugării din Grecia”, a mai declarat Dorel Săndesc.

Şeful ATI de la “judeţean” a plecat, vineri, din nou pe Muntele Athos, pentru a lua o doză de energie. „A fost un fel de dializă a sufletului, care te epurează, aşa cum face şi dializa cu sângele, te eliberează de toxine”, a concluzionat Săndesc.


Citeşte şi:

Dorel Săndesc, doctor: „Medicina e cea mai dură şi mizerabilă meserie“

Citeşte aici poveste de prietenie dintre Cristi Minculescu şi Dorel Săndesc

Cristi Minculescu: “Sunt recunoscător persoanei care a amânat să iau liftul”
 

Cantonament inedit pe Muntele Athos: Alergare şi rugăciune printre mănăstirile de pe Muntele Sfânt

Jurnal de pelerin la Muntele Athos: Experienţa unui bănăţean în "Grădina Maicii Domnului"

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite