Continuă criza de citostatice la Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benedek Istvan deplânge situaţia în care se află clinica pe care o conduce
Benedek Istvan deplânge situaţia în care se află clinica pe care o conduce

Benedek Istvan, şeful Clinicii de Hematologie şi Transplant Medular, spune că deşi Guvernul a alocat o sumă mare pentru achiziţionarea de medicamente, în prezent şapte-opt citostatice de bază pentru leucemie, precum şi altele folosite la transplanturi, lipsesc la Târgu-Mureş.

Medicul spune că problema va fi semnalată de specialiştii clinicii mureşene la Congresul Internaţional de Transplant care va avea loc la Londra în luna aprilie, pentru a se interveni la nivel european spre găsirea unei soluţii în acest caz.

"Lipsesc acele medicamente care ar fi absolut necesare. Am încercat să aducem medicamente din afara ţării, dar nu merge. Guvernul a alocat o sumă mare pentru achiziţionarea de medicamente, dar şi la ora actuală ne lipsesc unele absolut necesare pentru tratamentul acestor bolnavi, pe care nu doar îi ţii în viaţă, ci poţi chiar să-i vindeci. Este vorba despre şapte-opt citostatice de bază, precum Endoxanul, Bleomicina şi altele, care lipsesc cu desăvârşire şi bolnavii încearcă prin rude să facă rost din ţările vecine”, afirmă Benedek, care a adăugat că centrul pe care îl conduce semnează pentru plecarea pacienţilor în străinătate, unde tratamentul costă de câteva ori mai mult decât în România.

Anual, la Clinica de Hematologie şi Transplant Medular din Târgu-Mureş vin aproximativ 2.000 de persoane pentru consultaţii, în timp ce aproximativ 800 se internează pentru o perioadă scurtă de timp, în timp ce restul de 1.200 o fac pentru tratament. De-a lungul timpului, aici au fost vindecaţi de leucemie peste 40 de oameni.

Pe lângă lipsa acută de personal (este nevoie de minim şase medici rezidenţi în cadrul clinicii, faţă de doar trei câţi sunt acum), o altă necesitate se referă la activitatea de transplant, mai exact la un registru naţional pentru transplant, în care să se regăsească posibili donatori cu histocompatibilitate făcută, pentru a putea primi celula stem şi de la alte persoane în afara rudelor.

În urmă cu două săptămâni, secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a declarat că s-a găsit o soluţie pentru criza citostaticelor. "Aceste medicamente se achiziţionează din afara ţării şi numai cu o autorizaţie specială. Furnizorii străini nu vând nimic fără plata în avans a 30%  din total, iar restul sumei la livrare. Legislaţia noastră prevede plata medicamentelor la 260 de zile de la intrarea lor în ţară, iar în martie, legea va fi modificată pentru a permite plata medicamentelor la 60 de zile. În ceea ce priveşte citostaticele, va fi modificată legislaţia pentru ca acestea să poată fi plătite în momentul primirii lor, deci totul va fi în regulă în scurt timp”, a spus Arafat.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite