Preotul din Saschiz care a creat o reţea socială în urma unui curs online. Utilizator: „E un fel de Facebook românesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima imagine când deschizi tecunosc.ro  FOTO: printscreen
Prima imagine când deschizi tecunosc.ro  FOTO: printscreen

Un preot din Mureş a creat o nouă reţea socială. Ionel Neculai Dârjan a făcut un curs online după care a creat platforma tecunosc.ro. Momentan, reţeaua are circa 2.000 de utilizatori, printre care şi preoţi. Unul dintre ei este tocmai din Constanţa şi vede în noua reţea de socializare „un fel de Facebook românesc“.

În 2015, preotul Ionel Neculai Dârjan învăţa online un limbaj de programare. „Am citit undeva că reţelele de socializare sunt realizate în PHP, inclusiv Facebook. Atunci, m-am gândit să creez şi eu una, personală. A fost doar un gând şi am trecut la treabă. Nu ştiam la ce m-am angajat, mai ales că nu găseam explicaţii, şi nici tutoriale în limba română“, spune preotul, pentru „Adevărul“.

De acel curs se apucase deoarece atunci avea mulţi stupi şi vroia să-i promoveze pe Internet. S-a interesat cât l-ar consta construirea unui site, întreţinerea şi găzduirea lui.

„Atunci am început să caut informaţii ce limbaje de programare trebuie să învăţ. Şi am făcut câteva cursuri online. Tot ce am învăţat a fost în urma unor cursuri online”, adaugă el.

Aşa a pornit totul. Cu o idee, ajutor de la doi prieteni şi câteva sute de euro. Astăzi, tecunosc.ro are în jur de 2.000 de utilizatori.

preot saschiz foto facebook ionel neculai darjan

preotul Ionel necular Dârjan  FOTO: facebook Ionel Neculai Dârjan/Iosif Katana Photography

„Se ştie ce problemă e pe celelate reţele cu fake-news“

Despre platforma pe care a creat-o, preotul spune că are multe funcţionalităţi, aproape ca la celelalte reţele, dar şi câteva particularităţi: se pot posta fişiere audio mp3, are butonul de Youtube inclus, se pot lăsa comentarii audio, fiecare utilizator are blog şi forum.

„Scopul acestei platforme este de a încerca să adunăm utilizatori şi ştiri corecte. Se ştie ce problemă e pe celelate reţele cu fake-news. Nu pot spun că am găsit vreo reţetă de a lupta cu fake-news dar fiind o reţea mică e mai uşor de luptat cu asta. Dacă pe viitor reţeaua se va mări probabil că va fi mai greu“, crede Ionuţ Neculai Dârjan.

Ca să ajungă la actuala formă de azi, platforma a suferit multe modificări şi îmbunătăţiri. Iniţial, fusese construită pe Wordpress. „Câteva luni am teste zeci de template-uri şi chiar sute de module. Am reuşit în cele din urmă să realizez o platformă cu elemente din Facebook şi Twitter“, povesteşte preotul.

Mulţi utilizatori se plângeau din cauza vitezei accesării site-ului. Au urmat apoi alte îmbunătăţiri. „Nu am reuşit mare lucru. Wordpress este o platformă uimitoare, dar mănâncă foarte mult resurse şi atunci trebuie să investeşti. La sfârşitul anului 2017 am renunţat la Wordpress, am şters tot şi am luat-o de capăt şi am realizat ceea ce se vede“, adaugă acesta.

Mai spune că, aflându-se că a creat o nouă reţea socială, preoţii care-l cunosc au fost plăcut surprinşi. Unii şi-au făcut conturi pe tecunosc.ro. Părintele din Saschiz îi aşteaptă şi pe alţii să se înscrie şi să-şi facă pagini cu parohiile lor.

preot saschiz foto facebook ionel neculai darjan

Aşa arată pagina din tecunosc.ro a Parohiei Ortodoxe din Saschiz

Ce e interzis pe tecunosc.ro

Întrebat ce reguli ar fi bine să respecte cei care îşi fac cont pe noua reţea socială, preotul spune că nu vor fi acceptate atacul la persoană, jignirile de orice fel, imagini sau filme pentru adulţi, incitarea la violenţă.

„Utilizatorii trebuie să respecte toate acele reguli care le-au şi celelalte reţele. Ca fiecare reţea şi noi am adăugat termeni şi condiţii. De asemenea, am adăugat şi politica de confindenţialitate. Nu sunt de acord cu cenzura, cum e pe Facebook, dar orice abuz va fi sancţionat“, subliniază acesta.

El consideră că aceste reţele de socializare sunt benefice atâta timp cât utilizatorii înţeleg că reţelele reprezintă spaţii publice. „Sunt foarte bune ca promovare a unor activităţi sociale, culturale sau economice. Sunt instrumente de promovare pentru afaceri“, subliniază preotul.

Opinia unui utilizator al contului

Unul dintre cei circa 2.000 de utilizatori ai reţelei sociale tecunosc.ro este Eugen Tănăsescu, preot în judeţul Constanţa. Disuctând cu el despre noua platformă socială, părintele consideră că tecunosc.ro e „o mare realizare“ referindu-se şi la faptul că giganţi precum Facebook au mulţi angajaţi în spate şi sume uriaşe pentru funcţionare şi întreţinere.

Tănăsescu găseşte interesante funcţiile platformei pentru că permite şi adăugarea de fişiere audio. Spune că îi place interfaţa tecunosc.ro, deşi aceasta şi câteva funcţii sunt similare cu cele de pe Facebook. ”E un fel de Facebook românesc”, afirmă Tănăsescu.

În opinia sa, singurul lucru care lipseşte noii reţele, e numărul mare de utilizatori, însă crede că aceasta se va rezolva cu timpul.

Ce spune Arhiepiscopia din Alba Iulia

Oliviu Botoi, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia, a declarat, pentru „Adevărul“, că de 2 ani de zile se ştia că un grup de preoţi intenţionau să creeze un mod de comunicare discret şi decent.

„Am comunicat destul de des cu părintele Neculai. Venea şi-mi arăta entuziasmat ce a îmbunătăţit“, afirmă Botoi.

Acesta mai spune că arhiepiscopul de Alba Iulia i-a acordat părintelui din Saschiz binecuvântarea pentru ca preoţii din eparhie să folosească noua reţea socială, să-i ajute la muncă, să schimbe idei şi experienţe.

Oricine poate să-şi facă cont pe tecunosc.ro. Se pot loga chiar şi cu Facebook.

preot saschiz foto facebook ionel neculai darjan

Preotul din Saschiz, în biserică  FOTO Faceboook Ionel Neculai Dârjan

Mai puteţi citi:

Românii, jignirile şi laudele. Preot din Cluj: „Suntem adevăraţi vânători de defecte când e vorba de ale altora“

Postul în lumea marketingului sălbatic. „Cred că şi Dumnezeu preferă un om care mănâncă slănină friptă, dar vesel, decât un «sfânt» vegetarian, mânios şi arţăgos“

Cum ne tratăm de foamea de putere, cea mai cumplită ispită modernă: „Nu poţi să ai slănină în pod şi porcul în coteţ, în acelaşi timp“

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite