Singurul parc pentru motoare din România va fi finalizat cu o întârziere de 2 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aici ar trebui să aibă loc campionate naţionale şi internaţionale auto şi moto FOTO: CJ Mureş
Aici ar trebui să aibă loc campionate naţionale şi internaţionale auto şi moto FOTO: CJ Mureş

În anul 2011 judeţul Mureş prezenta un proiect ambiţios. Singurul parc auto pentru sporturi cu motor, numit MUREŞRING ar fi trebuit să găzduiască deja campionate naţionale şi internaţionate auto, moto, de karting şi ciclism. Numai că proiectul care ar fi trebuit finalizat în 2013 are un nou termen: sfârşitul anului 2015.Şi asta din cauza constructorului italian care nu a respectat termenele, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Mureş.

Un loc unic în ţară unde să se organizeze competiţiile auto şi moto

Parcul auto pentru sporturi cu motor MUREŞRING este un proiect ambiţios iniţiat de Consiliul Judeţean (CJ) Mureş în 2011. Preşedintele CJ Mureş de atunci, Lokodi Edith Emoke, anuţa construirea, în apropierea oraşului Târgu-Mureş (aproximativ 20 km), a Aeroportului Internaţional Transilvania Târgu-Mureş, mai precis la graniţa dintre oraşul Ungheni şi comuna Sânpaul, a unui parc de motoare similar celebrului HUNGARORING din Budapesta.

 Aici  ar putea avea loc Campionatul naţional de moto viteză, Campionatul naţional, cel european sau balcanic de supermoto, Campionatele naţionale de automobilism viteză, rally cross, karting şi ciclism, spun reprezentanţii CJ Mureş. În plus, numărul de turişti care vor ajunge în Mureş se va dubla (de la 11.035 la 20.595) datorită acestui proiect, spun reprezentanţii CJ Mureş.


Pe cele 34 de ha, în afara circuitului va mai fi construită o clădirea centrală, 11 boxe duble, tribună, restaurant, un centru medical şi unul  de informare.  Proiectul, finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa 5 - „Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului”, Domeniul major de intervenţie 5.2 – „Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice”, al cărui beneficaira este CJ Mureş, are o valoare de 58.136.243,07 lei.
    
Când au început problemele

Contractul de execuţie a lucrărilor încheiat în august 2011 cu italenii de la SC Cooperativa Edile Appennino SCR (lider al asocierii formate din SC Cooperativa Edile Appennino SCRL, SC Morani Impex SRL, SC Kasim Emaka SRL) a fost reziliat în iunie 2014. La acea dată, lucrările erau realizate în proporţie de  67 la sută, deşi parcul ar fi trebuit inaugurat în 2013. Numai că antreprenorul nu a recunoscut rezilierea contractului şi a contestat notificarea de evacuare a şantierului.

CJ Mureş a început acţiunea în instanţă

„În luna mai 2014 CJ Mureş a înregistrat pe rolul Judecătoriei Târgu-Mureş o cerere de asigurare dovezi şi de constatare de urgenţă a unei stări de fapt, pentru a se stabili (...) printr-o expertiză stadiul efectiv de realizare al lucrărilor”, menţionează Valer Băţagă, director de proiect.

În iunie 2014 şi SC CEA Cooperativa Edile Appennino SCRL a înregistrat pe rolul Tribunalului Specializat Târgu-Mureş o acţiune prin care, în final, CJ Mureş să fie determinat la îndeplinirea unor aşa-zise „obligaţii contractuale, referitor la schimbarea unor soluţii ale proiectului tehnic, sau, în subsidiar, să se constate rezilierea Acordului contractual”.

Soluţia instanţei de fond a fost aceea de anulare a cererii de chemare în judecată formulată de constructorul italian împotriva CJ Mureş. Cooperativa Edile Appennino SCRL a făcut recurs şi a mai promovat o acţiune în anularea notificării de reziliere a contractului de execuţie de lucrări.
Abia în 2015 a fost pronunţată o soluţie definitivă prin care se dispune administrarea unei expertize judiciare tehnice în construcţii,  care să constate stadiul fizic al lucrărilor executate şi ceea ce mai trebuia făcut.

În februarie 2015 s-a trecut la evacuarea constructorului

Refuzul constructorului de predare a amplasamentului lucrării a dus la promovarea unei acţiuni de la Judecătoria Târgu Mureş, în iulie 2014. Dar şi a unei Ordonanţe Preşedenţiale, în acelaşi scop. Cererea de Ordonanţă Preşedinţială formulată de CJ Mureş a fost aprobată la începutul lunii februarie 2015, „dispunându-se fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen, evacuarea SC Cooperativa Edile Appennino SCRL din imobilul amplasament al lucrărilor de investiţii "Parc auto pentru sporturi cu motor", fiind în derulare procedurile legale de punere în aplicare a acesteia”, mai spun reprezentanţii CJ Mureş.
 
După realizarea expertizei tehnice, este în curs de pregătire documentaţia pentru desemnarea executantului lucrărilor, iar proiectul ar putea fi finalizat în decembrie 2015.

Citiţi şi

Monica Macovei, pasionată de motoare
 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite