Salvatori din pasiune. Şeful ISU Mureş: „Meseria de pompier este cea mai nobilă meserie şi nimic nu poate fi mai plăcut decât satisfacţia salvării unei vieţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afişul campaniei de recrutare a salvatorilor din pasiune FOTO ISU Horea Mures
Afişul campaniei de recrutare a salvatorilor din pasiune FOTO ISU Horea Mures

Meseria de pompier este una dintre cele mai nobile profesii. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” Mureş are în fruntea instituţiei un comandant care a salvat nenumărate vieţi omeneşti şi care este un exemplu perfect pentru cei care vor să-i calce pe urme. Iar acum au şi şansa. I.S.U. Mureş îşi deschide porţile voluntarilor care vor să devină „salvatori din pasiune”.

„Salvator din pasiune” este un proiect al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, prin intermediul căruia cei care doresc să cunoască şi să se pregătească în meseria de pompier au şansa să se înscrie la una din cele patru categorii de voluntari. Astfel, până în 17 iunie, la nivelul fiecărui judeţ sunt disponibile 40 de locuri.

Ce calităţi trebuie să aibă cei care vor să devină salvatori din pasiune

Proiectul „Salvator din pasiune”, le dă şansa celor care vor să urmeze o astfel de profesie să se pregătească în domeniu şi le lansează o provocare de a deveni voluntari în cadrul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă din România.

În primul rând trebuie să fie oameni. În al doilea rând trebuie să fie curajoşi, trebuie să se pregătească foarte mult pentru a nu ajunge din salvatori victimă. Trebuie să aibă un spirit de echipă, pentru că nimic nu se poate face de unul singur. Întotdeauna avem nevoie de o echipă. Proiectul presupune parcurgerea unor programe de pregătire, activităţi derulate alături de efectivele inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă care vor consta în utilizarea noţiunilor de bază în acordarea primul ajutor calificat, implicarea în acţiunile de ajutor umanitar şi în cele de popularizare a măsurilor de prevenire, respectiv participarea la misiunile de intervenţie. Există patru categorii de voluntariat, cu programe diferite de pregătire” a declarat Dorin Oltean, insp. şef al ISU „Horea” Mureş

Comandantul Dorin Oltean – salvator din pasiune

Tot ca şi voluntar a pornit în carieră şi şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Mureş, colonelul dr. ing Dorin Oltean. Drumul lui în această meserie a început în anul 1982. După aproape doi ani de armată s-a îndrăgostit de profesia de pompier şi a ales să urmeze şi o şcoală în domeniu.

isu

În anul 1982 am fost luat ca şi militar în termen în cadrul Grupului de Pompieri „Horea” al judeţului Mureş, fiind încorporat la Compania Reghin, în 7 ianuarie. După cele 20 de luni de armată, m-am îndrăgostit de această meserie. După terminarea stagiului de militar în termen m-am angajat ca şi pompier voluntar în cadrul Serviciului Voluntar de la Întreprinderea Metalurgică Republica Reghin. Din anul 1983 până în 1989, când am fost declarat admis la Şcoala de Ofiţeri a Ministerului de Interne, Arma: Pompieri. Am fost avansat la gradul de locotenent în anul 1992, iar în anul 1993 am absolvit Academia de Poliţie, Facultatea de Pompieri, an în care am fost repartizat la Brigada de Pompieri “Dealul Spirii” a municipiului Bucureşti” spune comandantul

După doar trei luni de la absolvire, pe atunci tânărul Dorin Oltean a primit prima lui funcţie de conducere, funcţia de comandant de companie, la Compania 10 – Romexpo Bucureşti. De atunci şi până în ziua de astăzi a fost tot timpul în fruntea pompierilor. Nu a încetat niciodată să se pregătească în domeniu şi s-a arătat mereu dornic de cunoaştere.

Pe această funcţie am stat 2 ani, după care am fost promovat în funcţia de şef de stat major în cadrul batalionului II de Pompieri Bucureşti. În paralel am urmat cursurile Facultăţii de Ingineria Mediului în cadrul Universităţii Agronomice Bucureşti, timp în care am absolvit şi cursurile Postuniversitare cu durata de 1 an în cadrul Academiei de Poliţie, Facultatea de Pompieri. Am absolvit şi cursurile postuniversitare cu durata de 1 an, în cadrul Academiei de Politie Alexandru Ioan Cuza. În anul 2002 am fost promovat în funcţia de comandant de batalion, la Batalionul II, I.S.U. Dealul Spirii Bucureşti. În anul 2004 am fost numit comandant de batalion, la Batalionul III, din cadrul aceleaşi brigăzi de pompieri, iar în anul 2005 am înfiinţat Grupul Special de Salvatori, al cărui comandant am fost până în anul 2011

În anul 2003 Dorin Oltean a fost declarat admis la Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti, ca doctorand, obţinând titlul de doctor în anul 2006, cu tema: “Contribuţii privind managementul situaţiilor de urgenţă în cazul unei metropole”, teză de doctorat în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă.

Misiunile care i-au schimbat viaţa

De-a lungul anilor, comandantul şef Dorin Oltean a participat la mii de intervenţii, lucrând cot la cot cu colegii lui. Cel mai mult l-au marcat incendiul de la Maternitatea Giuleşti (2010) şi salvarea unui copil de un an şi jumătate dintr-un puţ, de la o adâncime de peste 10 metri (în anul 2007), la care i-a devenit apoi naş.

Maternitatea Giuleşti – iadul în care au murit şase bebeluşi: “La sosirea la locul intervenţiei maternitatea arăta precum un câmp de luptă. Datorită temperaturii ridicate, bebeluşilor li s-au topit brăţările de pe mânuţe, o problemă deosebită reprezentând-o identificarea lor”

Şase bebeluşi şi-au pierdut viaţa, iar cinci au rămas cu urme adânci, în 16 august 2010. Atunci o instalaţie electrică improvizată a luat foc la Maternitatea Giuleşti. Dorin Oltean era la acea vreme comandantul Grupului Special de Salvatori – I.S.U. “Dealul Spirii” Bucureşti.

La sosirea la locul intervenţiei maternitatea arăta precum un câmp de luptă. Se instaurase panica, personalul de pe locul de muncă era profund marcat de eveniment, nefiind în măsură să ia decizii. Am luat măsuri de întrerupere a energiei electrice, a gazelor naturale, în paralel cu măsurile de căutare şi salvare. Cu ajutorul colegilor de la intervenţie s-a reuşit scoaterea nou-născuţilor prematuri din salonul de terapie intensivă, aceştia fiind predaţi personalului medical, iar la etajul unu s-a improvizat un punct medical avansat, unde s-a început resuscitarea nou-născuţilor care intraseră în stop. Datorită temperaturilor ridicate, precum şi a fumului dens, vizibilitatea era foarte redusă. Nici cu mijloacele de iluminat, lanterne nu se putea vedea la o distanţă de 10-15 cm, ceea ce a făcut ca identificarea acelor incubatoare să se facă pe pipăite, iar pentru ca nou-născuţii să nu fie scăpaţi din mână, în condiţiile în care greutatea lor era de un kilogram şi jumătate, colegii şi-au dat jos mănuşile”

A fost pentru prima oară când s-a lucrat în regim integrat. Atât echipaje SMURD cât şi echipaje de pe Ambulanţă împreună cu colegii de la Poliţia Rutieră au colaborat, iar toate echipajele care se deplasau la şi de la locul incendiului erau însoţite de antemergători.

Comandantul Dorin Oltean, împreună cu doctorul Raed Arafat au luat imediat decizia evacuării spitalului, având în vedere panica creată şi condiţiile desosebit de grele în care bebeluşii puteau să mai fie salvaţi. Deşi incendiul a fost stins relativ repede, bebeluşii se luptau să rămână în viaţă.

salvatori din pasiune

Probleme deosebite au întâmpinat bebeluşii care au fost expuşi direct la temperaturi ridicate şi fum. Este vorba despre cei trei bebeluşi care trecuseră de perioada critică, fuseseră scoşi din incubatoare, puşi pe pătuţ, urmând să fie transferaţi în alt salon. Au fost primii trei bebeluşi care au intrat în stop cardio-respirator şi pentru care nu s-a mai putut face nimic. Datorită temperaturii ridicate, bebeluşilor li s-au topit brăţările de pe mânuţe, o problemă deosebită reprezentând-o identificarea lor. De asemenea, ne-am confruntat şi cu panica creată atât în rândul mămicilor, a personalului de pe locul de muncă, precum şi a familiilor care au sosit în scurt timp la locul intervenţiei.”

În urma tragediei de la Maternitatea Giuleşti, au fost trase câteva concluzii foarte importante. Comandantul Dorin Oltean precizează că la fiecare loc de muncă e nevoie de un personal foarte bine instruit, de un timp de reacţie foarte bun şi de un plan de acţiune deosebit de bine pus la punct.

O măsură importantă este cea legată de instruirea personalului din instutiţii cu privire la prima intervenţie, cu privire la măsurile ce trebuie luate în asemenea de situaţii, la modul de anunţare la dispeceratul 112. Apoi, necesitatea cunoaşterii obiectivelor de către forţele de intervenţie, prin executarea de recunoaşteri, exerciţii, aplicaţii, cunoaşterea traseelor de deplasare, a căilor de acces şi evacuare, precum şi necesitatea existenţei planului roşu, respectiv a planului alb. În asemenea situaţii este nevoie de acordarea ajutorului psihologic, dar şi de o voce unică pentru comunicarea cu mass-media şi informarea periodică a acesteia cu privire la situaţia de la locul evenimentului”

Comandantul şef al ISU “Horea Mureş”, Dorin Oltean ne spune că orice intervenţie în urma căreia sunt victime, lasă şi în rândul salvatorilor cute adânci, iar unii dintre ei nu reuşesc să doarmă nopţi întregi, gândindu-se dacă au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru salvarea lor.

Sinteşti – anul 2007 – un copil de un an şi jumătate a căzut într-un puţ de 24 de cm, adânc de 10 metri: “Momentul în care am simţit mânuţa copilului care aştepta parcă de o veşnicie o mână care să-I salveze viaţa cred că este unul dintre cele mai importante momente din viaţa mea”

salvatori din pasiune

Peste 6 ore s-au chinuit pompierii să salveze, în anul 2007, viaţa unui copil de un an şi jumătate. Acesta a căzut atunci într-un puţ, la o adâncime de aproape 10 metri, iar ca să îl ţină în viaţă şi să ajungă la el a fost nevoie de oxigen, de defrişarea mai multor copaci, de două excavatoare, dar şi de munca pompierilor, alpiniştilor, scafandrilor, a jandarmilor şi a altor forţe de intervenţie.

În anul 2007, într-o seară de vară, în jurul orei 21 am fost anunţat de dispecerat că în comuna Sinteşti, un copil de un an jumate a căzut într-un puţ. Întrucât cu o seară înainte în aceeaşi comună o persoană de sex feminin de 54 de ani a fost salvată de către mine şi colegii din cadrul Detaşamentului Special am crezut la început că este o glumă, dar m-am echipat şi am început deplasarea spre Siteşti. Pe drum am comunicat colegilor ca să ia măsuri pentru asigurarea alimentării cu oxigen a băiatului. Pe timpul deplasării am solicitat primarului un excavator pentru a reduce timpul de răspuns. La locul intervenţiei am trimis atât salvatorii de la înălţime cât şi colegii scafandrii. La sosirea la locul intervenţiei am constatat că un copil de un an şi jumătate era căzut într-un puţ cu diametrul de 24 de cm, la o adâncime de aproximativ 10 metri” povesteşte inspectorul şef

Familia copilului era dărâmată, iar toţi cei de la faţa locului intraseră în panică. Pompierii s-au asigurat că micuţul are oxigen, iar apoi au fost nevoiţi să defrişeze copaci şi să înlăture un gard, pentru a putea săpa groapa adâncă de 10 metri. Când au înlăturat gardul vecinului, acesta a venit înarmat cu o secure, iar jandarmii au intervenit imediat, evitând o altă tragedie.

“Oxigenul a fost administrat la aproximativ 30-40 de cm pentru ca micuţul să nu intre în hipotermie. Până la sosirea utilajului împreună cu colegii s-au luat măsuri de săpare a unei gropi paralele cu puţul respectiv, în paralel solicitând un al doilea excavator mai performant decât cel pe care primăria ni-l putea pune la dispoziţie. Cu primul excavator am reuşit să ajungem la aproximativ 6 metri şi jumătate. Cu cel de-al doilea excavator am reuşit să ajungem la o adâncime de aproximativ 8 metri, moment în care am luat decizia de a executa o rampă de aproximativ 2 metri, ceea ce a permis excavatorului să mai coboare şi să sape până la aproximativ 8 metri şi 50 de cm. Groapa avea deja un diametru de aproximativ 5-6 metri. De la această adâncime pământul începea să se surpe, ceea ce m-a determinat ca să iau decizia, ca în continuare săparea să se facă manual cu lopeţile, cazmalele, de către colegii mei. Când am ajuns la adâncimea de 9 metri – 9 metri şi 20 de cm s-a făcut o fereastră cu ajutorul unui piolet din dotarea alpiniştilor, fereastră făcută în tubul puţului, cu ajutorul căreia am reuşit să ajung la copil” explică Dorin Oltean, insp. Şef I.S.U. Horea Mureş

salvatori din pasiune

Când nimeni nu mai credea că îl vor scoate în viaţă, minunea s-a întâmplat.

Momentul în care am simţit mânuţa copilului care aştepta parcă de o veşnicie o mână care să-I salveze viaţa cred că este unul dintre cele mai importante momente din viaţa mea. Operaţiunea a durat 6 ore. După aproximativ 6 ore de muncă am reuşit să ies parcă din măruntaiele pământului cu un copil în braţe, lucru pe care nici cei mai optimişti colegi nu l-ar fi crezut. Copilul plângea, de vorbit nu prea vorbea, dar era conştient. După scoaterea lui din puţ, la predarea în ambulanţă, acesta nu mai vroia să mă lase, din braţe.”

Deşi operaţiunea de salvare s-a încheiat la ora 3 noaptea, comandantul şef Dorin Oltean a fost la ora 7 dimineaţa la spital, unde i-a dus copilului un animal de pluş şi i-a devenit apoi naş. Băiatul, care s-a născut atunci a doua oară, are astăzi 9 ani. 

Meseria de pompier este una dintre cele mai nobile profesii, iar comandantul Dorin Oltean spune că ar lua-o oricând de la capăt, cu acelaşi elan. Foarte mult l-a sprijinit în acest timp familia. Soţia lucrează în aceeaşi instituţie, la departamentul financiar, iar cei doi copii vor să-i calce pe urme. Fiul, în vârstă de 20 de ani este deja voluntar la SMURD Târgu-Mureş, iar fiica aşteaptă cu nerăbdare să împlinească vârsta de 16 ani, să înceapă cursul de voluntariat.

Trebuie să recunosc că nu am făcut niciun demers. Totul a plecat de la ei, fără să vorbesc vreodată în familie că ei trebuie să îmi calce pe urme sau că ar fi bine să urmeze o anumită prefesie. M-am bucurat nespus când băiatul a venit la mine şi a zis < tată care este vârsta de la care eu pot să merg pentru a deveni voluntar smurd?>. Dacă ar fi să o iau de la capăt aş face acelaşi lucru. Meseria de pompier este o meserie nobilă, meserie în care poţi să îţi pui în practică deprinderile, priceperile, experienţa, în operaţiuni pentru salvarea oamenilor şi a bunurilor acestora. Cred că este cea mai nobilă meserie şi nimic nu poate fi mai plăcut decât satisfacţia salvării unei vieţi sau de a încerca să faci tot ceea ce depinde de tine pentru a alina suferinţa ori a-I salva bunurile acestora. Este o meserie desigur cu multe riscuri, dar satisfacţia muncii împlinite este cu mult mai presus decât conştientizarea riscurilor.

Ca şi pompieri ştii întotdeauna când pleci la o intervenţie, dar nu şti dacă te mai întorci în viaţă sau sănătos. Au fost sute, mii de intervenţii la care viaţa mea şi a colegilor a fost pusă în primejdie, dar de fiecare data am trecut cu bine – sunt mii de exemple: de la maternitatea Giuleşti, până la orice explozie sau incendiu. La orice intervenţie pot să apară probleme deosebite care îţi pot pune viaţa în pericol: accidente de circulaţie, incendii la care pot să apară tot felul de probleme deosebite: ex. De la un incendiu de apartament, unde teoretic nu ar trebui să apară probleme deosebite, deşi s-a discutat cu proprietarul a uitat să spună că în apartament are o butelie de voiaj. La aproximativ 10 minute după intrarea pompierilor a avut loc o explozie care spre norocul nostru nu a făcut victime. Eram înăuntru. Asemenea cazuri au fost nenumărate. La incendiile de case, unde nu de puţine ori s-au prăbuşit elemente ale construcţiei. Nu sunt puţine situaţiile în care nu mai putem să facem nimic pentru victime, de exemplu la accidente de circulaţiei în care pe timpul operaţiunilor de descarcerare victimele ne mor în braţe” spune Dorin Oltean, insp. Şef I.S.U. Mureş

Ce trebuie să facă cei care vor să devină salvatori din pasiune

Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care doresc să se alăture pompierilor salvatori sunt următoarele: să aibă vârsta cuprinsă între 16 şi 65 de ani, să fie apţi din punct de vedere medical, să nu fi fost condamnaţi pentru săvârşirea de infracţiuni cu intenţie şi să nu fi pierdut anterior calitatea de voluntar în cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

Dosarul de înscriere a candidatului trebuie să conţină: cerere de înscriere, certificat de cazier judiciar (doar persoanele cu vârsta peste 18 ani), copie după actul de identitate, aviz psihologic, act doveditor al ultimelor studii absolvite sau în curs de desfăşurare; adeverinţă medicală cu menţiunea „apt pentru efort fizic” sau „apt pentru muncă”; precum şi acordul părinţilor/tutorelui legal, doar pentru persoanele care au vârsta sub 18 ani.

Detalii suplimentare legate de activitatea de voluntariat pot fi obţinute accesând site-ul www.isumures.ro. Persoana de contact la nivelul I.S.U. „Horea” al judeţului Mureş este locotenent Gagyi Mihai, telefon 0753119557.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite