Chişinăul preia modelul Poliţiei Locale Târgu-Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Poliţia Locală Târgu-Mureş a fost creată în 2011
Poliţia Locală Târgu-Mureş a fost creată în 2011

Poliţia Locală Târgu-Mureş constituie modelul după care au fost create 38 de structuri similare din ţară şi 12 din străinătate. De curând, municipalitatea din Chişinău le-a solicitat poliţiştilor locali târgumureşeni să creioneze modelul viitoarei poliţii locale din capitala Moldovei.

Poliţia Locală Târgu-Mureş “desenează”  proiectul unei Poliţii Locale a Chişinăului

Autorităţile publice din Chişinău şi Pretura Sectorului Rîşcani colaborează de ani buni cu cele din Târgu-Mureş, Chişinăul şi Târgu-Mureşul fiind şi oraşe înfrăţite. Şeful Poliţiei Locale Târgu-Mureş, Valentin Bretfelean, a prezentat anul trecut în cadrul unei conferinţe internaţionale, la Institutul de Ştiinţe Administrative din Republica Moldova, prelegerea ,,Instituţia Poliţiei Locale din România. Studiu de caz: Poliţia Locală a municipiului Tîrgu Mureş, România”. “La conferinţă a participat şi un ministru secretar de stat din Ministerul de Interne din Republica Moldova, primari din oraşele mari, viceprimarul Chişinăului, pretori şi oameni din lumea academică. Am fost felicitaţi de reprezentanţii unei structuri de ordine şi siguranţă publică din Paris, care vor veni şi la Târgu-Mureş, dar şi ai Germaniei. Nu cred că este de ajuns să facem lucruri doar pentru noi, ci şi pentru alţii”, a declarat Valentin Bretfelean. După această întâlnire şi după apariţia volumului conferinţei, Primăria Generală a Chişinăului, respectiv Pretura Rîşcani din capitala Moldovei, şi-au manifestat oficial intenţia de a prelua modelul Poliţiei Locale Târgu-Mureş: „Ne-au solicitat în a creiona o Poliţie Locală la nivel de Chişinău şi la nivelul sectoarelor. Noi le vom prezenta un proiect care va fi prezentat ca atare în Consiliile Locale de acolo”, a mai spus Valentin Bretfelean.

Şi noi avem ce învăţa de la moldoveni

Bretfelean susţine că şi la noi pot fi aduse modele din administraţia moldovenească. “De exemplu, acolo nimeni nu primeşte ajutor social decât cu condiţia să deruleze o activitate utilă pentru societate. Fiecărei persoane nevoiaşe i se acordă un sprijin, dar trebuie să facă un serviciu: curăţenie, să sape un şanţ, să cureţe o rigolă, să facă ceva. Pe de-o parte îi şi învaţă pe cei aflaţi în dificultate să muncească, îi învaţă şi ideea că nu poţi să primeşti, să câştigi în viaţă fără să faci nimic” a spus acesta.

“Naşi” pentru structuri de poliţie locală din România şi din străinătate

Poliţia Locală Târgu-Mureş a fost catalogată instituţie etalon pe ţară. 38 de delegaţii din ţară şi 12 din străinătate (Ungaria, Olanda, Germania) au venit la Târgu-Mureş să preia modelul. “Nici nouă nu ne-a venit să credem că putem constitui un model pentru ţări occidentale. Am ajuns să fim “naşii” unor poliţii locale: cea de la Gheorgheni, Odorheiu-Secuiesc, Iernut, Cisnădie etc.”, a mai preciziat Bretfelean.

Ce are în plus Poliţia Locală Târgu-Mureş faţă de alte structuri similare

Poliţia Locală Târgu–Mureş  se departajează de alte instituţii similare prin faptul că aici funcţionează structuri cum ar fi: Poliţia voluntară - medici, ingineri, jurişti îmbracă în timpul liber uniforma; Poliţia călare, Poliţia canină (2 câini dresaţi, Calos şi  Taison).  La acestea se adugă faptul că “suntem logaţi la baza de date a MAI în ceea ce priveşte urmăriţii generali, evidenţa conducători auto, evidenţă persoane. Avem 11 posturi zonale, în 11 cartiere ale oraşului, cu birouri unde cetăţenii se pot adresa. Avem dispecerat integrat 112  precum şi dispecerat propriu al Poliţiei Locale”, a mai precizat şeful polţiştilor locali.  În prezent, 24 de camere de supraveghere redau imagini din parcuri, intersecţii şi „ajută la prevenirea unor acţiuni antisociale, dar şi la documentarea unor contravenţii. Cei de la IPJ Mureş ne solicită des imagini pentru a clarifica aspecte sau în demersurile lor de transformare a acestora în mijloace de probă”, mai spune şeful Poliţiei Locale.



Poliţia Locală este altceva decât poliţia „obişnuită”

Poliţia Locală instrumentează exclusiv contravenţii în baza Legii 61 pe linie de ordine şi siguranţă publică, în baza Legii 50 pe linie de disciplină în construcţii şi control comercial, şi a altor legi de protecţia mediului sau privind circulaţia pe drumurile publice. „Poliţia Locală se constituie ca element de susţinere a primarului, activităţii Primăriei şi Consiliului Local şi urmăreşte şi respectarea unor hotărâri ale CL Târgu-Mureş”, mai precizează V. Bretfelean.

 poliţie locală



Târgu-Mureş, oraşul fără cerşetori în intersecţii şi fără câini vagabonzi

Şeful Poliţiei Locale mai spune că cei care vizitează oraşul se miră că nu sunt cerşetori în intersecţii sau câini fără stăpân pe stradă: „Într-o ierarhie făcută de ONG-uri, suntem pe ultimul loc în ceea ce priveşte câini fără stăpân, Bucureştiul are 60 de mii de câini pe străzi”.

 poliţie locală

Poliţia Locală Târgu–Mureş s-a înfiinţat la 1 ianuarie 2011.

citeşte şi

Poliţia Locală curăţă curtea Spitalului de Urgenţă Constanţa. Maşinile parcate neregulamentar au fost ridicate

Om de afaceri turc, amendat de Poliţia Locală Târgu Jiu

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite