Flashmob de Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului. Voluntarele unei asociaţii din Mureş: „Cancerul poate fi învins“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mişcare pentru Sănătate, Asociaţia de luptă împotrva cancerului-Grupul Destine Comune FOTO: Ana Gajdo
Mişcare pentru Sănătate, Asociaţia de luptă împotrva cancerului-Grupul Destine Comune FOTO: Ana Gajdo

Cancerul de sân poate fi  învins - acesta este mesajul transmis de voluntarele Asociaţiei de luptă împotriva cancerului- Grupul „Destine Comune“.

„Cancerul este o încercare destul de grea pentru fiecare om, doar că depinde de gândirea omului. Eu, de la început, de când am aflat de această situaţie, m-am gândit că trebuie să mă vindec şi că nu mă las, nu o să mor de cancer. Aveam 46 de ani de când am fost diagnosticată şi au trecut deja 10 ani şi sunt bine, am trecut prin toate tratamentele prescrise de medic”,  spune Lengyel Izabella, una din femeile care a învins cancerul.

Stella Hanusz, voluntar şi vicepreşedinte al Asociaţiei Române de Cancer, Grupul „Destine Comune” susţine că de-a lungul anilor medicii, dar şi oamenii au devenit mai deschişi în a coopera şi asculta asociaţiile de luptă contra cancerului: „S-a creat, prin cursurile pe care le-a ţinut Asociaţia „Destine Comune” cu medicii de familie, o colaborare nesperată. Suntem singurii din ţară care am făcut acest lucru, am organizat cursuri de patologie mamară şi managementul bolilor mamare la medicii de familie, spunându-le lucruri noi, s-a creat o punte între noi”


Cea care a pus bazele Grupului, Stella Hanusz, mai spune şi că „tot prin organizaţia noastră am avut şansa să facem legătura (medicilor de aici - n.r.) cu clinici de specialitate din America şi au fost câţiva medici care s-au dus în America în baza acestei colaborări şi s-au specializat pe cancerul de sân ”

Reprezentantele Asociaţiei mai spun că în România sunt foarte multe cazuri de cancer şi, din păcate, persoane din ce în ce mai tinere. În evidenţa Grupului târgumureşean „Destine Comune” sunt acum 500 de femei diagnosticate cu cancer.

Tot în această seară, asociaţia a demarat Maratonul Sănătăţii: „Prima acţiune a început cu acest FlashMob, ne luăm porţia de sănătate prin sport. Pe parcursul anului, în baza unui calendar bine stabilit cu conducerea şcolilor, liceelor şi universităţilor vom face acţiuni de informare în ceea ce priveşte prevenţia bolii canceroase, dar şi recuperarea”, a declarat Ionela Ciotlăuş, preşedintele Asociaţiei Române de Cancer, Grupul „Destine Comune”

image

Asociaţiei i s-a alăturat şi o companie mureşeană care produce dispozitive medicale. Reprezentanţii companiei spun că din acest an Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va deconta astfel de proteze destinate pacientelor care au suferit de cancer de sân, dar că încă nu se ştie dacă vor fi decontate integral sau parţial. Preţul unei astfel de proteze porneşte de la 300 de lei.

image

Citiţi şi

Factori care cresc riscul de cancer la sân


 

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite