Marko Bela le cere maghiarilor să boicoteze mitingul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marko Bela a făcut un apel spre boicotarea de către UDMR a manifestaţiei din 10 martie
Marko Bela a făcut un apel spre boicotarea de către UDMR a manifestaţiei din 10 martie

Târgu-Mureşul va găzdui un miting pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, regiune ipotetică, alcătuită din judeţele Mureş, Harghita şi Covasna. Evenimentul va fi organizat de Partidul Civic Maghiar, alături de reprezentanţii Consiliului Naţional Secuiesc, motiv pentru care reprezentanţii UDMR nu susţin ideea participării la mitingul din 10 martie.

Faptul că Târgu-Mureşul va fi scena principală a bătăliei pentru autonomia ţinutului secuiesc odată cu regionalizarea ţării nu le convine liderilor USMR, prezenţi astăzi la Consiliuli Reprezentanţilor Unionali.

Aş vrea ca nimeni să nu ne spună nouă cum se duce lupta pentru câştigarea autonomiei. Nu sunt şi nu voi fi de acord ca în data de 10 martie să aibă loc acea demonstraţie autonomistă, iar pe această cale fac un apel la toţi membrii UDMR să nu participe la această demonstraţie, întrucât autonomia ţinutului secuiesc nu va fi obţinută astfel niciodată”, a declarat Marko Bela în cadrul CRU.

În cadrul mitingului din 10 martie, de la Târgu-Mureş, organizaţiile civice şi politice maghiare îşi vor transmite mesajul comun către Guvernul României, arătându-şi sprijinul pentru iniţiativa regionalizării administrative, solicitând totodată păstrarea unităţii aşa numitului Ţinut secuiesc, prin formarea unei regiuni cu acest nume. ”Noi am susţinut mereu ideea autonomiei Ţinutului Secuiesc, iar mitingul din 10 martie va sublinia acest lucru. Autonomia nu trebuie să fie temă de campanie electorală, mereu am susţinut asta, iar din acest motiv nu am marşat pe ideea aceasta la alegerile parlamentare”, a declarat Biro Zsolt, preşedintele PCM.

Anul trecut a fost reluată ideea reorganizării administrativ teritoriale a României, idee lansată în 2011, dar dată uitării din cauza neînţelegerilor de ordin politic.

"De când am ajuns premier nu m-am răzgândit. Bucureştiul are prea multe păreri, iar eu nu cred că este normal ca un primar din Sălaj, de exemplu, să vină la Bucureşti pentru a semna o hârtie. La Bucureşti trebuie să ţinem politica externă, apărarea, justiţia, dar toate celelalte lucruri care nu ţin de Guvernul central trebuie să meargă la autorităţile locale. Regiunile trebuie să primească recunoaştere în Constituţie, păstrând judeţele actuale. Chiar cred că judeţele actuale trebuie să rămână. Regiunile vor fi deasupra. Asta nu înseamnă mai multă birocraţie. 1 ianuarie 2014, atunci când începem noul exerciţiu financiar, trebuie să ne găsească cu regiuni, cu un singur minister pentru acestea", a afirmat premierul Victor Ponta.

Totuşi, premierul a afirmat că regionalizarea trebuie făcută pe criterii economice, nu etnice, iar formarea unei regiuni care să cuprindă cele trei judeţe este puţin probabilă.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite