Ministerul Sănătăţii îl vrea demis pe Benedek şi-l acuză de dezinformare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii a cerut demiterea lui Benedek Istvan din funcţia de coordonator al programului de transplant medular
Ministerul Sănătăţii a cerut demiterea lui Benedek Istvan din funcţia de coordonator al programului de transplant medular

Ministerul Sănătăţii a cerut conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu-Mureş destituirea lui Benedek Istvan din funcţia de coordonator al Programului de transplant medular, acuzându-l de dezinformare în cazul ”problemei” citostaticelor.

Ministerul Sănătăţii a cerut Companiei Naţionale Unifarm SA o informare cu privire la lipsa medicamentelor oncologice de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, iar răspunsul acestora a fost acela că din luna august 2012 până în prezent, societatea a transmis către SCJU oferte pentru produse oncologice, dar în urma acestor oferte, spitalul din Târgu-Mureş nu a trimis comenzi ferme, excepţie fiind produsul Emthexate.

În plus, Ministerul a anunţat că medicamentul care Benedek Istvan spunea că nu există la Spitalul Clinic Judeţean, Bleominica, a fost disponibil în stoc în ultimele luni. Celelalte medicamente necesită autorizaţii speciale, nefiind înregistrate în România, acţiune pe care Unifarm deja a demarat-o

"Menţionăm că, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş ne-a comunicat faptul că au existat produse (Sandinmun Neoral, Oncotrone, Lanvis) care au expirat în farmacia spitalului, din cauza faptului că nu s-au depus referate de necesitate pentru consumarea acestor medicamente din partea coordonatorilor de program, printre care se află şi d-nul prof. dr. Benedek Istvan. Prin urmare, din cauza dezinformării pe care a creat-o prof. dr Benedek Istvan în presă, afirmând că nu există anumite medicamente esenţiale pacienţilor bolnavi de leucemie, în condiţiile în care acesta, în calitate de coordonator al Programului de transplant medular, nu a lansat comenzi în prealabil companiei CN Unifarm SA, Ministerul Sănătăţii a cerut conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă destituirea acestuia din funcţia de Coordonator pe Programul de Transplant Medular", explică reprezentanţii ministerului într-un comunicat remis presei.

Ministerul a cerut, totodată, conducerii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş numirea unei alte persoane care să gestioneze programul de transplant medular, cerându-le administratorilor SCJU ca persoana nou-numită în funcţia respectivă să fie mai responsabilă în declaraţii.


Benedek Istvan, şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular, spune că deşi Guvernul a alocat o sumă mare pentru achiziţionarea de medicamente, în prezent şapte-opt citostatice de bază pentru leucemie, precum şi altele folosite la transplanturi, lipsesc la Târgu-Mureş. Medicul a declarat că problema va fi semnalată de specialiştii clinicii mureşene la Congresul Internaţional de Transplant care va avea loc la Londra în luna aprilie, pentru a se interveni la nivel european spre găsirea unei soluţii în acest caz.

"Lipsesc acele medicamente care ar fi absolut necesare. Am încercat să aducem medicamente din afara ţării, dar nu merge. Guvernul a alocat o sumă mare pentru achiziţionarea de medicamente, dar şi la ora actuală ne lipsesc unele absolut necesare pentru tratamentul acestor bolnavi, pe care nu doar îi ţii în viaţă, ci poţi chiar să-i vindeci. Este vorba despre şapte-opt citostatice de bază, precum Endoxanul, Bleomicina şi altele, care lipsesc cu desăvârşire şi bolnavii încearcă prin rude să facă rost din ţările vecine”, afirmă Benedek, care a adăugat că centrul pe care îl conduce semnează pentru plecarea pacienţilor în străinătate, unde tratamentul costă de câteva ori mai mult decât în România.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite