Top 10 alimente nocive pentru copii, pe care le luăm din magazin. Iaurturile cu fructe, piureurile la borcan sau jeleurile sunt pe lista neagră a nutriţioniştilor
0Aşa numitele iaurturi pentru copii, piureurile la borcan gata pregătite, chipsurile, jeleurile toate ne sunt la îndemână şi pe deasupra ne bucurăm că “le facem celor mici o supriză”. Surpriza se poate transforma uşor în bilet de trimitere direct la spital, atrag atenţia nutriţioniştii!
Le găsim în orice supermarket şi mai mult le cumpărăm destul de des. Pentru că ne este comod, de exemplu, să nu mai facem acasă piure de fructe sau legume pentru bebe. Sau pentru că cel mic se va bucura de punguţa de jeleuri sau de chipsuri şi pufuleţi! De la gastrite, colite şi alergii la obezitate şi chiar cancer, alimentele periculoase ne pun în pericol sănătatea. Mai grav este că noi suntem cei care le oferim copiilor aceste produse.
„Sunt periculoase pentru copii, dar şi pentru adulţi”, atrage atenţia Liana Conţiu, nutriţionist- dietetician, specialist în Nutriţie Clinică şi Comunitară.
TOP 10 alimente care nu ar trebui date copiilor
Liana Conţiu ne explică care sunt în opnia sa cele mai periculoase alimente pentru copii. Mezelurile, aşa numitele produse „Light” şi iaurturile cu fructe sunt cele mai periculoase 3 alimente pe care, nu-i aşa?, le considerăm „bune”.
1. Mezelurile. „Fie că vorbim de salamuri, parizer, cârnat, toate sunt compuse mai mult din aditivi decât din carne”.
2. Produsele cu zero la suta grasime sau zahăr (light). „Subtituenţii ca aspartamul, de exemplu, sunt foarte periculoşi. Chiar dacă "nu ne îngraşă", ne îmbolnăvesc”.
Codul european pentru aspartam este E 951 şi face parte din categoria îndulcitorilor chimici (artificiali). Consumul pe termen lung şi în cantităţi mari a produselor ce conţin aspartam poate duce la scleroza multiplă, pierderi de memorie, probleme hormonale, demenţă, Parkinson, Alzheimer, spun şi alţi nutriţionişti.
3. Iaurturile cu adaos de fructe. „Iaurtul este un produs sănătos care ar trebui consumat cât mai des. Însă atunci când vorbim de iaurturile cu adaos de fructe, acestea sunt foarte periculoase. Conţin mai mult zahăr decât e permis şi nu e indicat consumul lor. Ca alternativă sanatoasă puteţi adăuga fructe proaspete într-un iaurt natur”
Alţi medici arată cu iaurturile cu fructe de pădure pot provoca alergii celor mici.
4. Chipsurile. „Nu ar trebui consumate niciodată! Sunt preparate din felii de cartofi prăjite, pline de adiditivi şi sare. Au un conţinut caloric extrem de mare”.
Chipsurile sunt produse industriale obţinute din cartofi feliaţi, săraşi şi prăjiţi, cu sau fără arome naturale sau artificiale. Prăjirea este însă unul dintre cele mai nesănătoase moduri de preparare a alimentelor. Studii medicale efectuate în Olanda sau SUA arată că toxinele conţinute prin prăjire ajung în ficat, rinichi şi pancreas şi duc la o multitudine de afecţiuni.
5. Piureurile de fructe sau legume destinate bebeluşilor. „Sunt făcute de marile firme cu produse pentru copii, însă cele mai multe conţin şi ele adaosuri de aditivi, adaosuri care nu sunt sănătoase pentru cei mici. Cel mai bine e să faceţi acasă propriile produse”.
Pe eticheta borcanelor poate scrie „fără conservanţi”, însă piureul respectiv conţine diverşi agenţi de îngroşare, de exemplu. Se poate şi ca, deşi până la vârsta de 1 an sarea nu este recomandată în alimentaţia bebeluşului, unele piureuri să aibă adaugată sare. Şi asta pentru ca cel mic să fie încântat de noul gust şi să credeţi că acel produs este cel mai bun.
6. Produsele de patiserie- "Merdenele" . „Sunt bogate în grăsimi nesaturate, nu au nici o valoare nutriţională şi favorizează apariţia obezitaţii”.
7. Sucurile carbogazoase. „Se stie că sunt nocive şi totusi sunt consumate. Pline de aditivi şi arome ne afecteaza sănătatea. Şi mai periculoase sunt cele la doză. Pe lângă nocivitatea sucului, se mai adaugă şi ambalajul din aluminiu, care este foarte periculos”.
Un studiu realizat de medicii români, care au determinat cantitatea de metale toxice din firele de păr recoltate de la 1.000 de persoane, a arătat ca peste 30 de procente au aluminiu în corp. Efectele imediate sunt: dureri de cap, balonări, uscarea pielii, pierderea poftei de mâncare. Din cauza aluminiului puteţi să vă alegeţi cu anemii, afectarea funcţiilor creierului etc.
8. Fructele şi legumele cu aspect perfect. „Magazinele sunt pline de vegetale care nu aparţin sezonului, dar au un aspect apetisant. Sunt pline de pesticide şi nu este indicat să le introducem în meniul nostru. Este foarte important să consumăm vegetale care aparţin sezonului !”
9. Ketchup, maioneze, diverse sosuri. „Obişnuim să le adăugăm în salate închipuindu-ne că mâncăm sănătos. Ce nu ştim e că aceste produse sunt foarte periculoase şi ne strică calitatea mâncării dacă sunt adăugate. Conţin mult zahăr, sare, aditivi"
10. Jeleuri, bomboane, dulciuri în general. „Ingredientul principal e zahărul. O cantitate foarte mică din astfel de bomboane conţine extrem de multe calorii”.
Conform Lianei Conţiu, „studiile au demonstrat că există o legătură între consumul acestor alimente şi boli ca diferite tipuri de cancer, afecţiuni gastrice, cardiovasculare, etc”.
Citiţi şi
Primele semne ale unui ficat cu probleme