Târgu-Mureş: Conflictul din martie 90 a fost forţat şi de presă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conflictul interetnic de la Târgu-Mureş a fost forţat prin apariţia în mass-media română şi maghiară a unor articole instigatoare. Luptele de stradă dintre români şi maghiari au fost provocate de zvonuri şi articole instigatoare din care românii înţelegeau că ungurii vor să ia Ardealul, iar maghiarii că vor fi alungaţi din Ardeal.

Incidentul "Farmacia 28", cum a rămas cunoscut în dosarele ce investighează evenimentele din martie 1990, este exemplul perfect despre capacitatea mass-media de a prezenta acelaşi eveniment cu conotaţii diametral opuse. O ştire de câteva rânduri fost prealută, în masă, atât de presa românească, cât şi de cea maghiară, fiecare folosind-o pentru a atrage atenţia asupra pericolului pe care-l anunţă acţiunile "celorlalţi". Presa română anunţa că farmacista, "Doamna Kormoczi" a şters inscripţiile în limba română, în timp ce presa maghiară scria că, dimpotrivă, românii sunt cei care au şters incripţiile în limba maghiare.

Confuzii internaţionale

Denaturarea cu iz de propagandă a continuat şi la finalul violenţelor de stradă. După ce identitatea persoanei căzute şi lovită în plină stradă a fost plimbată ca într-un meci de ping-pong, celebrul tabloid german "Bild" venea cu o dezvăluire "incendiară": Mihai Cofariu era, de fapt, Ioan Săcarea, un român decedat imediat după incidentele violente. Ştirea, un veritabil "fonfleu" potrivit celor care au instrumentat dosarele privitoare la victimele din martie 1990, nu a fost rectificată niciodată de publicaţia germană. La fel cum niciodată realizatorii documentarului tv, în care Mihai Cofariu era prezentat ca fiind un maghiar bătut cu bestialitate de români, şi nu invers,  nu au rectificat niciodată informaţia falsă care a îngrozit Europa.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite