FOTO „Religia este importantă pentru dezvoltarea personalităţii copiilor noştri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Importanta orei de religie FOTO: APOR
Importanta orei de religie FOTO: APOR

Asociaţia Părinţilor pentru Ora de Religie are tot mai mulţi susţinători. Luni după-amiază peste 100 de părinţi din Târgu-Mureş s-au întâlnit pentru a vorbi despre importanţa orei de religie în şcoli, pentru dezvoltarea copiilor lor.

De ce să-ţi înscrii copilul la ora de religie?

Potrivit Asociaţiei Părinţilor pentru Ora de Religie, e important ca fiecare părinte să-şi înscrie copilul la această materie, pentru că îi lărgeşte orizontul de înţelegere a lumii, îi dă speranţă şi un sens în viaţă, iar astfel copilul va fi mai ancorat în cultura neamului românesc. Religia îi prezintă pilde şi modele demne de urmat, iar credinţa creştină înseamnă iubire, adevăr şi bunătate.

Peste 17 mii de părinţi din întreaga ţară susţin deja în mediul virtual ora de religie. Aceştia sunt membri APOR pe facebook şi încearcă să-i convingă şi pe ceilalţi români de importanţa religiei în şcoli. Dacă în unele oraşe din ţară au fost şi proteste pe această temă, la Târgu-Mureş părinţii s-au întâlnit în mod paşnic în Sala Mare a Ansamblului „Mureşul” pentru a dezbate şi a aduna semnături în favoarea orei de religie.

 „Prin intermediul acestei Asociaţii a Părinţilor pentru Ora de Religie putem să spunem la unison ce ne dorim cu adevărat şi de ce este important pentru copii să facă religie în continuare. Provocările sunt foarte mari. S-a propus o dată, 6 martie, până când trebuie completate cererile, însă nu lipsesc cazurile, au fost şi în Mureş, în Alba, în sudul ţării unde părinţii au fost împiedicaţi să semneze cererile, profesorilor li s-a interzis să vorbească cu părinţii. De exemplu săptămâna trecută în Bucureşti întreg sectorul întâi nu a distribuit aceste cereri pentru că o doamnă inspectoare a avut ideea să le spună părinţilor cu o săptămână înainte să aştepte, că s-ar putea să se modifice ceva. Părinţii au mers la şcoală şi s-au întors acasă fără să semneze” precizează pr. Florin Croitoru - consilier cultural al arhiepiscopiei Alba-Iulia.
 

“Se doreşte scoaterea lui Dumnezeu din şcolile publice”

Cred că miza reală a acestei mişcări nu e pentru scoaterea unei materii de studiu - religia - din scoală, ci vizează scoaterea lui Dumnezeu din şcolile publice. Pentru că, să fim seriosi, nu e vorba despre BOR sau doar despre BOR. Ore de religie au avut şi elevii care aparţineau celorlalte culte, cu drepturi egale de a participa la ora de religie susţinuta de reprezentanţi ai respectivelor culte. Ca dovadă, stă declaraţia comună a reprezentanţilor celor 18 culte oficial recunoscute in Romania, intitulata: Lumină pentru viata” completează preotul Cătălin Maier, pr. Parohia Sfânta Ana Târgu-Mureş

Libertatea de opţiune a existat şi până acum

 “Nu pot să nu observ strategia perversă a celor care luptă împotriva prezenţei lui Dumnezeu în şcoală. Ei ascund intenţia lor reală sub umbrela luptei pentru drepturi egale, constienţi fiind că spunând clar care este miza oamenii ar fi mult mai vehemenţi în a se opune. Dacă e vorba de libertate de opţiune, aceasta a existat şi până acum. Fiecare părinte putea să opteze pentru copilul său, dacă să participe sau să nu participe la aceste ore. E un moment in care e nevoie de barbatie si hotarare de a nu ne fi jena sa ne manifestam credinta si sa luptam pentru acest drept al nostru de a ne manifesta credinta. Relatia omulu cu Dumnezeu nu e ceva ce poate fi tinut la sertar!” mai spune părintele Cătălin Maier.

Ora de religie face parte din trunchiul comun. Astfel, materia este în prezent obligatorie.

Cine încearcă să ne spună altceva, minte. Una dintre misiunile APOR este, foarte urgent, să îi încurajăm şi pe alţi părinţi să dăm mai departe acest sfat, ca părinţii să completeze cererea pentru ora de religie. Majoritatea este provocată de câteva persoane. De exemplu Alba Iulia are peste 70 de mii de cetăţeni. La 70 de mii de cetăţeni sunt şase persoane declarate atei. Suntem o voce puternică şi este de dorit să fim o voce comună. Mircea Eliade spunea „Omul este o fiinţă religioasă”. În aceste condiţii omul are nevoie şi trebuie să i se pună la îndemână instrumentul pentru a-şi cultiva această dimensiune fundamentală. Dacă noi suntem fiinţe religioase, cum să facem noi cerere să fim normali, când este firesc. E ca şi cum fac cerere să respir. Dacă nu respir, nu trăiesc.” mai completează pr. Florin Croitoru.

Reprezentanţii Asociaţiei Părinţilor pentru Ora de Religie cred că aceste zile de controverse nu se vor încheia după data de şase martie, pentru că în 9 martie se va discuta în Parlamentul României noua lege a educaţiei. Părinţii au venit şi ei cu argumente şi cu exemple concrete din oraşul din care provin. De exemplu la Reghin cererile au fost iniţial sub un alt format.

Nouă ni s-au dat prima dată alte cereri. Deşi au fost completate, ni s-au spus că nu sunt bune. Ni s-a cerut apoi CNP-ul. L-am scris. Trebuie să arătăm că suntem puternici, chiar dacă este greu trebuie să mergem mai departe şi să rezistăm pentru că fără Dumnezeu nu putem face nimic” spune Gabriela Atănăsoaie, profesor de civică şi mămică dn Reghin.

Valorile umane de la ora de civică, la ora de religie

Eu la ora de civică le cer copiilor într-un joc să se definească prin cinci valori, iar apoi să rămână la una. Întotdeauna îmi spun că dacă au credinţă în Dumnezeu, toate celelalte valori sunt posibile. Sunt convinşi că dacă au credinţă în Dumnezeu toate se rezolvă. De exemplu, poţi fi bun şi să ţi se răspundă cu moneda inversă. Dar cel care nu te lasă niciodată este Dumnezeu. Aşa că vă îndemn ca părinte, ca mamă să nu lăsăm această mişcare să ne dezbine. Să fim uniţi, să arătăm că Dumnezeu este cu noi, ne ajută. Trebuie să arătăm că suntem capabili să ne apărăm drepturile şi că nu trebuie ca tirania minorităţii să domine majoritatea” mai precizează Gabriela Atănăsoaie.

Un alt părinte a dat exemple câteva proverbe româneşti.

Românul rabdă până explodează mămăliga! Asta spune un proverb de-al nostru. Poate era cazul să ne mobilizăm şi în cazul nostru şi ne vom mobiliza de acum înainte şi vom vedea credinţa şi lucrurile care pentru noi au valoare într-un alt fel” spune Adrian Călugăr, părinte.

O mămică le-a spus celor prezenţi că ea este sigură că băiatul ei cel mare, student la Bucureşti, nu este singur niciodată. L-a crescut în spiritul credinţei în Dumnezeu şi ştie că oricât de greu i-ar fi el este protejat şi că va izbuti.

Băiatul cel mare este student la cibernetică în Bucureşti. Din copilărie el a mers foarte des la biserică, îl ajuta pe părinte, apoi chiar a cântat în strană. În şcoală a fost foarte implicat la orele de religie. Ştia toate rugăciunile. S-a creat o prietenie între părintele care era şi profesorul lui. E foarte important să ne creştem copiii în sânul bisericii. Şi băiatul cel mic, care e în clasa pregătitoare e la fel de implicat la biserică şi aşteaptă şi el ora de religie. Băiatul cel mare este în Bucureşti, e departe de noi, de părinţii care l-am educat, eu ştiu sigur că el nu este singur. Băiatul meu acolo este cu Dumnezeu. Eu sunt sigură că băiatul meu acolo nu va păţi nimic. Va fi ocrotit. Orice va întâmpina, el are credinţa în suflet. Este apărat şi nu i se va întâmpla nimic rău. Aşa doresc să îl cresc şi pe cel mic” le povesteşte celor prezenţi Antoanela Precup, mămică din Târnăveni.

Asociaţia Părinţilor pentru Ora de Religie este şi pe facebook, unde a strâns deja mii de susţinători, iar pe această pagină oricine doreşte poate pune întrebări cu privire la importanţa religiei în şcoli şi îşi poate spune punctul de vedere. Puteţi afla mai multe informaţii chiar pe pagina APOR https://www.facebook.com/notes/asociatia-p%C4%83rinti-pentru-ora-de-religie-apor/textul-programatic-al-apor/1414001675566902

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite